DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 62.945,26 5.648
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

“Gönlümüz de kapımız da açık”

Son Güncelleme :

21 Eylül 2019 - 15:36

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde geçici koruma ve statü sahipleri ile diğer göçmen grupların yoğun olarak yaşadığı illerde ev sahibi toplum ve yabancı toplumdan geniş bir katılım ile düzenlenen ve Trakya Bölgesinin tamamını kapsayan (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) “Biz Bize Sohbetler” etkinliğinin yedincisi Tekirdağ’da gerçekleştirildi.

“Biz Bize Sohbetler” etkinliğin yedincisi Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde yapıldı.

“ÜLKEMİZDE 3 MİLYON 600 BİN SURİYELİ BARINDIRIYORUZ”

GİGM Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, 3 milyon 600 bin Suriyeliyi ülkemizde barındırdığımız söylediğimiz zaman şaşırıyorlar diyerek, “Türkiye coğrafi konumu olarak, Asya, Avrupa ve Afrika’nın köprü durumunda olması nedeniyle tarihin her döneminde farklı farklı göçlere şahit olmuştur. Tüm sıkıntılara karşı tüm mazlumlara kucak açmış bir milletin çocuklarıyız. Son yıllarda yaşamış olduğumuz Suriye krizi, bir insanlık dramı karşısında yaklaşık 3 milyon 600 bin kişiye burada ev sahipliği yapmanın insanlık adına bir gururunu yaşıyoruz. Sayın genel müdürümle bir yurt dışı gezimizde yapmış olduğumuz temaslarda kendi ülkelerinde 11 göçmeni nasıl yerleşeceği ile ilgili, 11 göçmenin göçü nasıl yöneteceği olaylarını duyduğumuz zaman biz kendilerine gülüyor ve ayıpla karşılıyoruz. 3 milyon 600 bin Suriyeliyi ülkemizde barındırdığımız söylediğimiz zaman şaşırıyorlar, ‘Bunu nasıl yönetiyorsunuz diye bize sorular soruyorlar” diye konuştu.

“KİMİN BAŞI DERDE DÜŞTÜYSE GÖNLÜMÜZÜ DE KAPIMIZI DA AÇMIŞIZ”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, biz öyle bir milletiz ki kimin başı derde düştüyse gönlümüzü de kapımızı da açmışız diye belirterek, “Ben Selanik göçmeni ailenin bir çocuğuyum. Rahmetli dedem, rahmetli babam bu topraklara gelmişler. Göç etmişler. Muhacir olmuşlar. Biz bu topraklarda yaşamaya devam ediyoruz. Bir taraftan da baktığımızda da belki Kafkaslardan göçen bir ailenin, Karadeniz’e göçmüş bir ailenin sonradan Konya, sonra yine Karadeniz’e göçmüş bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelmişim. Türkiye bin yıllık bu insanla, bu milletle, bu topraklarda bin yıldır yaşıyor. 650 yılda 3 kıtada hüküm sürmüş dedelerin torunlarıyız. Biz öyle bir milletiz ki kimin başı derde düştüyse gönlümüzü de kapımızı da açmışız. Ekmeğimizi paylaşmışız. Hiç biz zamanda bundan gücenmemişiz. Zorumuza da gitmemiştir. Gurur duymuşuzdur. Bu millet yaptığı hayrı Allah rızası için yaptığından karşılığına bir şey beklememiştir. Aynı şu an da 3 nokta 6 milyon Suriyeli kardeşimizi burada misafir ederken de karşılığında bir şey beklemiyoruz. Sadece Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanımız milletimizin duygularına tercüman olmuştur.  Neyi mi? Aylan bebeğin denize vurmuş o cesedini gördüğünde bu millet göz yaşı döktü. Bu millet o çocukların o zulmün ezilmesine asla ama asla müsaade etmeyecektir.” Şeklinde konuştu.

Ülkede bulunan uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri ile geçici koruma altındaki bireylerin ve ev sahibi toplumun sosyal uyuma ilişkin yaşadıkları zorlukları, bakış açılarını anlamak, sosyal uyuma yönelik ilerde yürütülen faaliyetleri ve yaşanan sorunları yerinde tespit etmek amacıyla düzenlenen toplantıya; Tekirdağ Vali Yardımcısı Ali Dursun, Kırklareli Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu’nun yanı sıra bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, yerel ve yabancı kanaat önderleri ile vatandaşlar katıldı.

“Biz Bize Sohbetler” etkinliğinde; Sosyal Uyum alanında yürütülen faaliyetler, birlikte yaşam kültür, STK, ve Belediyelerin sosyal uyumdaki rolü ve sosyal uyum alanında mevcut yerel çalışmalar konularında sunum yapıldı.

SURİYE UYRUKLU YABANCILAR HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Etkinlikte ülkemizde geçici koruma kapsamında bulunan Suriye uyruklu yabancılar hakkında doğru bilinen yanlışlar adı altında broşür dağıtıldı. Broşürde ise maddeler halinde Suriyelilerin suç oranlarının yüksek olduğu sanılmaktadır, Suriyelilerin üniversitelere sınavsız girdikleri sanılmakta, Suriyelilere kira, gıda ve maddi yardım yapıldığı sanılmakta, Suriyelilerin oy kullandıkları sanılmakta, Suriyelilerin ücretsiz tüp bebek tedavisi görebildikleri sanılmakta, Suriyelilerin devlet memuru oldukları sanılmakta başlığı altında açıklamalara yer verildi.

Yerel ve yabancı kanaat önderleri başta olmak üzere toplumun her kesiminden insanların katılımı ile sohbet şeklinde gerçekleşen etkinlikte sosyal uyumda yaşanan güçlükler, tavsiyeler ve önerilerde yer aldı.

Habertrak/ Ayşe Keşkek