DOLAR 32,3462 % -0.05
EURO 34,8997 % 0.3
GRAM ALTIN 2.378,34 % -0,77
ÇEYREK A. 3.888,58 % -0,77
BITCOIN 61.584,00 5.118
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Tekirdağ’da kış hazırlıkları başladı

Son Güncelleme :

09 Eylül 2019 - 13:28

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Yaz aylarında son günleri yaşıyoruz. Önümüz sonbahar ve kış. Hanımların telaşlı olduğu bir zaman dilimindeyiz. Neden mi?  Sağlıklı beslenmek ve sebzeleri mevsiminde tüketmek konusuna özen gösteren hanımlar kış için hazırlıklar yapmaya başladı.

Bu kapsamda Orta cami Mahallesi’nde ki vatandaşlar da bir araya gelerek kış hazırlığı için kuru yufka ve gözleme yaptılar. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı hazırlıklarda, birbirlerine destek oluyorlar ve yardımlaşmanın tadına varılıyor. Evlerde bu hazırlıkların bir çoğunun yapımının mümkün olmadığı için birlikte mahallede ki bir evin mağazasında toplanan bayanlar, “talep olması durumunda isteyenlere de yufka ve erişte yapabiliriz. Ev ekonomisine de katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştular.

HAMUR İŞLERİ

Yufka ve erişte yine kış hazırlıklarının vazgeçilmezlerinden. Erişte, kesme makarna olarak da bilinir. Erişte için öncelikle yumurta, sıvı yağ, su, tuz ve unu birlikte yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtüp bu şekilde yarım saat kadar bekletin. Hamurlardan beze yapın ve oklava yardımıyla açın. Yufkaları temiz bir örtünün üzerine alıp üzerlerine çok az un serpin ve rulo şekline getirin. Bu ruloları erişte kalınlığında ince ince doğrayın. Erişte parçalarını birbirlerine yapışmaması için unlayın. Daha sonra erişteleri kurumaya bırakın.

Yufka için su ve un olması yeterli. Açılan yufkaları iki taraflı sac üzerinde kurutun. Yufkaları kenarları hava alacak bir sepetin içinde muhafaza etmenizde fayda var.

DOMATES SOSU

Kışın en büyük kurtarıcısı hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan domates sosu konserve hazırlıklarının başında geliyor. Domates sosunu birkaç farklı türde hazırlayabilirsiniz. Domatesin faydası kabuğunda diyenlerdenseniz eğer domatesleri güzelce yıkayıp üçe, dörde bölün. Tencerede kaynatıp el brenderı ile çektikten sonra kavanozlara koyabilirsiniz. Kimi hanımlar ise kabuklarını soyup doğruyor. Ancak bu durumda işlem oldukça uzun sürüyor. Rende kullanmak da pratik çözümlerden biri. Kabuğunu soymadan yıkayıp doğrudan rendeleyebilirsiniz de. Burada önemli olan sosu hazırladıktan sonra kavanozlara koyunca kapakları iyi bir şekilde kapatmak. Kavanozlar, asla hava almamalı. Bunun için fırınınızı ısıtıp kavanozları 10-15 dk içerisinde bırakabilirsiniz. Kapaklar bu şekilde çok daha iyi tutuyor. Bir de konserverleri ters çevirip kapak üzerinde birkaç gün bekletmekte fayda var.

TARHANA

Kış deyince akla hemen soğuk algınlığı geliyor. Peki çaresi ne? Tarhana seslerini duyar gibiyim. Tarhana yapımı yöreden yöreye değişse de kışın en vazgeçilmez yiyeceklerinden biri. Yapımı zahmetli ancak tadı mükemmel. Yapılışı; Domates, kırmızı biber, maydanoz, nane, reyhan, soğan, sarımsak hepsini yıkayıp, doğrayın. Bir tencereye koyup pişirdikten sonra mikserden geçirin. Karışım soğuduktan sonra maya ve yoğurt koyun. Süt de ekleyebilirsiniz. Üzerine kaya tuzu ve tarhana baharatını da ekleyin. Daha sonra bunları yoğurun ve alabildiğine un koyun. Hamur, kulak memesi kıvamında olacak. Bu şekilde hamuru oda sıcaklığında bir hafta, 10 gün bekletmek gerekiyor. Hamur, ilk 3-4 gün taşıyor o yüzden gözetlemek lâzım. Daha sonra hamuru temiz bir bezin üzerine parça parça açarak güneşin altına serin. İki saatte bir hamuru çevirin. İki gün kurutup el mikseriyle çekebilirsiniz. Daha sonra tekrar serin ve toz haline gelene kadar kurutun. Ne kadar domates ve yoğurt katarsanız tarhananız o kadar çok olur.

SALÇA

Şu an salça yapmanın tam zamanı. Son güneşli günleri iyi değerlendirmek lâzım. Adana’da, Gaziantep’te biberin salça yolculuğu başladı bile. Evlerin damları kırmızıya büründü. Domates ve biber salça için iki ana malzeme. Kimi sadece biber salçası ya da domates salçası yapıyor kimi ise ikisini birlikte. Karışık salça yaparken domates ve biberleri güzelce yıkadıktan sonra domatesleri dörde bölün biberlerin ise mutlaka tohumlarını temizleyin. Domates ve biberleri iyice pişirip blenderden geçirin. İyice ezildikten sonra demir süzgeçten geçirin. Süzgeçten çıkan püreyi temiz bir torbaya koyun, suyu aksın. Su süzünlünce ortaya çıkan karışıma tuz koyun. Daha sonra güneşe serin ve kurumasını bekleyin. Cam kavanozlara tepeleme doldurup üzerine de biraz zeytinyağı koyun.

TURŞU

Turşu severler için de fasulye, biber turşusu kurmak için uygun bir vakit. Biber turşusu için sivri biberler tercih edilebilir. Üstelik yapması çok basit. Biberleri yıkayıp bidonlara ya da bir şişeye koyup üzerine sarımsak, kaya tuzu, sirke ve su koymanız yeterli. Biber turşusuna nohut koymanızı öneriyoruz. Fasulye turşusu koyacak olanlar ise fasulyenin iplikli ve taneli olmamasına dikkat etmeli. Memleketten gelen köy fasulyeleri ile kurulan turşular kesinlikle daha lezzetli oluyor. Fasulyeleri öncelikle yıkayıp, temizledikten sonra kaynamış suya koyun ve ocakta biraz daha kaynatın. Daha sonra fasulyeleri soğuk su ile yıkayın. Bir kapta acı biberi, sarımsağı, kaya tuzunu ve sirkeyi biraz da su koyarak harmanlayın. Daha sonra bu karışıma fasulyeleri batırıp bidona koyun. Turşuyu yaparken bidonun içine ara ara bu karışımdan ve kaya tuzu da ilave edin. Hava almayacak şekilde ağzını kapatın.

Habertrak/Ayşe Keşkek