DOLAR 32,2859 % -0.24
EURO 34,8758 % 0.08
GRAM ALTIN 2.393,52 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,41 % -0,14
BITCOIN 62.902,01 6.781
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

“Büyük kirlilik ve atık yaratacak”

Son Güncelleme :

21 Ocak 2020 - 10:41

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Marmaraereğlisi’nde kurulması için plan değişikliğine onay verilen Islah OSB ile ilgili konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat: Marmaraereğlisi’nde planlanan Islah OSB çok büyük kirliliğe ve büyük miktarlı atıkların doğmasına neden olacaktır. Bu da doğal, tarihsel, kültürel ve arkeolojik varlıkları tahrip edecektir. OSB’nin ilçemize, insanımıza, tarıma ve suya vereceği zararlar çok büyük olacaktır.” dedi.

Trakya ve İstanbullular’ın tatil yaptığı kumsalı ve deniziyle ün yapan ilçesi Marmaraereğlisi, yapılması planlanan OSB tehdidi altında.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLANDI

Tekirdağ Valiliği başkanlığında kurulan Islah Komisyonu, Marmaraereğlisi ilçesinde Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulması için karar aldı. İlçeye 5 kilometre mesafede kurulması planlanan Islah OSB için 729 bin 400 metrekarelik bir alan için çalışma başlatıldı. İlçe belediyesi de bu kararı destekledi. Fakat 11 Aralık 2019 tarihinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi oy çokluğu ile Islah OSB yeri için plan değişikliğini kabul etti. Karar CHP, AKP, MHP ve DSP oylarıyla geçti.

ÇEVRECİLER İTİRAZ ETTİ

Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği’nden Özgür Aksun, Islah OSB imar değişikliği talebinin ilk olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nca değerlendirildiğini ancak komisyonun keşif yapmadan onay verdiğini öne sürdü.

Komisyonun onayının ardından değişiklik talebi 11 Aralık’ta Büyükşehir Belediye Meclisine geldi ve proje, burada da oy çokluğuyla geçti. 38 CHP, 19 AKP, 3 MHP, 2 DSP olmak üzere toplam 62 üyesi bulunan Meclis’te sadece 2’si CHP’li, biri DSP’li üye hayır oyu kullandı. CHP’li Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın da olduğu 56 üyenin onayladığı proje Valiliğe gönderildi. 18 şirketin tesis kurmak istediği OSB’de, 13 şirket ile Kaptan Demir Çelik başı çekiyor.

“OSB’LER KENDİ ENERJİ SANTRALİNİ DE KURABİLİYOR”

Aksun, OSB’lerin kendi enerjisini kendisi üretebileceği bir yapı olduğuna dikkat çekerek, “Ergene OSB’de benzer bir durum yaşandı ve şimdi sanayi artıkları yetmiyormuş gibi bir de sonradan kurdukları termik santralle çevreyi kirletiyorlar. Bu nedenle ilçemizde oldubittiye getirilmeye çalışılan bir yeni bir OSB istemiyoruz” şeklinde konuştu. Islah OSB’nin 18 iştirakçisinden 13’ü bölgede büyük fabrikaları ve ticari limanı da bulunan Kaptan Demir Çelik firmasına ait. Su, toprak ve hava kirliliğine neden olacağı gerekçesiyle projeye karşı çıkan çevreciler, “OSB’nin esas olarak bir firmaya ait olacağını ve bunun da mevzuata aykırı olduğunu” öne sürüyor.

“BÜYÜK MİKTARLI ATIKLARIN DOĞMASINA NEDEN OLACAK”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemal Polat, Trakya’daki tarım alanlarının son yıllarda sanayi kirliliğinin baskısı altında olduğunu söyledi. Sanayi kirliliğinin ayçiçeğinden pirince, et ve süt ürünlerine kadar ülkenin en verimli bölgesinde üretimi tehdit ettiğini ve çiftçiye yaşam hakkı tanınmadığını belirten Polat, “Marmaraereğlisi’nde planlanan Islah OSB çok büyük kirliliğe ve büyük miktarlı atıkların doğmasına neden olacaktır. Bu da doğal, tarihsel, kültürel ve arkeolojik varlıkları tahrip edecektir. OSB’nin ilçemize, insanımıza, tarıma ve suya vereceği zararlar çok büyük olacaktır” diye konuştu.

Habertrak/Serhat Yeşilipek