DOLAR 32,3049 % -0.11
EURO 34,8288 % 0.01
GRAM ALTIN 2.407,88 % 0,60
ÇEYREK A. 3.936,88 % 0,60
BITCOIN 65.358,00 2.381
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

BALIKÇILAR 1 EYLÜL’Ü BEKLİYOR

Son Güncelleme :

29 Mayıs 2019 - 14:00

Tekirdağlı balıkçılar, 15 Nisan’da av yasaklarının başlamasıyla birlikte, av mevsimine 1 Eylül’de yeniden ‘vira bismillah’ diyebilmek için mesailerini ağ onarmak için harcıyorlar.

Balıkçı, Hamit Şahin, “Bu yıl sezonumuz, Marmara’da yunuslardan çalışamadığımızdan dolayı Karadeniz’de geçti. Sinop ve Zonguldak taraflarında avlandık. Marmara’da eskiden balıkçılık oluyordu. Fakat artık yunuslardan dolayı çalışamıyoruz. Ağlarımıza aşırı zarar veriyorlar. Hepimiz buradan ekmek yiyoruz. Yetkilerin bu konuya el atması lazım.” Dedi.

Tekirdağ’da balıkçılar, denizlerde av yasağının devam etmesiyle günlük mesailerini ağlarını onarmak için harcıyor. Ailelerinin geçimlerini balıkçılık yaparak sağlayan balıkçılar, 15 Nisan’da başlayan av yasağı nedeniyle ağ ve tekne tadilatlarını aralıksız sürdürüyor.

“1 EYLÜL’E HAZIRLIK YAPIYORUZ”

Balıkçı Hüseyin Küçük, yaptıkları ağ tamirlerinde, yunusların büyük oranda zarar verdiğine değinerek, “Şu anda sezonu kapattık. Tamir işlemlerine başladık. Sezonumuz iyi geçti. Karadeniz’deydik. Ama Marmara’da aşırı yunus balığı var. Ağları parçalıyor. Küçük balıkçı, büyük balıkçı artık denize ağ atamıyor. Yunus balığı artık koruma altında. Üreme çok olduğu için artık Marmara’da büyük, küçük balıkçılık bitmiştir. Yer yer Karadeniz’e de çıkıyorlar. Ağları da parçalıyorlar. O yüzden denize ağ atmak zor oluyor. Onarımını yaptığımız ağdakilerin yüzde 80’i yunus yarası. Şu an da 1 Eylül’e hazırlık yapıyoruz. Mücadeleye devam.” diye konuştu.

“YETKİLİLERİN EL ATMASI LAZIM”

Birçok insanın para kazandığı balıkçılıkta, sıkıntı yaşanılan konulara yetkililerin müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Balıkçı Hamit Şahin, “Arkadaşımızın da bahsettiği gibi; sezonumuz, Marmara’da yunuslardan çalışamadığımızdan dolayı Karadeniz’de geçti. Bu sene Sinop ve Zonguldak taraflarında avlandık. Marmara’da eskiden balıkçılık oluyordu. Bu yunuslardan dolayı çalışamıyoruz. Ağlarımıza çok aşırı zarar veriyor. Yırtıyor. Hayvan aksileşti. Yasak olduğu için yunuslara da bir şey yapamıyoruz. Yetkili olarak kim ilgileniyorsa, kim kulak verecekse, bir el atmaları lazım.” Değerlendirmesinde bulundu.

“Denizde çalışmalarımıza mâni oluyor bu hayvanlar. Bu kadar insan ekmek yiyor bu denizden.” Diye konuşan balıkçı Şahin, “Bir motorda 20 tane çalışan eleman var. Bunların çoluğu çocuğu evi barkı var. Yazık günah ama işte bunlara bir yetkililer bir el atması lazım. Buna bir çare bulmaları lazım. Biz bir şey yapamıyoruz. Bir hayvana zarar versek, şikâyetçi oluyorlar ve yahut da şikâyet ediyorlar. İsteyerek bir şey yapmıyoruz ama mecburen bu denize ağ atmak zorundayız. Atmadan ekmek yiyemiyoruz. Sezon bitti. Ağları yapıyoruz. Toparlıyoruz. Allah nasip ederse 1 Eylül’de tekrardan denize çıkacağız. Başka yapacak bir işimiz yok. Bizimde mesleğimiz bu. İnşallah seneye bol ve bereketli bir sezon olur. Beklentimiz ondan yana. Hayırlısı” ifadelerini dile getirdi.

Habertrak/Ayşe Çinar