DOLAR 32,4414 % 0.14
EURO 34,8327 % 0.05
GRAM ALTIN 2.396,84 % 0,00
ÇEYREK A. 3.918,83 % 0,00
BITCOIN 59.142,76 1.581
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

“ANDIMIZ KARARINI TANIMIYORUZ”

Son Güncelleme :

17 Mart 2021 - 16:18

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı’nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozmasıyla, okullarda öğrenci andının okunmayacak olmasına, Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, tepki gösterdi.

Eğitim İş sendikası olarak kararı tanımadıklarını söyleyen Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım; “İster mahkeme kararıyla, ister şaibe altında andımızı kararı kaldırmaya çalışsınlar, Eğitim İş Sendikası’nın her bir üyesi Türkiye’nin dört bir yanında girdikleri her sınıfta andımızın okutulmasını devam ettirecektir.” dedi.

Danıştay 8. Dairesi, 2018’de “Andımız kaldırılamaz” dedi. MEB itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 8. Daire’nin kararını iptal etti. Danıştay 8. Dairesini itirazıyla andımızın okullara okutulmamasına karar verildi.

Eğitim İş Tekirdağ Şubesini ziyaret eden Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, andımızla ilgili alınan kararı eleştirdi. Genel Başkan Orhan Yıldırım’ın Tekirdağ ziyaretinde Birleşik Kamu İş Konfederasyonu TİS ve Genel Hukuk Sekreteri Mehmet Yeşildağ, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri Levent Akça, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük, Eğitim İş Basın Yayın Genel Sekreteri Şükrü Balun, Eğitim İş İstanbul 4. Nolu Şube Başkanı Alkoç Turhan Başgönül, Eğitim İş İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Hakan Uzun eşlik etti. Gnel Başkan Yıldırım’ı Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer, Birleşik Kamu İş Tekirdağ temsilcisi Hüseyin Eren, Eğitim İş Tekirdağ Basın Yayın Sekreteri Aylin Koçak karşıladılar.

“ANDIMIZIN İÇİNDEKİ HER KELİME BİZİ ANLATMAKTADIR”

Andızın 1933 yılında okunmaya başlayıp 2013 yılına kadar kesintisiz bir şekilde ilköğretim okullarında okunduğunu söyleyen Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım; “Bütün ilköğretim okullarında çocuklarımız derslere başlamadan önce duygularıyla, yüksek sesleriyle andımız okuyarak derslere başladılar. Andımızın içindeki her kelime bizi anlatmaktadır. “Türk’üm doğruyum, çalışkanım sözü” kimseyi rahatsız etmemelidir. “Mustafa Kemal Atatürk” sözü kimseyi rahatsız etmemelidir. “Büyüklerimi saymak, küçüklerimi korumak”, sevmek kimseyi rahatsız etmemelidir. “Ülkemi yükseltmek” sözleri kimseyi rahatsız etmemelidir. “Ne mutlu Türk’üm” sözü hiçbir zaman kimseyi rahatsız etmemelidir. Çünkü buradaki “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözü etnik bir kimlikten daha çok Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Türkiye halkına Türk denir sözünden ve Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı olan her bir kişi Türk’tür sözü üzerinden bakıldığında burada etnik bir tanımlama olmadığı, Türkiye Cumhuriyetine bir ulus kimliği kazandırmak ve ülkemizi ayrıştırmak, bölüştürmek, tekrar iç kargaşa oluşturmak isteyen yabancı, dış güçleri geriye göndermek adına yapılmış, söylenmiş sözlerdir. “diye konuştu.

“KARARI İPTAL ETMELERİ ŞAİBE OLUŞTURMAKTADIR”

Andımızın okullarda okutulmasının kaldırılmasını tepkiyle karşıladıklarını dile getiren Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım; “Özellikle AKP iktidarı döneminde PKK ile yapılmış olan görüşmelerde terör örgütünün de talepleri arasında yer alan andımızın okullarda okutulmasının kaldırılmasının yeniden gündeme getirilmesini Eğitim İş sendikası olarak büyük bir tepkiyle karşılıyoruz. Çünkü mahkeme 2013’teki AKP’nin andımızı kaldırma sürecini Danıştay’ın 8. Dairesi iptal etmiştir. Yani 2018’den itibaren andımız okullarda okutulmak zorundaydı. Çünkü mahkemenin iptal ettiği bir karar 30 gün içerisinde yerine getirilmek zorundadır. Eğitim İş sendikasının davayı iptal ettirdikten sonra kararının uygulanmaması hakkında uygulamayan resmi yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Görevi kötüye kullanmaktan. Halen bu davamız devam etmektedir. Davamız devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yüksek İdari Kurula tekrar bu davayı götürmeleri ve Yüksek İdari Kuruldaki bu hakimlerin değişmesi sonrasında Danıştay’ın kararını iptal etmeleri bizler açısından da şaibe oluşturmaktadır. “ifadelerini kullandı.

“ANDIMIZ KONUSUNDA KARARLI DURUŞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ”

Eğitim İş’i öğretmenlerin kararı kabul etmeyerek sınıflarda andımızı okumaya devam edeceklerini ifade eden Eğitim İş Genel Başkanı Yıldırım; “Bizler Eğitim İş Sendikası olarak geçmişte nasıl ki Atatürk’ün kitaplardan çıkarılması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde okuyan her çocuğumuza her dersinde okutulması ve öğretilmesi gereken Türkiye Cumhuriyeti İnkılap tarihi konularının Atatürk’süz işletilmesi konusunda Eğitim İş Sendikası olarak nasıl ki karar alıp tüm derslerimize Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş ilkelerini tekrar tekrar anlattıysak, andımız konusunda da kararlı duruşumuzu sürdürmekteyiz. İster mahkeme kararıyla, ister şaibe altında bu kararı kaldırmaya çalışsınlar, Eğitim İş Sendikasının her bir üyesi Türkiye’nin dört bir yanında girmiş oldukları her sınıfta andımızın sınıflarda okutulmasını devam ettirecektir. Bizler Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş, bilimsel, laik eğitimini savunan ülkemizin bir bütün olarak bölünmez bütünlüğünün korunması ve muhasır medeniyetler seviyesine ulaştırılması için gayret eden tüm Türkiye’de çocuklarımızın yanında olan Eğitim İş sendikası olarak halkımızın bilmesini isteriz ki; andımızın mahkemelerde şaibe ile kaldırılması kararını tanımayacağız. Eğitim İş sendikası olarak bizleri bir arada tutan ülke ve ideal oluşturulmasında çocuklarımız nezdinde son derece etkili olan andımızın okullarda yeniden okutulması ve hayata geçirilmesi için gereken her türlü hukuki mücadeleyi sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek