DOLAR 32,4329 % 0.19
EURO 35,1462 % 0.25
GRAM ALTIN 2.402,31 % 0,23
ÇEYREK A. 3.927,77 % 0,23
BITCOIN 59.496,37 2.892
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

“Atalarımızı anmak için toplandık”

Son Güncelleme :

31 Ocak 2020 - 13:35

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Trakya Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Avukat Sinem Malgaç, geri dönme hayaliyle mübadil edilen binlerce kişinin vatanlarına hasret kaldığını söyleyerek, “Ne buradakiler kendilerini oraya ait hissettiler ne de topraklarından anlaşmalar sebebiyle ve devlet politikalarıyla zorla göç ettirilmiş olan vatandaşlarımız… Bir kuşak her zaman buradan gidecekmiş gibi yaşamak zorunda kaldı” diye konuştu.

Trakya Rumeli ve Balkan Göçmenleri Derneği tarafından Süleymanpaşa Sahili Harf İnkılabı Anıtı’nda, Türk-Yunan Mübadele Anlaşması’nın 97. yıl dönümünü törenle kutlandı.

“ATALARIMIZI ANMAK İÇİN TOPLANDIK”

İstiklal Marşı ve Saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan programda konuşan Trakya Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Avukat Sinem Malgaç, mübadil edilenleri anmak ve farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldiklerini söyleyerek “30 Ocak 1923’te Türk-Yunan Mübadele Anlaşması’nın 97. yıl dönümünü anmak üzere toplandık. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra imzalanan mübadele anlaşması Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanmıştır. Bu anlaşmadan sonra da mübadiller bu tarihten sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden Yunanistan’a gönderilen mübadiller ile Batı Trakya’da yayılan ve sınır içinde kalan soydaşlarımız Türkiye’ye gelmek zorunda kalarak mübadil edilmişlerdir. Ama ne buradakiler kendilerini oraya ait hissettiler ne de topraklarından anlaşmalar sebebiyle ve devlet politikalarıyla zorla göç ettirilmiş olan vatandaşlarımız… Bir kuşak her zaman buradan gidecekmiş gibi yaşamak zorunda kaldı. Keşke savaşlar sebebiyle bunlar hiç yaşanmasaydı ama biz de göç yoluyla mübadele yoluyla buraya gelen Atalarımızı anmak ve farkındalık yaratmak amacıyla toplandık.” Dedi.

“23 NİSAN’DA ÇOK BÜYÜK BİR ORGANİZASYONUMUZ VAR”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, ilerleyen aylarda gerçekleştirecekleri organizasyonlar ile Tekirdağ ev Balkanlar’ın sık sık bir araya geleceğini kaydederek, “Ben de bir Selanik göçmeni bir ailenin ferdi olarak, torunu olarak mübadeleden biraz öncesi bizim göçümüz olmuş. Sadece şunun çok iyi bilinmesini istiyorum. Hem yurt hem de Balkan coğrafyasının yerel yönetimleri olarak bu önümüzdeki dönem çok yoğun hissedilecek. Organizasyonlarımız Ramazan ile başlıyor. 23 Nisan’da çok büyük bir organizasyonumuz var. Ama burada üzerine basarak değinmem gereken en önemli konu; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda yaşanan o zorluklarda bizim soydaşlarımızın gördüğü zulme karşı yaptığı hamlelerdir. Biz bugün yaşıyorsak ve dedelerimiz buraya göç ettiyse, başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde olmuştur. Bunu hepimizin çok iyi anlaması ve anlatması gerekiyor. Bu topraklar bizim. Bu coğrafya da bizim. Biz bunu unutmamak zorundayız ki bizden sonraki nesiller de aynı acıları tekrar tekrar yaşamasın. Biz de buna göre de çalışmak zorundayız.” Diye konuştu.

“ATATÜRK’ÜN İSMİNİ YAŞATACAĞIMIZ GÜZEL BİR PROJEMİZ VAR”

“Tekirdağ’da Süleymanpaşa’da merkezdeki en yüksek, en büyük mahalle artık bundan sonra Atatürk Mahallesi olacak. Gündoğdu Turgut Mahallesi olarak bilinen alan Atatürk Mahallesi olacak ve Ata tepenin yapılacağı alan ile birlikte şehrin en hakim noktasında, Atatürk’ün ismini yaşatacağımız güzel bir projemiz var. İnşallah bu ayki meclise de sokacağız. Biz bize emanet edilen bu toprakların kıymetini bilmek zorundayız elimizden gelen her şeyi de yapmak zorundayız.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BİRÇOK KİŞİ GERİ DÖNME HAYALİYLE GİTTİ”

Göç eden binlerce kişinin geri dönme hayaliyle memleketlerinden ayrıldıklarını ve birçok acıyı da beraberlerinde getirdiklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “1923 Nüfus Mübadelesi Anlaşması ile Türkiye’de yaşayan 1.200.000 Rum, Yunanistan’a; Yunanistan’da yaşayan 500.000 Türk, Türkiye’ye göç ettirildi. Evlerini, yurtlarını gönülsüzce terk eden mübadillerin yaşadığı derin acılar nesilden nesile anlatıldı. Tekirdağ da mübadelenin en yoğun yaşandığı kentlerden bir tanesi. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu bilinçle mübadillerin hatırasını yaşatmaya devam ediyoruz. Mübadeleyi anmaktaki amacımız, tarihin karanlık sayfalarında yaşamak değildir. Tam aksine geçmişte yaşanan acılardan ders çıkartarak günümüzdeki barış ve kardeşlik iklimini daha da güçlendirmektir. Bu duygu ve düşüncelerle bu anlamlı etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” İfadelerini kaydetti.

Düzenlenen programın ardından denize çelenk ve karanfil bırakıldı.

Habertrak/Özlem İnan