DOLAR 32,3231 % -0.07
EURO 34,8231 % -0.02
GRAM ALTIN 2.413,50 % 0,83
ÇEYREK A. 3.946,06 % 0,83
BITCOIN 64.357,77 0.874
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Lavanta buğdayla yarışıyor

Son Güncelleme :

25 Haziran 2019 - 15:46

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Edirneli üreticiye yeni bir gelir kapısı açan lavantanın, Tekirdağ’da ayçiçeği ve kanola gibi yaygınlaşması için devletin çiftçiye destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Lavantanın da buğday ve kanola gibi ekilebilir bitki olduğunu ancak çiftinin devletin desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Saygı, “Lavanta üretiminde Bulgaristan dünya çapında zaten. Edirne’de yapılan festivalin de Bulgaristan ile olan yakın ilişkiler sebebiyle üretim yapılabiliyor. Silivri Belediyesi de geçen yıl ekimini gerçekleştirmişti. Geçen sene Trakya Kalkınma Ajansı’nda toplantısı gerçekleştirilmişti. 3 -5 dönüm arazi ile olacak iş değil.  Buğday, kanola gibi ağırlıklı olması gerekiyor. Devletin destek olması lazım. Bizim çiftçimizin bunu görmesi gerekiyor. Yoksa alternatif bir bitki bu tabi ki. Ekilir biçilir olması gerekir.” Diye konuştu.

“ÜRETİCİNİN PAZAR İHTİYACI VAR”

Lavanta ürününde olduğu gibi benzer bir durumun Tekirdağ’da adaçayında da yaşandığına dikkat çeken Saygı, “Tekirdağ’da adaçayının geçen yıl fidesi dağıldı. Gaziköy tarafında ekildi. Ama pazar da çok önemli. Üretici pazardan şikâyetçi. Ekilmiş mahsul çıkmış ama satamadıktan sonra para edemeyince bir hiç. Kanola ihracatını yapmıyoruz. Türkiye içinde tüketiliyor. Ayçiçeğine göre daha ucuz. Bu da niye alternatif bitki olarak tercih ediliyor. Ayçiçeğine göre kış bitkisi, verimi zayıf yerlerde daha verimli. Ondan dolayı tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan