DOLAR 32,3865 % -0.3
EURO 34,8068 % -0.1
GRAM ALTIN 2.407,77 % -0,62
ÇEYREK A. 3.936,70 % -0,62
BITCOIN 57.719,42 -0.103
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 15°

ATATÜRK’ÜN DEDE EVİNE TÜRKİYE’DEN İLK ZİYARETÇİLER

Son Güncelleme :

25 Haziran 2021 - 10:57

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Karacakılavuz Mahallesi’nde yaşayan Özkan Akman, Atatürk’ün babasının ve dedesinin yaşadığı müze olarak aslına uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından inşa edilen Makedonya’nın Debre ilçesine bağlı Jupa beldesine bağlı Kocacık Köyü’ne giden ilk kişilerden biri olma fırsatını yakaladı. Akman, Atatürk’ün dedesinin müze olarak inşa edilen evini görerek çok mutlu olduğunu söyledi.

1975’ten bu yana Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine otobüsüyle yolcu taşımacılığı yapan Süleymanpaşa ilçesi Karacakılavuz Mahallesi’nde yaşayan 51 yıllık şoför Özkan Akman, Atatürk’ün dede evini ilk ziyaret eden kişilerden biri.

51 yıllık şoför Özkan Akman, Yunanistan’ın Selanik şehrinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ve günümüzde Türkiye Konsolosluğu olarak hizmet veren eve yıllarca yolcu taşıdım. Bir gün Atatük’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evini merak edip görmek istedim. Fakat yerini bilmiyordum. Sordum soruşturdum, araştırdım. Atatürk’ün baba ve dede evinin Makedonya’nın Debre ilçesine bağlı Jupa nahiyesinin Kocacık Köyü olduğunu öğrencim. Dört arkadaşla birlikte 2010 yılında yola çıktık. Yunanistan üzerinden Kuzey Makedonya’ya ve oradan Debre ilçesine ulaştık. Kocacık Köyü yoluna girip devam ettik. Tahmini 14 kilometre sonra Jupa nahiyesine ulaştık. Daha sonra meşakkatli bir yolculuk sonrası Kocacık Köyü’ne vardı. Köyde Atatürk’ün dede evini sorup öğrendik ve bulduk. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından yeni yapılacak dede evinin bulunduğu arsada temelinin atıldığını gördük. Bu ilk gidişimizi eşim Ayşe Akman, Ali Akman ve eşi Fatma Akman ve Hüseyin Akman ile gerçekleştirdik. Kocacık Köyü’ne 2012 yılındaki 2. Gidişimizde ben şoför Özkan Akman, Yaşar Uzun, Mustafa Özer ve Galip Canki ile birlikte dört kişi gittik. Mustafa Kemal Atatürk’ün o günkü lakabıyla bilinen dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğup büyüdüğü evin 120 yıl önceki aslına uygun olarak müze şeklinde kullanılmak üzere iki katlı yapıldığını gördük. Fotoğrafını çektik. Türkiye Cumhuriyeti’nin yeniden inşa ettiği evi görmek bizi çok sevindirdi. Böylece Atatürk’ün dede evini Türkiye’den ziyaret eden ilk bizler olduk.” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Yunanistan’ın Selanik şehrinde doğmuştu. Babası Ali Rıza Efendi günümüzdeki Kuzey Makedonya’da topraklarının Debre ilçesinin Jupa nahiyesinin Kocacık Köyü’nde 1839 yılında doğmuştu. Dedesi ise halk arasında o günkü lakabıyla Kızıl Hafız Ahmet Efendi olarak tanınıyordu. Atatürk’ün dedesi ile babasının doğup büyüdükleri, babasının 1893’te dedesinin ise 1900’lerdeki ölümünden sonra boş kalan ev yıkılmıştı. Atatürk’ün hatırası olan ev, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yeniden inşa edildi.

ZORLU BİR YOLU VAR

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kültür Bakanlığı’nca 120 yıl önceki aslına uygun olarak 2 katlı müze şeklinde 2010 yılında temeli atılarak 14 Aralık 2011’de müze olarak kullanıma açıldı. Debre ilçesinde 20 kilometre uzakta bulunan ve bir dağ köyü olan Kocacık Köyü’ne gitmek hiç de kolay değil. Jupo’dan sonra 6 kilometrelik yolu, yaya olarak gitmek zorundasınız. Günümüzde ise zor şartlarda bile olsa yol gidilebilir hale getirilmiştir.