WEB TV

HaberTrak – Tekirdağ Haber – Tekirdağ Son Dakika
Uzman Diyetisyen Bahadır İnce

HAMİLELİK DÖNEMİ VE BESLENME

HAMİLELİK DÖNEMİ VE BESLENME
Bu haber 08 Şubat 2020 - 16:39 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Annenin sağlığı bebeğinin sağlığı için çok önemlidir. Hamilelik döneminde yeterli vitamin alınıp alınmadığı konusu bu yüzden daha da önemli hale gelir, çünkü artık sizinle birlikte içinizde büyüyen bebeğin de gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için vitamin, minerallere ihtiyacı vardır. Sağlıklı beslenen, düzenli doğum öncesi bakım ile birlikte düzenli olarak egzersiz yapan kadınların hamilelik sırasında ve sonrasında sağlık problemleri yaşama riski en aza iner. Ayrıca, sağlıklı bir bebeğe başarılı bir şekilde doğum yapma olasılıkları daha yüksektir. Aynı zamanda sağlıklı, dengeli bir diyet yorgunluk ve mide bulantısı gibi diğer hamilelik belirtilerini de azaltarak ruh hali değişimlerini dengelemeye de yardımcı olur.

NASIL BESLENMELİ

Hamilelik sırasında beslenme gereksinimlerini karşılamanın en iyi yolu, her gün tüm besin gruplarından çeşitli yiyecekler tüketmektir. Bebeğin sağlıklı gelişimini ve vücut ağırlığınızdaki artışı sağlayabilmek ve için günlük almanız gereken enerji miktarına 300 kalorilik bir enerji eklemeniz gerekir.

PROTEİN

Vücudun yapıtaşı olan protein, bebeğin büyüme ve gelişimi için de gereklidir. Hamile kadınlar için günlük alınması önerilen protein miktarı 60 – 70 gramdır. Gün içerisinde 3-4 porsiyon süt ve süt ürünlerini, 130-150 gram kırmızı et, tavuk veya balık tüketimi protein ihtiyacını karşılayacaktır.

DEMİR

Etkin olarak emilimi sağlanamadığından gebelikteki demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak zordur. Bu nedenle demirden zengin bir diyete ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir. Yumurta, et, kuru baklagiller, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler demir minerali içerir.

ÇİNKO

Hücre ve dokuların büyümesi, beyin gelişimi ve vücut proteinlerinin yapımı için çinko önemlidir. Kırmızı et, süt, yoğurt, peynir, deniz ürünleri, yumurta, kabak çekirdeği çinko alımı için gerekli besinlerdir.

KALSİYUM

Kemiklerin yapısını oluşturan kalsiyumun hamilelik süresince yeterli miktarda alınması, annenin kemik yapısını korur, bebeğin iskelet yapısının gelişimine katkı sağlar. Kalsiyumun yeterli miktarda vücuda alınması ileriki dönemde yaşanabilecek kemik hastalıklarının da önüne geçmiş olur. Süt, peynir, yoğurt, fındık, pekmez, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler zengin kalsiyum kaynaklarıdır. Gebelik ve emzirme sürecinde günlük kalsiyum ihtiyacı 1300 mg’dır.

 A VİTAMİNİ

Hem anne hem de bebek sağlığı için önemli olan A vitamini; Balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

B 12 VİTAMİNİ

Hamilelik sürecinde DNA sentezinin yapılabilmesi için B 12 vitaminine gereksinim vardır. Et, süt ve ürünleri, yumurta, gibi hayvansal kaynaklı besinler B12 içerir.

D VİTAMİNİ

Kemiklerdeki kalsiyumun aktif etkinliği için D vitaminine ihtiyaç vardır. D vitaminin de vücutta aktif hale geçmesi için annelerin güneş ışığından faydalanması gerekir. Bu yüzden gün içinde 10-15 dakika güneşlenmeye özen gösterin. Son yıllarda doğum sonrası depresyonu D vitamini eksikliği olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu konuya önem gösterdiğimiz için takip ettiğimiz gebeliklerde mutlaka D vitaminine bakıyoruz. Eksiklik varsa doğum sonrası yorgunluk, halsizlik gibi problemlerin önlenmesinde anneye D vitamini takviyesinin yapılması gerekir.

FOLİK ASİT

Hamilelik döneminde folik asit ihtiyacı artar. Anne adaylarının gebe kalmadan bir iki ay önce folik asit kullanımına başlaması önerilmektedir. Folik asitin yetersiz alımı ile düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede magaloblastik anemi oluşabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, süt ve ürünleri, karnabahar, yumurta ve tahıllar folik ait kaynaklarıdır. Genellikle toplumda folik asitin diyetle yetersiz alımından çok, yanlış pişirme yöntemleri ile kaybı olmaktadır. Bu nedenle folik asit içeren besinlerin tüketiminde pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir.

OMEGA -3

Gebeliğin son 3 ayında alınan omega-3, bebeğin IQ seviyesini artırdığından gebelik ve emzirme sürecinde Omega-3 alınması önemlidir. Omega 3 bakımından zengin besinler; uskumru, somon, alabalık, ton balığı, ceviz ve semizotu.

MİDE BULANTILARI

Hormonal değişimlerle birlikte annelerimizde özellikle sabahları görülen mide bulantıları için;

Sabah kalkmadan önce, kraker veya ekmek gibi nişastalı besinleri tüketin.

Yataktan yavaş kalkmaya çalışın.

Yağ içeriği yüksek besinler yerine haşlanmış patates, kraker, pirinç, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidrat çeşitlerini tercih edin.

Fazla baharatlı, konserve veya çiğ gıdalardan, mide bulantısına neden olabilecek diğer kokulardan kaçının.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
WEB TV
Örnekler