DOLAR 32,3244 % -0.05
EURO 34,8531 % 0.05
GRAM ALTIN 2.415,24 % 0,91
ÇEYREK A. 3.948,92 % 0,91
BITCOIN 63.131,97 -1.206
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Artık son demlerini yaşıyor”

Son Güncelleme :

21 Mayıs 2019 - 14:02

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Unutulmaya yüz tutmuş terzilik mesleğinin yarım asırlık ustası Mehmet Eren, terzilikte artık çırak bulmakta bile zorlandıklarını, fakat kendisine ‘rekorlar kitabına girme hedefi’ koyduğunu söyledi.

Terzi ustası Mehmet Eren, günümüzde terzilik yapacak genç nesil yetiştirmenin çok zor olduğunu ifade ederek, “Terzilik son demlerini yaşamaya başladı. Artık eleman yok. Herkes daha güzel bir meslek edinmeye çalışıyor. Konfeksiyonlar çıkınca terzilik darbe aldı” diye konuştu.

“KONFEKSİYONLAR ÇIKINCA TERZİLİK DARBE ALDI”

Tekirdağ’daki terzilik mesleğinin yarım asırlık ustası olan Mehmet Eren, mesleğin geçmişten günümüze durumunu anlatarak, “Terzilik son demlerini yaşamaya başladı. Artık eleman yok. Herkes daha güzel bir meslek edinmeye çalışıyor. Konfeksiyonlar çıkınca terzilik darbe aldı” dedi.

“EN İYİ SANAT TERZİLİKTİR”

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yarım asırdır mesleğini sürdüren terzi ustası konuştu. Usta, günümüzde çırak yetiştirmenin çok zor olduğunu, bu mesleği yapacak genç neslin olmadığını anlatarak, bu mesleğin o zamanlar çok değerli olduğunu söyledi. Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’da 63 yıldır terzilik mesleğini yapan ve sokakta yürürken, pencerede gördüğü yazıyla rekorlar kitabına girme düşüncesi zorlaşan Mehmet Eren, “Bir hadisi şerifte diyor ki, ‘en iyi ticaret bezzazlık, kumaş satmaktır. En iyi sanat da terziliktir’ diyor.” diyerek, eskinden hacca gidenlerin hac parasına haram para karışmasın diye paralarını terzilerle değiştirdiğini söyledi.

“TERZİLİK SON DEMLERİNİ YAŞAMAYA BAŞLADI”

63 yıllık terzi Mehmet Eren, konfeksiyonlar çıkınca terziliğin darbe aldığına değinerek, “1957 yılı Eylül ayında mesleğe başladım. Ustam Ahi Ocakları’nda yetişmiş, Ahi bir ustanın çırağı olarak mesleğe başladım. 63 yılı geçirdik. Devam etmeye çalışıyoruz. Terzilik mesleği hakikaten çok daha önce anlatıldığı gibi güzel ve değerli bir meslekti. Hatta Osmanlı zamanında terzilik o kadar değerliymiş ki, helal para kazandıklarını düşünen bazı hacca gitmek isteyenler, gelip terziden paralarını değiştirirlermiş. Yani helal para kazanırlar, paraları helaldir. ‘Bizimkiler olur ya belki bir şeyler karışmıştır’ gibi yani. Yıllar geçti şu anda terzilik son demlerini yaşamaya başladı. Eleman artık yok herkes daha güzel bir meslek edinmeye çalışıyor. Konfeksiyonlar çıkınca terzilik darbe aldı. Ama biz yine de yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

 “BENİM İŞİM ZOR AMA GAYRET EDECEĞİM”

Rekorlar kitabına girmek istediğini de ifade eden 80 yaşındaki terzi ustası Mehmet Eren, “Hatta düşündüm. ‘Rekorlar kitabına gireyim’ diye. Fakat bir gün Çiftlikönü’nde bir yerden geçerken baktım pencerede bir yazı:  ‘70 yıllık sanat hayatıma son verdim. Müşteriler hakkını helal etsin’ diyor. Benimde o zaman 60. yılım idi. Düşündüm benim işim de zor. ‘Ama gayret edeceğim. Onu geçmeye çalışacağım’ dedim ama bilemiyorum. Ömrümüz yeter mi? Yazıyı yazan ustaya da sordum. ‘Yazı doğru mu?’ diye. ‘Evet 12 yaşında başladım mesleğe yaşım 84’ dedi. Yani hesap doğru. E ‘bizde rekora doğru gidelim’ dedik. İnşallah Allah izin verirse devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Habertrak/Ayşe Çinar