Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
İNEĞİNİ SİGORTALATMAYANA DESTEK YOK
KÜÇÜK İŞLETMELERE BÜYÜK YÜK
Süt fiyatlarının düşük belirlenmesinden dolayı zararına üretim yapan üreticiye bir de sigorta zorunluluğu getirildi. 2024 yılından itibaren süt ineğini sigortalatmayan üretici desteklerden mahrum bırakılacak. Sigorta zorunluluğu büyük çiftlikler açısından bir sıkıntı oluşturması beklenmezken, küçük aile işletmelerine ise büyük bir darbe vuracağı kaydediliyor.
Süt üreticisi, son yıllarda artan girdi maliyetleri karşısında büyük bir darbe yerken, sigorta zorunluluğu ise küçük aile işletmelerini tamamen yok edecek.
SİGORTA YAPTIRMAYAN ÜRETİCİ DESTEKLERDEN MAHRUM BIRAKILACAK
Süt üreticisi artan maliyetler karşısında, çiğ süt fiyatlarının maliyetlerin altında belirlenmesinden dolayı zaten zor ayakta dururken, bir de maliyetlere sigorta bedelinin yüklenecek olması, üreticinin belini tamamen bükecek. Sözleşmeli üretim kapsamında süt ineğini sigortalatmayan üretici desteklerden de mahrum bırakılacak.
KÜÇÜK ÜRETİCİNİN GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK ARTTI
Artan girdi maliyetleri nedeniyle zarar eden üreticiye bir de ineklerini sigortalatma zorunluluğu getirildiğini söyleyen Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik Başkanı Şerif Baykut; “Üreticinin girdi maliyetlerine yeni bir maliyet daha eklendi. Süt inekleri için sigorta şartı geldi. Üreticinin 2024 yılında süt desteği alabilmesi için hayvanlarını sigortalatması gerekecek. Tarım Bakanlığı yeni genelge yayınladı. Süt üreticisi TARSİM sigortası yaptırmak zorunda. Yoksa süt desteği alamayacak. Zaten zor durumda olan küçük üreticiler bu sigortayı nasıl yapacak? İki ile beş hayvanı olan küçük ürecilerimiz var. Bu üreticinin alacağı destek zaten ne kadar? Yarısını sigortaya verirse elinde ne kalacak? Sigorta yaptırmazsan destek alamazsın diyorlar. Bu nedenlerle küçük üreticinin sıkıntıları var. 2024 yılında sözleşmeli üretimde ürün satanlar Tarım İlçe Müdürlüklerinde bu sigorta poliçelerini kabul etmek imzalamak zorunda. Yaptırmazsan çiğ süt desteği alamayacaksın. Üreticinin girdi maliyeti zaten çok arttı. Yem fiyatları zaten aldı başını gitti. Yem- süt paritesi bozuldu. Buna bir de sigorta masrafı ekleniyor. Çiğ süt fiyatı 15 TL’yi bulmazsa üreticinin durumu daha kötü olacak. Süt fiyatı 15 TL’ye çıkmazsa zaten zor durumda olan küçük üretici iyice biter.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek