DOLAR 32,3876 % -0.3
EURO 34,7380 % -0.22
GRAM ALTIN 2.399,15 % -0,97
ÇEYREK A. 3.922,61 % -0,97
BITCOIN 59.379,84 4.098
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

BU YIL 269 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Son Güncelleme :

26 Kasım 2020 - 10:26

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında; bu yıl 269 kadın öldürüldüğü, 152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği belirtilerek; “İsimlerini sayamadığımız kardeşlerimizi, pandemi ya da depremden değil; erkek şiddetinden kaybettik. ”denildi.

Kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğu belirtilen açıklamada; “Kadınlar, kendi kararlarını kendileri vermek, öğrenmek, üretmek, yönetmek, güçlenmek ve yaşamı güzelleştirmek istiyor. İsteklerimiz, insan olarak haklarımızdır. Bu konuda atılacak ilk adım, eğitimin cinsiyetçi yapıdan arındırılması olmalıdır. “ifadelerine yer verildi.

Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla korona virüs pandemi koşullarından dolayı basın açıklamaları ve toplu etkinliklerin yasak olması nedeniyle yazılı basın açıklaması yapılmadı.

“TACİZ, TECAVÜZ, AYIRIMCILIK VE EMEK SÖMÜRÜSÜ ÖNLENEMİYOR”

Dünya’da ve ülkemizde yaşanan pandemi süreci nedeniyle sokaklardan haykıramayan

Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu bileşenleri ve kentin kadınları; “Biliyoruz ki

sesimizin her yürekte bir karşılığı olacaktır. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde de kadına yönelik şiddet ve yaşam ihlallerinin her gün olduğu gibi yakıcı bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü belirten Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu bileşenleri; “Dünya’da ve ülkemizde milyonlarca kadının örgütlü isyanı; ölümleri, işkenceyi, kötü muameleyi ve eziyete de sonlandıramıyor. Kadına ve kız çocuklarına yönelik cinsel istismar, taciz, tecavüz, mobbing, aşağılama, ayırımcılık, emek sömürüsü önlenemiyor. Özellikle ev içinden ve en yakın erkeklerden gelen şiddet, bugünkü pandemi koşullarında kadınların eve kapatılması ve kendi kaderlerine terk edilmesiyle daha da tırmanıyor. “denildi.

“HER YIL 12 MİLYON KIZ ÇOCUĞU ZORLA EVLENDİRİLİYOR”

Kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu bileşenleri; “Hakların güvencesi ise demokratik bir toplum, kadınların mücadelesi, aynı zamanda demokrasi mücadelesidir. Yaşadığımız deneyimler haklarımıza, kazanımlarımıza ve mücadelemize her zaman olduğundan daha çok sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor. Kadınlar yaşamak istiyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yok edildiği, şiddet ve ayırımcılıktan uzak bir Dünya’da, kendi kararlarını kendileri vermek, öğrenmek, üretmek, yönetmek, güçlenmek ve yaşamı güzelleştirmek istiyor. İsteklerimiz, insan olarak haklarımızdır. Bu konuda atılacak ilk adım, eğitimin cinsiyetçi yapıdan arındırılması olmalıdır. Bu yıl 269 kadın öldürüldü, 152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. İsimlerini sayamadığımız kardeşlerimizi, pandemi ya da depremden değil; erkek şiddetinden kaybettik. Her yıl 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor ve milyonlarca kadın sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlanıyor. Emeğimiz üzerindeki sömürü katmerleşiyor, kadınları şiddete karşı koruyan yasalar esnetiliyor, sığınma evlerine erişim zorlaştırılıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 gibi yaşam güvencemiz sayılabilecek kazanımlarımız yok edilmek isteniyor, nafaka hakkının gaspı, arabuluculuk gibi hazırlıklarla boşanmaların önlenmesinin hesapları yapılıyor. “ifadelerine yer verildi.

“CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ”

Açıklama şöyle sona erdi; “Biz kadınlar yaşadığımız her türlü haksızlık ve şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Şiddeti önlemenin yolu İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleriyle birlikte hayata geçirilmesinden, caydırıcı yargı kararlarından, yeterli sayıda sığınma evinin açılmasından geçer. Tüm bunların hayata geçirilmesinin yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Bugün çok daha güçlü, çok daha bilinçli olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor ; yaşamlarımızı savunmak için birbirimizin ellerinden daha sıkı tutuyoruz. Bizden alınan hiçbir kadının adını unutmuyoruz ! “

Habertrak/Serhat Yeşilipek