DOLAR 32,3831 % 0.07
EURO 34,7796 % -0.05
GRAM ALTIN 2.395,75 % -0,04
ÇEYREK A. 3.917,05 % -0,04
BITCOIN 59.254,28 2.659
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Babaeski’de “Kanal İstanbul’a 735 hayır”

Son Güncelleme :

01 Ocak 2020 - 11:48

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Babaeski Şube Başkanlığı, yapılması planlanan “Kanal İstanbul Projesine Hayır” diyerek, imza kampanyası başlattı.

Babaeski Belediye Sarayı önünde ve Alpullu Beldesi’nde stand kuran ADD Babaeski Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Kanal İstanbul’a karşı başlattıkları “Hayır” imza kampanyasında toplam 735 dilekçe topladılar.

ADD Babaeski Şube Başkanı Fatma Durak, toplanan dilekçeleri Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiklerini belirterek, şunları söyledi. “İstanbul İli Küçük Çekmece Gölü Sazlı dere Barajı Terkos gölü doğusunu takip eden güzergâhta yaklaşık 45 km uzunlukta 20.75 m derinlikte ve 275 m genişlikte bir kanal açılması için hazırlanan projeye hayır diyoruz.”

Şube Başkanı Durak, Projenin getireceği zararları şöyle sıraladı; Kuzey ormanları, su havzalarını besleyen su kaynakları, tarım ve mera alanları yok olacaktır. İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlı dere Barajı yok olacaktır. Doğal yaşam alanları bozulacaktır. Sit alanları, tabiat parkları, milli parklar yok olacaktır. Sadece İstanbul’u değil, Trakya’dan tatlı suların beslendiği tarım alanları yok olacaktır. Hayvancılık yapılamayacak duruma gelecektir. ÇED Raporuna göre 1.155,668.000 m3 olan bazı materyalinin taşınmasıyla bozulan eko sistem halkın sağlığını tehdit edecektir. Deprem riskini arttıracaktır.

“ÇED Raporu projenin olumsuzluğunu içermektedir. Açıklanan açıklama sakıncalara dair kaygılarını gidermekten uzaktır ve şüphe uyandırmaktadır. Bu rapor ile hayata geçirilmesi, Çevre Kanunu’nun 3.maddesinde idareye yüklenen görevlere aykırılık oluşturmaktadır. Çevreyi geliştirmek korumak, çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Vatandaşlarında çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, kirlenmesini önlemektir. Kanal İstanbul Projesinin doğal çevreyi değiştirmesine izin vermek istemiyoruz. Sağlıklı Çevrede yaşamak istiyoruz.”

 Habertrak/Zekiye Türkkan