WEB TV

HaberTrak – Tekirdağ Haber – Tekirdağ Son Dakika
Uzm.Dr.Aydan ÇEVİK VAROL

DASH diyeti ve sağlığımıza olumlu etkileri

DASH diyeti ve sağlığımıza olumlu etkileri
Bu haber 05 Ağustos 2020 - 14:08 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar için risk oluşturan önemli bir sağlık sorunudur. Hipertansiyonun tıbbi tedavisinin dışında beslenme düzenlenmesini de içeren yaklaşımlar DASH (dietary approaches to stop hypertension) diyetinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Diyet, orta düzey sodyum içeren; basit şeker ve toplam yağdan fakir; protein, posa, potasyum, magnezyum ve kalsiyumdan zengin besinlerin tüketimine dayanmaktadır. Sebze-meyve, tam tahıl, kurubaklagil ve beyaz et tüketiminin artması; kırmızı et, rafine karbonhidrat ve şekerli içecek tüketiminin azaltılması önerilmektedir. Bu besinler antioksidan A, C ve E vitaminlerinden zengindir. DASH diyeti hipertansiyonun tedavisi için geliştirilmiş olsa da Tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabeti olan hastalarda insülin düzeylerini ve kan lipitlerini; polikistik over sendromlu kadınlarda ağırlık kontrolü, serum trigliserid düzeyi ve antioksidan kapasiteyi; hastalık öyküsü olmayan sağlıklı bireylerde inflamatuar belirteç C-reaktif proteini ve antropometrik ölçümleri olumlu etkilediği gösterilmiştir.

Diyetin temel ilkeleri sodyumu orta düzeyde tutup; basit şeker, toplam yağ, kolesterol ve doymuş yağ asitlerinden fakir; protein, posa, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve karbonattan zengin diyet örüntüsü oluşturmaktır. Diyetin sebze-meyve, tam tahıl, yağlı tohum, kurubaklagil, kümes hayvanı ve balıktan zengin; kırmızı et, işlenmiş et ürünü, rafine karbonhidrat, şekerli içeceklerden fakir olması ve düşük yağlı süt ürünlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Diyet, sebze-meyve ve yağlı tohumların tüketimini içermesi nedeni ile antioksidan besin ögeleri A, C, E vitaminleri ve çinkodan zengindir. DASH diyetinin davranışsal müdahalesinin etkinliğinin değerlendirilmesinde sistolik kan basıncının düştüğü, meyve ve düşük yağlı süt tüketiminin arttığı, diyetle potasyum ve magnezyum alımının arttığı, toplam yağ alımının ise azaldığı belirtilmiştir.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER