DOLAR 32,3574 % -0.02
EURO 34,9080 % 0.3
GRAM ALTIN 2.390,82 % -0,25
ÇEYREK A. 3.908,99 % -0,25
BITCOIN 61.556,52 3.648
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“TEKİRDAĞ’DA İLAN EDİLEN MEDENİYET”

Son Güncelleme :

24 Ağustos 2019 - 14:29

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

“İLK HARFLER TEKİRDAĞ’DA AÇIKLANDI”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti ve Harf İnkılabının uygulanışının 91’inci yıldönümü törenle kutlandı.

Harf İnkılabının 91. yıldönümü kapsamında Tekirdağ’da çeşitli törenler düzenlendi.

Tören sahil dolgu sahadaki Harf İnkılabı Anıtı’na çelenk sunma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

“Kültür alanında en önemli devrimlerden birisi”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, gerçekleştirilen devrim ile eğitim seviyesinin hızla arttığına değinerek, “Atamızın kültür alanında hayata geçirdiği en önemli devrimlerden birisidir. Osmanlı döneminde eğitim kurumlarının azlığı ve Arap alfabesinin zor öğrenilmesi nedeniyle okuma yazma oranı düşüktü. Türkçe ’de olup da Arapçada olmayan harfler ‘Ç, G, J, P, Ö, V’ Arap alfabesi ile ifade edilemiyordu. Ülkede okur yazar oranının arttırılması amacıyla Türkçe’nin yapısına uygun olan yeni bir Türk alfabesi kabul edilmiştir. Yurdumuzun her yerinde açılan millet mekteplerinde yeni Türk alfabesi öğretilmiş, okur yazar insan sayısının hızlı bir şekilde artması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen bu devrim ile genel eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. Aynı dönemde dil devrimi ile birlikte Türkçe’nin yabancı sözcüklerden arındırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Milli kültürümüzü ileri medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma hedefini ortaya koyan Atatürk, yeni Türk alfabesini ilk kez 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ ziyaretinde ilan etmiştir” diye konuştu.

“İlke ve devrimlere her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız”

Türkiye Cumhuriyeti eğitim faaliyetlerine ağırlık vererek, gelişmekte olan ülkelere örnek olduğunun altını çizen Başkan Albayrak, “14 sene önce Çanakkale Savaşında 19.Tümen Karargahını burada kurup, Tekirdağlıları çok iyi tanıma fırsatı bulan edebi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağlıların ne kadar yenilikçi, aydın ve yurtsever olduklarını bir kere daha görmüş ve özellikle 14 sene sonra tekrar buraya geldiğinde bunu ifade ederek, ilk harfleri burada açıklamıştır.1 Kasım 1928’de yeni Türk alfabesi Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiş ve 24 Kasım 1928’de Atatürk’e Başöğretmen unvanı verilmiştir. Bu sürecin başlangıcı da 23 Ağustos 1928 tarihidir. Aradan geçen 90 yıl atılan bu adımların ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Eğitim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği iradenin sayesinde gelişmekte olan ülkelere örnek olmuştur. Ülkemizi muasır medeniyetler çizgisinin üzerine çıkarma yolunda ilerlerken Atatürk’ün ilke ve devrimlerine her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız. Bu düşüncelerle yeni Türk alfabesinin 91. Yılını kutluyor, Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Programa Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Namık Kemal Üniversite Rektörü Mümin Şahin, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şahin Karakaş, il kurum müdürleri, gaziler, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmanın ardından, Vali Yıldırım ve beraberindeki protokol üyeleri, Yahya Kemal Beyatlı Kültür merkezindeki konferans ve sergiye katıldı. Habertrak/Ayşe Keşkek