DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.554,99 2.748
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Buğdaya kar dopingi

Son Güncelleme :

08 Ocak 2020 - 15:31

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ’ı dün sabah saatlerinden itibaren etkisi altına alan kar yağışı, hayatı birçok alanda olumsuz etkilerken; Trakya çiftçisinin ise yüzünü güldürdü. Yağan karın, buğday ve kanola hasadını daha bereketli hale getireceğini kaydeden Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, karın doğal gübre işlevi gördüğüne de dikkat çekti.

“BUĞDAYA DOPİNG OLACAK”

Karın topraktaki minerallerin ürüne ulaşımını kolaylaştırdığını ve verimi artırdığını kaydeden Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Karın, toprağın su depolamasından, topraktaki zehri yok etmesine kadar birçok faydası var. Ne kadar çok kar yağarsa bizim için o kadar iyi olur. Karın şu an Trakya’da ekili olan hiçbir ürüne zararı yok. Buğday hasadının kar sayesinde daha bereketli geçeceğini düşünüyorum. Kar yağışı birkaç gün daha sürerse bizim için daha olumlu sonuçlar verir. Buğday ve kanolada kar bizim için doping olacak.” Değerlendirmesinde bulundu.

“FAYDASI VAR ZARARI YOK”

Karın, toprağı ve ekili ürünleri birçok hastalıktan koruduğuna dikkat çeken Saygı, “Karın adeta çiftçiye faydası var zararı yok. Trakya’da şu anda büyük oranda buğday ve kanola ekili. Kar, ekili üründeki hastalıkların yayılmasını engelleyerek direncini artırıyor. 1 metre kadar kar yağsa çiftçi için çok daha yararlı olur. Karın yağması, A’dan Z’ye her alanda üretici için büyük fayda sağlıyor. Suya ihtiyacı olan tüm mahsüllerimize kar çok iyi gelecek. ” diye konuştu.

“ÜRETİCİLER KAR BEKLİYORDU”

Toprağa örtü görevi gören kar yağışı birlikte çiftçinin mücadele etmek zorunda kaldığı problemlerin de ortadan kalmasını beklediklerini kaydeden Saygı, “Üreticilerimiz kar yağışını dört gözle bekliyordu. Karı ayrıca ekinlerimizi korumak için fare ile mücadelede kimyasal ürün kullanıyoruz. Ama onun da yaban hayvanlarına veya kuşlara zararı olabiliyor. Fakat kar yağışı farelerin üreme etkinliğini durdurarak çok önemli bir problemimizi ortadan kaldırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TEKİRDAĞ BEYAZA BÜRÜNDÜ

Türkiye’nin birçok kentinde etkisini gösteren soğuk hava ve kar yağışı için meteorolojiden Trakya için bir uyarı daha geldi.

Yoğun kar yağışı ve fırtına uyarısı verilen Marmara ve Ege’de; Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir için sağanak ve fırtına uyarısı yapıldı. Tekirdağ’ın tüm ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle oluşabilecek don ve buzlanmaya karşı da vatandaşlara “dikkat” çağrısında bulunuldu.

Yoğun kar yağışının kent genelinde gün boyu sürmesi beklenirken, Tekirdağ’ın kuzeydoğu ilçelerinde ise (Kapak ve Saray) kar kalınlığının 20 cm ve üzerine ulaşabileceği kaydedildi.

Habertrak/Özlem İnan