DOLAR 32,3656 % -0.57
EURO 34,6947 % -0.5
GRAM ALTIN 2.411,77 % -0,45
ÇEYREK A. 3.943,24 % -0,45
BITCOIN 58.360,01 -3.893
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Büyük Marmara depremi her an gerçekleşebilir

Son Güncelleme :

06 Ağustos 2018 - 15:29

 “Elimize gelen verileri değerlendirdiğimizde, bizim bildiğimiz depremin nerede olacağı ve ne büyüklükte olacağı ama zamanını bilemiyoruz diyen” Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara’da 7’nin üzerinde deprem olabilir. Bu bir doğa olayı, bunun önüne geçemeyiz.” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Harita Mühendisleri Odası ile ortaklaşa düzenledikleri ‘Marmara Depremi Gerçeğine Bakış’ paneli gerçekleştirildi. Panele, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener,Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, oda başkanları ile akademisyenler katıldı.

“241 ÖLÇÜM ALETİ İLE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

1868 yılında Osmanlı zamanında kurulan ve İlk adı rasathane-i amire olan Kandilli Rasathanesi’nin bir meteoroloji rasathanesi olarak kurulduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kandilli rasathanesi olarak 241 ölçüm aleti ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Marmara’da fay hatlarının geçtiği yerlere kurduğumuz istasyonlarla 0.2 büyüklüğündeki en küçük sarsıntıları algılayabiliyoruz. Ne kadar çok ölçüm noktanız varsa o kadar çok depremi algılama şansınız yüksek oluyor. Depremin ne büyüklükte olabileceğini hesaplayıp söyleyebiliriz ama ne zaman olacağını bilemiyoruz. Elimize gelen verileri değerlendirdiğimizde bizim bildiğimiz depremin nerede olacağı ve ne büyüklükte olacağı ama zamanını bilemiyoruz. Marmara’da 7’nin üzerinde deprem olabilir. Bu bir doğa olayı, bunun önüne geçemeyiz.” diye konuştu.

“3 GÜNDE BİR DEPREM OLMUŞ”

Türkiye’de, 1900 ile 2017 arasında 4 şiddetinden büyük 10 bin 503 deprem olduğunu ifade eden Özener, “Neredeyse 3 günde bir deprem olmuş. 2017 yılında Türkiye’de 34 bin 134 deprem oldu. Günde neredeyse 100 tane deprem oldu. Kandilli olarak 7 gün 24 saat çalışan merkezimiz her gün yaklaşık 100 deprem kaydediyor”  ifadelerini kullandı.

“258 ADET AFET TOPLANMA ALANI BELİRLEDİK”

Her kurumun kendi çapında bazı alanları belirdiğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener,“Biz Tekirdağ’da ilk olarak AFAD ile birlikte tüm ilçelerimizde 258 adet afet toplanma alanı belirledik ve bunları tabelalandırma ve internet sayfasında da paylaşım kısımlarını düzenledik. Her ilçeye arama kurtarma konteynırlarını yerleştirdik. Böylece vatandaşlarımız ve gönüllülerimiz arama kurtarmada bizimle birlikte görev alabilecekler.  Kentsel Dönüşüm bizim daire başkanlığımız tarafından yürütülen bir proje. Bu kapsamda Süleymanpaşa ilçesinde kentsel dönüşüm alanlarımızı belirledik. İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak yürüttüğümüz bir projeydi. Belirlediğimiz 7 etaplı alanların bir tanesi olan Altınova’nın olduğu bölgede de dönüşüm çalışmalarına başladık. Tüm ilçelerimizde bu proje devam ediyor. Öncelikle Şarköy olmak üzere kıyı şeridinde risklerin daha yüksek olduğu bölgelerden başladık. Zemin, bina, etkileşim ve diğer tüm sentezleri ile birlikte planımız hazırlanıyor.  Kamu binalarımızda deprem deneme testlerimizi gerçekleştirdik. Güçlendirilmesi gerekenlerin güçlendirilmesi, yıkılması gerekenlerin yıkılması devam ediyor. Daire Başkanlığımızın yaptığı tüm çalışmalar ile ilgili afet.tekirdag.bel.tr isimli bir site kurduk.  Vatandaşlarımız 2014 yılından bu yana yaptığı çalışmaları görebilirler.” dedi.

Habertrak/Aytaç Doğaner