DOLAR 32,4779 % 0.16
EURO 34,9274 % 0.07
GRAM ALTIN 2.402,55 % 0,24
ÇEYREK A. 3.928,17 % 0,24
BITCOIN 59.252,00 2.119
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Esnaf satamıyor vatandaş alamıyor

Son Güncelleme :

11 Temmuz 2019 - 14:20

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz Tekirdağ’ın tezgâhlarında yerini alırken, fiyatın yüksek olması sebebiyle dilim dilim satılıyor.

Vatandaşın bütçesine hitap eden satış şeklini bir müşterinin talebi sonucu başlattıklarını söyleyen manav işletmecisi Caner Kural, “Müşterilerimiz önceden bir karpuzu tek olarak alabiliyorlardı. Şimdiler de ise çok sayıda kişi pahalılık sebebiyle bir karpuzu tek başına satın alamıyor. Biz de birçok kişiye bu şekilde karpuz satar olduk” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de dar gelirli tarafından yoğun şekilde hissettiği ekonomik daralma neticesinde birçok alanda tüketim şekli değişirken, en belirgin hissedilen ise meyve sebzelerin dilim şeklinde satılması oldu.

TALEP VATANDAŞTAN GELDİ

Alım gücü düşen vatandaşların istedikleri ürünleri almaları için yeni sistemler yaratılıyor. Bunların en başında ürün küçültme ya da gramaj azaltma geliyor. Yıllarca ekmek üreten fırınların başta başvurdukları sistem şimdilerde diğer ürünlerde de baş gösterir oldu. Dünya da Uzakdoğu ülkelerinde genelde yapılan bir sistem artık Tekirdağ’da da yapılıyor. Büyük ürünleri ekonomik zorluklar sebebiyle alamayan çok sayıda vatandaş bir ürünü bölüp satılmasını istiyor.

“BU ŞEKİLDE KARPUZ SATAR OLDUK”

Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesinde hizmet veren Kural Manav, yaz zamanı tüketimi artan karpuz satışını arttırmak için karpuzu keserek satmaya başladı. Manav sahibi Kural, “Müşterilerimiz önceden bir karpuzu tek kişi olarak alabiliyorlardı. Şimdiler de ise çok sayıda kişi pahalılık sebebiyle bir karpuzu tek başına satın alamıyor. Bir müşterimizin isteği üzerine karpuzu keserek satmaya karar verdim. 10 lira tutan karpuzun yarısına beş lira ödemek daha uygun geldi. Bu sebeple birçok kişiye bu şekilde karpuz satar olduk.” Değerlendirmesinde bulundu.

İLGİ BÜYÜK

Karpuzların da büyük olduğunu vurgulayan esnaf Kural, “20 liralık bir karpuzu üç kişilik bir aile kolaylıkla tüketemiyor. Kimi dolabında yer tutmasını istemezken kimi de pahalı olduğu için almak istemiyordu. Bizlerde büyük karpuzlarında daha kolay satılması adına karpuzu kesiyor ve istedikleri kadarını tartarak fiyatını belirleyip öyle satıyoruz.”dedi.

SİSTEM UZAKDOĞU ÜLKELERİNDE POPÜLER

Farkında olmadan başta Çin ve diğer uzak doğu ülkelerinde yapılan bir sitemi Tekirdağ’da hayata katan Kural Manav işletmecisi Caner Kural bu şekilde satış yapmaktan dolayı satışlarının daha iyi olduğunu üstüne basarak belirtiyor.

Habertrak/Özlem İnan