DOLAR 32,3567 % -0.02
EURO 34,8071 % 0.02
GRAM ALTIN 2.395,32 % -0,06
ÇEYREK A. 3.916,35 % -0,06
BITCOIN 59.432,02 3.057
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Kanolada buruk sevinç

Son Güncelleme :

24 Haziran 2019 - 17:32

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Trakya çiftçisinin ‘sarı gelin’i kanolada hasat zamanına girilirken, alım fiyatında geçen seneye göre düşüş yaşaması çiftçinin hevesini kursağında bıraktı.

ÇİFTÇİNİN HEVESİ KURSAĞINDA KALDI

Trakya’da kanola veriminin çok iyi olmasına rağmen, alım fiyatların düşük olmasının çiftçiyi zor durumda bıraktığına dikkat çeken Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Kanolanın bu yılki alım fiyatı, geçen senenin fiyatının altında kaldı. Geçen sene 2 lira 20 kuruş-2 lira 30 kuruş arasında kanola sattık. Ama bu sene düzgün alıcı bile yok. O yüzden 2 lira ila 2 lira 7 kuruş yağ oranına göre kanola sattık. Fakat piyasada bu fiyatın 2 liraya kadar da düştüğünü de gördük.” ifadelerini kaydetti.

“KANOLA FİYATI 2 LİRANIN ALTINA KADAR DÜŞTÜ”

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Geçen yıla oranda kanola fiyatında düşüş olduğunu dile getirerek, “Kanolada verimin yüksek olduğu fakat fiyatların düşük olduğu doğrudur. Kanola verimleri iyi. Buğday, arpa hepsi çok güzel şu an da. Biz mesela 690 kilogram buğday biçtik.720-750 kg. yani öyle verimler çok güzel. Ama şuan da kanola geçen senenin fiyatının altında kaldı. Geçen sene 2 lira 20 kuruş-2 lira 30 kuruş arasında kanola sattık. Ama bu sene düzgün alıcı bile yok. O yüzden 2 lira ila 2 lira 7 kuruş yağ oranına göre kanola sattık. Fakat piyasada bu fiyatın 2 liraya kadar da düştüğünü de gördük.” Değerlendirmesinde bulundu.

“KANOLA’NIN ALICISI ÖZEL SEKTÖR”

Kanolanın alım fiyatının düşük olmasına etki eden faktörlerden birinin ise alıcının özel sektör olmasından kaynaklandığını belirten Saygı, “Bunun alıcısı serbest piyasa. Kanolayı devlet almıyor. Alıcısı yağ fabrikaları. Şu an da alıyorlar ama fiyat bu. Henüz biçim yeni yeni başladı. Yani kademe kademe devam ediyor buğdayın biçimi gibi. Bir hafta sonrada buğday işi hızlanacak. Şu anda olanlarda da var biçilenler. Kanolada da aynı durum söz konusu. Trakya’da 54 tane ayçiçeği fabrikası olmasına rağmen kanolada bir marka yok. Trakya halkı ayçiçeği haricinde pek yağ tüketmiyor. Ağırlıklı olarak ayçiçeği yağı tercih ediliyor. Ama kanola ekimi de yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan