DOLAR 32,3136 % -0.23
EURO 34,8456 % -0.2
GRAM ALTIN 2.388,25 % -0,22
ÇEYREK A. 3.904,79 % -0,22
BITCOIN 63.712,16 -0.037
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

ARAŞTIRMACI YAZARLAR TEPKİLİ

Son Güncelleme :

22 Eylül 2020 - 11:17

Sultan 2. Abdülhamid tarafından Japonya’ya gönderilen ve dönüş yolunda batan “Ertuğrul Firkateyni” şehitleri vefatlarının 130. yılında Tekirdağ’da unutuldu. Tekirdağ’da Ertuğrul Firkateyni anıtı olmasına rağmen daha önceki yıllarda yapılan anma törenleri bu yıl yapılmadı.

Mersin, İstanbul Beşiktaş, Bodrum başta olmak üzere birçok il ve ilçede hatta Japonya’da anma törenleri yapılmasına rağmen Tekirdağ’da hiçbir anma etkinliği yapılmayışı araştırmacıların, yazarların ve duyarlı vatandaşların tepkisini çekti.

GEMİ KAPTANI TEKİRDAĞLI’YDI

130 yıl önce dönüş yolunda batan Ertuğrul Firkateyninde gemi kaptanı ise Tekirdağ’ın Dedecik Köyünden Yarbay Ali beydi.  Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in dedesi Şair Can Yücel’in eşi Canan Yücel Eronat’ın büyük dedesi olan Ertuğrul Süvarisi Tekirdağlı Yarbay Ali Bey denizcilik tarihinin en önemli komutanlarından biriydi.

587 DENİZCİ ŞEHİT OLMUŞTU

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit’in Japon İmparatoru için gönderdiği hediyeleri taşıyan Ertuğrul Firkateyni, 16 Eylül 1890’da dönüş yolunda batmış ve 587 denizci şehit olmuştu. 69 denizciyi ise Japonlar kurtarmış ve böylece iki ülke arasındaki dostluğun temelleri atılmıştı.

Tekirdağ Valiliği, Büyükşehir ve İlçe Belediyesi, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların hiçbiri anma etkinliği düzenlemedi. Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün tarihi geçmişe sahip çıkması gerektiğini belirten araştırmacılar; “Maalesef bu yıl 130 yıl önce dönüş yolunda batan Ertuğrul Firkateyni için ilimizde hiçbir anma etkinliği yapılmadı. Tarihimizde çok önemli bir yeri olan ve Firkateynin gemi kaptanı ise Tekirdağ’ın Dedecik Köyünden Yarbay Ali bey olmasına rağmen 587 şehidimiz unutuldu. Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sosyal medyasında dahi hiçbir anma mesajı yayınlanmadı.” dediler.

“AHMET HACIOĞLU VE PERSONELLERİ ASLİ GÖREVLERİNİ UNUTMUŞ”

Ertuğrul Firkateyni şehitlerinin unutulduğunu belirten araştırmacı yazarlar; “Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Ertuğrul Firkateyni anıtı çevre düzenlemesi daha önce yapılmasına rağmen 130 yıl sonra şehitleri Tekirdağ’da anmadık. Resmi bir anma programı için Tekirdağ Kültür Turizm Müdürlüğü’nün talebi oldu mu?  Önceki yıllarda Ertuğrul firkateyni şehitlerimiz anılırdı. Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün misyonları arasında; ‘Ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak. Toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı arttırmak.’ yer alıyor. Ne yazık ki Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdür V. Ahmet Hacıoğlu ve personelleri asli görevlerini unutmuş, hatta Ertuğrul Firkateyni” şehitleri vefatlarının 130. yılında yok saymıştır. Şehitlerimizin anılmayışı kabul edilemez. Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdür V. Ahmet Hacıoğlu, ne yazık ki Tekirdağ ile ilgisi olan gemi kaptanı Tekirdağlı olan Ertuğrul Firkateyninden haberdar bile değil anlaşılan. Kurumun sosyal medyalarından bile Ertuğrul Firkateyni şehitlerini anmadılar. Tekirdağ Valiliğini bu konuya el atmaya ve Ertuğrul Fırkateyni şehitlerinin unutulmamasını sağlamaya davet ediyoruz. “dediler. Tekirdağ’da Ertuğrul Firkateyni anma etkinliği yapılmayışına rağmen duyarlı vatandaşlar tarafından 16 Eylül’de anıta çiçek bırakıldı.