DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.785,07 3.172
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Babaeski’ye Sarı Saltuk Türbesi yapılması onaylandı

Son Güncelleme :

29 Ekim 2018 - 11:57

Cem Vakfı Babaeski Şubesi’nin, Kırklareli Valilik Makamına verdiği dilekçede, Alman Bilim adamları ve Tarihçilerin yaptığı araştırma sonucunda Babaeski İlçesi’nde naaş’ının olduğu rivayet edilen büyük Türk Kahramanları’ndan Sarı Saltuk için Türbe yapılması kararı onaylandı.

Muharrem ayında Cem Vakfı Babaeski Şubesi’nin aşure etkinliğine katılan Vali Osman Bilgin, 1263 yılında Anadolu’dan Trakya’ya 20 bin taraftarıyla geçen Horasan Erenlerinden, Romanya’da ki Dobruca Savaşında büyük yiğitlikler gösterdikten ve kendi tabiri ile “40 bin kafiri Müslüman yaptıktan” sonra namı bütün Balkanlar’a yayılmış, efsane isim olmuş “Sarı Saltuk’un” Edirne Kralına vasiyeti üzerine Babaeski de ki defnedildiği yeri ziyaret ederek, burada dua okumuştu.

Kırklareli İl Özel İdaresi Ekim ayı birleşimlerinde alınan karar doğrultusunda, Babaeski İlçesi’nde naaşı bulunduğu rivayet edilen Sarı Saltuk için Türbe yapılmasını onayladı.

Konuyla ilgili Komisyon Raporu İl Genel Meclis Üyesi Cavit Çağlayan tarafından okunurken, Sarı Saltuk’un milli hafızalarda yaşadığını ve saygıyla söz edildiğini söyledi.

İl Genel Meclis Üyesi Cavit Çağlayan, okuduğu raporda şunları söyledi:

“Anadolu ve Rumeli’nin fethi esnasında kahramanlığı ile daha yaşarken efsanevi bir şahsiyet haline gelen bir Türk Kahramanı, Türk Tarihi ve Türk Kültürü’nün önemli isimlerinden olan Sarı Saltuk’un bir rivayette Babaeski’ye defnedildiği belirtilmektedir. Tarihte ismi anılanlardan olan Sarı Saltuk sadece Müslüman Türkler arasında değil Ortodoks Mezhebi’ne bağlı Hıristiyan dinindeki Gagauz Türkleri’nin de Sarı Saltuk’u milli hafızalarında yaşatarak ondan saygıyla söz etmektedirler”

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan araziye kurulması düşünülen Türbe Şehitlik Yönetmeliği’nde Şehitlik yerlerinin tespiti, tescili, tahsisine ilişkin hükümlerinden yola çıkılarak yapılan araştırmada İl Özel İdaresine tahsili ve türbenin yapılmasının uygun bulunduğu belirtildi.

Meclis Üyesi Şahin Arslan konuyla ilgili alanın sadece Türbe olarak değil, aynı zamanda Kültür Evi olarak kullanılmasının mantıklı olacağını söylerken, rapor yapılan eklenti ile birlikte oy birliği ile kabul edildi.

Habertrak/Metin Karakuş