DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.064,50 6.445
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Çiftçi zor durumda

Son Güncelleme :

22 Ekim 2019 - 12:57

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, artan girdi maliyetleri altında ezilen çiftçinin, yüksek faiz oranlarıyla birlikte daha da zor durumda kaldığını belirtti.

Borcunu ödeyemeyen çiftçinin yapılandırmaya gidince daha yüksek faiz rakamlarıyla karşılaştığına vurgu yapan Saygı “Çiftçi borcunu ödeyemeyince bankalar erteleyip yapılandırma da yapıyorlar fakat normal faizin üzerinde faiz uygulandığı için çiftçi daha da zor durumda kalıyor. Yani borç ertelense bile borcu daha çok büyümüş oluyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

“ÇİFTÇİNİN DURUMU İYİ DEĞİL”

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı çiftçinin borcunu ödemesi için yapılandırma yapılabildiğini ancak faiz oranlarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını kaydederek “Çiftçinin durumu iyi değil. Çiftçi borçlu. Faizler çok yüksek. Normalde Ziraat Bankası’nın faiz oranı yüzde 15. Ama yapılandırmaların faiz oranı yüzde 30. Bu çok uçuk bir rakam. Tarım Kredi Kooperatifleri de öyle. İnsanlar yağlı tohumlardan gübre alıyor. Yüzde 30 faiz ödüyorlar. Bugün serbest piyasa 20-20 dediğimiz taban gübresi; 1.600, 1.650. Ama bizim dostumuz olan Ziraat Bankası ve özellikle Tarım Kredi Kooperatiflerinde 2’nin üzerinde. Bir de bunun faizini düşünün.” Şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİNİN ASIL SIKINTISI GİRDİ FİYATLARI”

Girdi fiyatlarının düşürülmezse çiftçinin işlerini yürütemeyecek duruma geleceğine dikkat çeken Saygı, “Çiftçinin borcunu erteleyip yapılandırma da yapıyorlar fakat normal faizin üzerinde faiz uygulanıyor. Tamam ertelensin ama borç yine büyümüş oluyor.” İfadelerini kaydeden Saygı, “Bizim asıl sıkıntımız girdi fiyatlardır. Bu fiyatların acilen düşürülmesi lazım. Bu faizlerin acilen indirilmesi lazım. Başka türlü bu çiftçinin işi yürümez. Çiftçi zaten batmış durumda kredi çekiyor ve ödeyemiyor. Bunu yapılandırmak istiyor. Sen bu durumda ondan daha fazla faiz almış oluyorsun. Çiftçi zaten çırpınıyor. Banka da diyor ki ‘Tamam senin borcunu erteliyorum ama senden daha fazla para alacağım.’ Yani çiftçi daha fazla mağdur olmuş oluyor.” Diye konuştu.

“MAZOT, İLAÇ, GÜBRE VE TOHUM FİYATLARI ACİLEN DÜŞÜRÜLMELİ”

Bu yıl buğday alımlarının ve ödemelerin yolunda gittiğini belirten Saygı, sözlerini şöyle noktaladı: “Mazot, ilaç, gübre ve tohum fiyatlarının acilen ele alınması ve fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu sene en güzel kısım ofisin alım yapması oldu. Buğday hasadı nerede başlıyor? Adana’da başlıyor. Serbest piyasa başlangıçta iyi gidiyor. O anda ihtiyaç oluyor buğdaya. Ama bize gelene kadar olay bitiyor. Burada da devletin sahip çıkması gerekiyordu. Bu sene alımlarla ilgili de iyi gitti. Paramız da ödendi buğdaydan. Normalde kredi çekip ödeyen bir çiftçi, yeniden kredi alırken yüzde 15 faiz oranından ödeyebilir. Fakat kredi çekip bu kredisini ödeyemeyerek yapılandırma yoluna giden çiftçi, ödemesini 24-30 rakamları arasında yapıyor. Yapılandırma fiyatımız bu. Borcunu ödeyemeyenlerin durumu daha da zor.”

Habertrak/Özlem İnan