DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.785,07 3.172
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Buğdayda verim bereketin zirvesinde

Son Güncelleme :

15 Temmuz 2019 - 12:23

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Buğday hasadının Tekirdağ çiftçisine büyük verim getirdiğini kaydeden Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, son 50 yıla bakıldığında çiftçinin en iyi verim aldığı yılın bu yıl olduğunu söyledi.

Kalitesi ve verimiyle çiftçiye son 50 yılın en bereketli hasadını yaşatan buğdayın, çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Saygı, “Genel olarak baktığımız zaman buğdayda verimimiz çok iyi oldu. Dekarda 600 kilogramın altında verim yoktur. En kötü yerden bile en az 600 kilogram verim alınmıştır. Buğday için bu yıl çiftçinin ‘var yılı’ diyebiliriz.” Değerlendirmesinde bulundu.

“EN KÖTÜ YERDE BİLE 600 KİLOGRAM VERİM ALINMIŞTIR”

Saygı, bu yıl hem arpanın hem de buğdayın verimde tavan yaptığına dikkat çekerek,“Ancak dekara verim buğdayda arpada 50 yıldan beri bu kadar verim görülmemiştir. Genelde çok güzel bir verim aldık. Yağışların yağmamasına rağmen, buğdayda kalite, renk hepsi çok güzel. Değerleri güzel. Arpa ve buğday sezonu çok iyi geçti. Buğdayda kendimden örnek verecek olursam; bizim ortalamamız 700 kilogram. Bir ton alan yerler de vardır ama çok seyrektir. 900 kilogram da vardır. Ama belli arazilerde. Ama genelde 600 kilogramın altında yoktur. En kötü yerde bile 600 kilogram alınmıştır. Buğday için bu yıl çiftçinin ‘var yılı’ diyebiliriz.” İfadelerini kaydetti.

“OFİS DENGE UNSURU OLUŞTURDU”

Genel olarak çiftçinin verdiği emeğin karşılığını aldığını kaydeden Saygı, sözlerini şöyle noktaladı: “Fiyatlarla bağlantı kuracak olursak. Çok kötü de değil, iyi de değil. Toprak Mahsulleri Ofisi alım yaptı. Ofisin alım yapması piyasada bir denge unsuru oluşturdu. Yoksa ofis alım yapmasaydı sıkıntı oluşurdu. Bu sene birçok ekim yapıldı ama en karlısı en verimlisi buğday ve arpa oldu. Aslında çiftçi ne ekerse eksin kazandı. Ama en çok çiftçinin yüzünü güldüren verim buğday ve arpadan geldi. Onun dışında ayçiçeğinden de iyi verim bekliyoruz. Yağışlar da ayçiçeğine iyi geldi. Kanolada ise alım fiyatı geçen yılın altında kaldı.”

Habertrak/Özlem İnan