DOLAR 32,2825 % -0.18
EURO 34,7891 % -0.09
GRAM ALTIN 2.408,74 % 0,64
ÇEYREK A. 3.938,29 % 0,64
BITCOIN 65.186,00 2.413
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Tekirdağ’ın tarım problemleri çözülecek mi?

Son Güncelleme :

20 Temmuz 2019 - 15:54

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kısa, orta ve uzun dönem stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla yapılacak olan 3. Tarım Şurası için Tekirdağ’ın tarımda karşılaştığı problemler ve çözüm önerilerinin konuşulduğu Tarım Şurası toplantısı gerçekleştirildi.

İl Tarım Müdürü Zekeriya Sarıkoca, “Bildiğiniz üzere ilimiz önemli bir tarım ili. Türkiye’nin tarımda %5’ine gelen ayçiçeğinde, kanola da birinci olan, hayvansal üretimde de önemli mesafeler almış olan gıda, tarım ve hayvancılık alanında ilerlemiş önemli bir ilde yaşıyoruz ve görev yapıyoruz. Ekim ayında yapılacak olan 3. Tarım Şurası ile ülkemizin 25 yıllık tarım yol haritası belirlenecek. Bugün burada bize aktardığınız problemleri bakanlığımıza ileteceğiz” diye konuştu.

“25 YILLIK TARIM YOL HARİTASI BELİRLENECEK”

“Bildiğiniz üzere ilimiz önemli bir tarım ili. Büyük bir metropol kente yakın. Yıllık 700 mil yağış ortalaması olan ve Türkiye’nin tarımda %5’ine gelen ayçiçeğinde, kanola da birinci olan, hayvansal üretimde de önemli mesafeler almış olan gıda, tarım ve hayvancılık alanında ilerlemiş önemli bir ilde yaşıyoruz ve görev yapıyoruz.” Şeklinde konuşan Sarıkoca sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın bakanımızın öncelikle dünya tarımına yönelik şura sebebiyle bu yapılan açılış toplantısına katıldık herkese sevgi ve selamları var. Üçüncüsü yapılan bu Tarım Şurası için bugün burada toplandık. Yapılan bu çalışmalarda inşallah Ekim ayında yapılacak. Ekim ayından önce kendi ilimizde sektörümüzün siz değerli temsilcilerini çağıralım, oturalım sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi inşallah sizlerle burada tartışalım. Vaktimiz var. Konuşmak isteyen her temsilciye söz verip. Sizlerin değerli katkılarını alacağız. İnşallah sizin bu değerli katkılarınızla Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi ülkemizin 25 yıllık tarım yol haritası belirlenecek. Soru ve cevap kısmın da sizlerle bu anlamda konuşacağız. Söz vereceğiz. Sizlerin vermiş olduğunuz katkıları bizler burada hep not alacağız. Bizim görevimiz bunları bakanlığımıza iletmek. Bu vesileyle burada toplanmış iken daha sonra bakanlığımıza görüş göndermek isteyen olur. Size ilginç bir fikir belirtmek istiyorum. İnternette bir platform var. İnternete giriş yapılarak Tarım Şurası diye. Bu şura kısmına görüşlerinizi yazabileceksiniz. Sizlere katılımınızdan dolayı tekrar tekrar teşekkür ediyorum.”

“TARIMSAL ALANLARIMIZDA AZALMAYA SEBEP OLUYOR”

Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, teknolojik gelişmeler ve sanayi ile birlikte tarım alanlarının azaldığına işaret ederek, “Tarım Bakanlığımız 3. Kez tarım şurasının hazırlıklarını yapıyor. Bu toplantımızda da tarım şurasına konuşulacak, temel teşkil edecek hususları görüşmek için toplanmış bulunuyoruz. Biliyorsunuz tarım dünyanın her tarafında stratejik bir sektör olarak kabul ediliyor. İnsanlarınızı doyurmak zorundasınız. Bugün dünyada ve Türkiye’de nüfus artıyor. Artan nüfusa mukabil sizler de tarımsal ve hayvansal ürünleri arttırmak zorundasınız. Ve bunun kalitesini de arttırmak zorundasınız. Tabi bunun yanı sıra bazı gelişmeler de oluyor. Gelişen sanayi, gelişen sosyal ihtiyaçlar, kentleşme bizim tarımsal alanlarımızda azalmaya sebep oluyor. Köylerimizden, kırsal alanlarımızdan şehirlerimize nüfus akışı devam ediyor. Tarımsal alanda çalışacak insan sayısı veya nitelikli insan sayısında azalma meydana geliyor. Bunun yanında neticede sizler daha dar alandan daha fazla verim elde etmek için mecburen zirai ilaçlar kullanıyorsunuz ve bu da ekstradan çevresel sorunlara sebebiyet veriyor.” Şeklinde konuştu.

