DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.876,00 0.27
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Deprem tırına yoğun ilgi

Son Güncelleme :

10 Ekim 2019 - 13:39

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Süleymanpaşa’da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Hasan Ali Yücel Meydanı’na kurulan deprem simülasyon tırı ile vatandaş ve öğrencilere deprem anında ve sonrasında yapması gerekenler hakkında bilgi vermeye devam ediyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığında Jeoloji Mühendisi Aziz Akbaba, “2 yıl önce bütün Tekirdağ genelinde toplamda 250 adet afet toplanma alanı seçildi. Hepsi yeşil alandan oluşmakta olup, park alanıdır. Bunlar tabelandırıldı. Hepsinde de tabela bulunmaktadır. Bunun dışında bunu belirleyen ilk belediyelerdeniz” dedi.

“1 YIL İÇİNDE 35 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERDİK”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığında görevli Jeoloji Mühendisi Aziz Akbaba, “Mühendis arkadaşımızla beraber eğitimler veriyoruz. Eğitimlerimiz okul dönemi boyunca bütün il genelindeki okullara gidiyoruz. Okullarımıza ücretsiz bir şekilde gidiyoruz. Okulda ki öğrencilerin tamamına eğitim vermeden ayrılmıyoruz. Özel günlerde ya da arada boş kaldığımız günlerde de şehir merkezlerine tırı çekiyoruz. Halkımıza eğitimler veriyoruz. Toplamda 5 yıldan fazla bir süredir de kurulduğumuzdan bu yana yaklaşık 130 bin öğrenci ve vatandaşımıza eğitim verdik. Geçen sene yine kendi tırımız ile başladık. Önceleri Kandilli Rasathanesi ile bu işi yapıyorduk. Ama son 1 yıl kendi tırımız var. 1 yıl içinde 35 bin öğrenciye eğitim verdik. Okul dönemi açılınca 2019-2020 yılı içerisinde yine başladık. Vatandaşlarımızın ilgisi yoğun. Okullarda eğitim verildikten sonra genelde tatbikat düzenliyorlar. Bu da öğrenciye pekiştirici niteliğinde oluyor. Türkiye’de 5 tırdan biriyiz. Okullarda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığını arayarak, ücretsiz olarak eğitim talebinde bulunabilirler” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA DA KABUL EDİLEN BİR KORUNMA YÖNTEMİDİR”

Hayat üçgeni pozisyonu Dünya’da kabul görülen bir korunma yöntemi olduğuna değinen Jeoloji Mühendisi Aziz Akbaba, “Tırın içerisinde ev ortamı var. Bu bir platform üzerinde deprem simülasyonu yapıyor. Gölcük 1999 depreminin yüzde 20 oranında azaltmış halini simüle ediyor. Yaklaşık 20 metrekare bir alan tırın içerisi içeride koltuğumuz, vitrinimiz, televizyonumuz, fırın gibi eşyalar var. Ev ortamını yansıtıyor. Eşyaların sabitlenmesini yani çocuklara şunu anlatıyoruz. Evimizin içindeki eşyalarımızı sabitlememiz gerekiyor. Bunun dışında evin içindeki eşyaların bize zarar verme durumu var. Bilimsel olarak da aldığımız eğitimlerde YOTA dediğimiz yapısal olmayan tehlikeleri azaltma diye araştırma var. Evimizin içindeki eşyaları nasıl sabitlediğimizi, nasıl bu tehlikeyi ortadan kaldırdığımızı çocuklara anlatıyoruz. Deprem çantası görselimiz var. Sağlam eşyaların yanına çök, kapan, tutun dediğimiz hayat üçgeni pozisyonu var. Dünyada da kabul edilen bir korunma yöntemidir. Bu konuda da bilgilerimizi paylaşıyoruz” diye konuştu.

“250 ADET AFET TOPLANMA ALANI SEÇİLDİ”

Tekirdağ genelinde 250 adet afet toplanma alanının seçildiğini belirten Akbaba, “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında teknik personelden oluşan komisyon kuruldu. 2 yıl önce bütün Tekirdağ genelinde toplamda 250 adet afet toplanma alanı seçildi. Hepsi yeşil alandan oluşmakta olup, park alanıdır. Bunlar tabelandırıldı. Hepsinde de tabela bulunmaktadır. Bunun dışında bunu belirleyen ilk belediyelerdeniz. Böyle bir özelliğimiz var. Tabelandırılmış haliyle yapılan ilk belediyeyiz biz. Afet.tekirdağ.bel.tr diye bir internet sayfamız var. Yine tırımızın üzerinde yazıyor. Eğitimlerimizde bundan da bahsediyoruz. İnternet sitesine girilince bu toplanma alanların hepsini vatandaşımız görebiliyor. Aynı zamanda mahallelerimizde bilgilendirilme broşürleri dağıtmaktayız.  İnternet sayfasına girip evinize en yakın afet alanını görebiliyorsunuz. Tabi bu toplanma alanlarını daha önce görmek gerekiyor. Afet anında nereye gideceğinizi ya da ailenizle nasıl buluşacağınızı bilmeniz gerekir. Her ilçemizde birer tane olmakla beraber 15 tane afet konteynerimiz var. Çadır kent alanlarımızı da internet sayfamızdan görebilirler” açıklamasında bulundu.

Habertrak/Ayşe Keşkek