DOLAR 32,3831 % 0.07
EURO 34,7796 % -0.05
GRAM ALTIN 2.395,75 % -0,04
ÇEYREK A. 3.917,05 % -0,04
BITCOIN 59.254,28 2.659
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Kanolada fiyat dibi gördü

Son Güncelleme :

27 Haziran 2019 - 15:05

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Güngör kanola hasat dönemi ile ilgili açıklamada bulundu.

Artan girdi maliyetlerinin üreticiyi, üretim yapamaz duruma getireceğine dikkat çeken Güngör, bir yıl içinde ithal dilmesi planlanan yağlı tohumların, kısa bir döneme sıkıştırılmasından dolayı ürün fiyatlarının adeta dibe vurduğunu söyledi. Ayrıca Güngör, tam hasat sezonunda gerçekleşen bu olayın gelecek sezon üretimlerini de ciddi oranda düşüreceğini belirtti.

“ÜRÜN FİYATI OLDUKÇA DÜŞTÜ”

Kanolada hasat sezonuna girilmesine rağmen üreticilerin hasat sevincini yaşayamadığını ifade eden Güngör, “Ne yazık ki ülkemize hesap yapılmadan girişi yapılan vergisiz ham yağ ve ayçiçeği ithalatlarından dolayı bir seneye yayılması gereken ithal ürün miktarı sadece dört aya sıkışmış ve üretim yapan fabrikaların elinde stok birikmiştir. Bu sebepten ürün fiyatları oldukça düşmüştür. Ürün fiyatları düşmesine rağmen ne yazık ki tüketici fiyatlarına yansımamıştır. Buradan anlaşılmaktadır ki; üretici ve tüketici bu uygulamadan hiçbir fayda sağlamamıştır. Fayda sağlayanlar ithalatçı lobileri ve üretim yapmadan ithal kotasını satan firmalardır. Ayçiçeği ve yağı üzerinden yapılan bu hesaplar ne yazık ki diğer yağlı tohum üreticilerini özellikle şu anda hasadı başlayan kanola üreticilerini zor durumda bırakmıştır.” Değerlendirmesinde bulundu.

“GİRDİ MALİYETLERİ ÜRETİCİLERİ ÜRETİM YAPAMAZ DURUMA GETİRECEKTİR”

“Özellikle kur etkisi ile artan girdi maliyetleri üreticileri üretim yapamaz duruma getirecektir. Bu üretim maliyetleri ile hem kanola hem de ayçiçeği üretim miktarı düşecektir.” Şeklinde konuşan Güngör, “Hesapsızca yapılan ithalatlar ve düşürülen vergiler üretimi düşüren en büyük sebeptir. Zaten yıllık gerçekleşen 700 bin ton ayçiçeği ithalatının önce 300 bin ton, ikinci safhada 100 bin ton daha sonradan en son geçen hafta açıklanan Sırbistan üzerinden tanımlanan sıfır gümrük vergili ithal ayçiçeği ile tüm senede gelen ithal ürünün neredeyse yüzde 70’i kısa bir döneme sıkışmış ve ürün fiyatları dip seviye yapmıştır. Tam hasat sezonunda bu işlemlerin gerçeklemesi gelecek sezon üretimlerini de ciddi oranda düşürecektir.” İfadelerini kaydetti.

“KANOLA FİYATLARI DÜNYA FİYATLARININ ALTINDA KALMIŞTIR”

İthalat konusunda daha doğru bir planlama yapılması ve üreticinin bu plan çerçevesinde korunması gerektiğini söyleyen Güngör, “Bir diğer konu ise referans fiyat uygulamasıdır. Bu uygulama ile bazı yağ bitkilerinin önü de kesilmektedir. Bu bitkilerin başında ise kanola gelmektedir. Uygulanan referans fiyat kanolada bin dolar üzerinden hesap yapılmakta ve bu yapılan hesap ile ne yazık ki yurt dışından kanola ürünü vergiden doğan maliyetten dolayı gelememektedir. Yurt dışı ithalatı kesilen kanola ürünü, sene içerisinde devamlılık arz etmediğinden dolayı market raflarında girememektedir. Dünyanın en pahalıya tükettiği en kaliteli yağlardan biri olan kanola yağı ya margarin sanayine ya da biyodizel sanayisine gitmektedir. Şu an da kanola fiyatları dünya fiyatlarının altında kalmıştır. Ülkemiz açığı olan üründe ihracatçı konuma gelmiştir. İthalat konusunda daha doğru bir planlama yapıldığı takdirde, hem devletimiz vergiden vazgeçmez hem de aynı zamanda koruma duvarı ile üreticimizi koruyarak bu işi yönetebilir. Bu planlama bir yıl öncesinden bir takvim ışığında yapılmalıdır.” Şeklinde konuştu.