“TARIMSAL ÜRETİM MİKTARIMIZ ARTMALI”

“Tüm bunlara rağmen neticede siz tarımsal faaliyetlerinizi en üst seviyede tutmanız lazım. Diğer türlü geçmiş yıllarda geçmiş dönemlerde yaşadığımız kıtlık ve açlık sorunlarıyla karşı karşıya kalma ihtimali var.” diyerek konuşmasını sürdüren Yurt, “Buna binaen devletimiz diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tarım alanında çalışan çiftçilerimizi, vatandaşlarımızı, kurumlarımızı, bir şekilde destekliyor. Ve bu desteklerin en iyi şekilde en doğru şekilde yerine ulaşması ve en iyi şekilde kullanılması bizim hem tarımsal verimliliğimizi hem de tarımsal üretim miktarımızı arttırarak dışa olan bağımlılığımızın da azalması gerekiyor. Devletimizin bu uygulamalarıyla ilgili olarak bizlere tarım alanıyla ilgili sıkıntılarını beyan ediyorlar. Tabi bu konuda haklılık payları vardır. Neticede biz hem şu ana kadar verilen desteklerin verimliliği faydalılığını hem uygulanan projelerin verim ve faydalarını tartışmalıyız hem de daha yeni neler yapmalıyız? Bunları konuşmalıyız.” Değerlendirmesinde bulundu.

“ÇİFTÇİLER ÇAVDARA YÖNLENDİRİLMELİ”

Üretici firma sahibi Yasemin Savaş Tuğlu ise alternatif ürün olarak çiftçilerin çavdar yetiştirmeye yönlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Un ve Unlu Mamuller sektörüne yarı mamul üreten bir firmayız. Global bir firma. Global’de hizmet veriyoruz. Fabrikamız Çerkezköy’de yer alıyor. Fakat bizim de şöyle bir sıkıntımız var. Tekirdağ ili çok verimli toprakları olan bir il. Ben de aynı zamanda bir çiftçi çocuğuyum. Ancak biz burada ham madde bulmakta zorlanıyoruz. Şöyle ki biliyorsunuz. Ekmek bizim toplumumuzda tüketilen bir gıda ve yeni çıkan toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesi için çeşitli ekmeklerle beslenmesi yönünde yeni tebliğler çıktı. Çavdar en önemli ham maddemiz. Fakat çavdarı Türkiye’de bulmakta zorlanıyoruz. Yani Tekirdağ’da bu yönde çiftçilerimiz yönlendirilebilir mi? Çavdar dışında bütün tahılları işliyoruz. Bu doğrultuda çiftçi ile buluşmak istiyoruz. Biz bu ürünleri İç Anadolu’dan getiriyoruz. Fakat gelen çavdarda artık çavdar olmaktan çıkmış durumda Türkiye’de. Çiftçilerimizde Tarım İl Müdürlüklerimiz tarafından sadece bölgede yaygın olan buğday, Ayçiçek, kanola yetiştiriliyor. Bunların dışına çıkacak şekilde çiftçilerimizin biraz daha yönlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu tahılların yetiştirilmesi konusunda çiftçilerimizin bilgilendirilmesi gerekiyor. Mesela bir örnek vereyim. Ben Edirne’de kardeşime dedim ki bize biraz çavdar ek.  Trakya’da eneme yap bakalım yetişiyor mu? Çavdarı ektireceğim. Tarımsal araştırmaya gidildi. Toprak analizini yaptırdık. Fakat orada sadece verilen bir iş. Buğday gibi ekimi yapın. Yani bu değil. Çiftçinin yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Süleymanpaşa Yahya Kemal Beyatlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Tarım Şurası toplantısına Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, İl Tarım Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Ak Parti İl Başkanı Mestan Özcan, Daire ve kurum müdürleri, İl ve ilçelerin ziraat odası başkanları, ziraat mühendisleri, çok sayıda çiftçi ve üretici katıldı.

Program katılımcılar ile karşılıklı soru cevap yapılmasının ardından son buldu.

Habertrak/Özlem İnan