DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 64.405,51 1.377
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°

Büyükşehir’den arıcılığa dev katkı

Son Güncelleme :

01 Temmuz 2020 - 16:17

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi, arı kovanı dağıtım töreninde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ sanayisi, tarım ve hayvancılığı, üniversitesi, turizmi, lojistiğiyle beş vizyona sahip bir şehir. Şehrimiz bir elmas, bir pırlanta iyi işlemek lazım” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmet Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında Süleymanpaşa’da 141 üreticiye 788 adet arı kovanı dağıtımı yapıldı.

Albayrak, proje başlamadan önce Tekirdağ’da yalnızca 50 bin arı kovanı bulunduğuna dikkat çekerek, 2020 yılı içinde dağıtacakları 2 bin 300 adet arı kovanı ile birlikte 6 yıl içinde dağıttıkları toplam kovan sayısını, 23 bin 200’e ulaştıracaklarını kaydetti.

“ŞEHRİMİZ BİR ELMAS İYİ İŞLEMEK LAZIM”

Albayrak, Tekirdağ’ın sanayiden lojistiğe, üniversiteden turizme kadar birçok vizyona sahip olan sayılı iller arasında yer aldığını belirterek “Tekirdağ’ın genel yapısına baktığımız zaman sanayisi, tarım ve hayvancılığı, üniversitesi, turizmi, lojistiğiyle beş vizyona sahip bir şehirde yaşıyoruz. Başka bir ilde böyle vizyonlar yok. Şehrimiz bir elmas, bir pırlanta iyi işlemek lazım. Bu göreve talip olanların ‘yoruldum’ deme hakları yoktur, olamaz da. Ben sabah beşte Hayrabolu’da idim. Giderken ayçiçeklerinin güneş ile birlikte yavaş yavaş açışını gördüm. ‘Niye erkenden gidiyorsun diyorlar?’ Saat 9’a kadar Hayrabolu’da çalıştık. Tekrar geldik mesaimiz başlarken çalışmaya devam ettik. Sabah beş akşam 7 devam edeceğiz. Ancak bu şekilde bize verilen hizmetin hakkını veririz.” Şeklinde konuştu.

“TEKİRDAĞ’DA 400 BİN KOVANLIK POTANSİYEL VAR”

Arıcılık projesinin Tekirdağ için umut vaat ettiğini kaydeden Albayrak, “Konumuz arıcılık olduğu için oraya giriyorum. Arıcılık projesini önümüze koyduğumuz zaman ben bir gece de onu okudum. Çok heyecanlandım. Rakamlar beni çok heyecanlandırmaya başladı. Tekirdağ’ın topraklarının altındaki bin 213 kilometrelik arazinin yüzde 62,62’si tarımda kullanılıyor. Türkiye’de arazisinin en çoğunu tarımda kullanan tek il Tekirdağ. Şimdi böyle bir şehirde bir de bakıyorsunuz ki Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yüzde 3’ü, tarım arazisinin yüzde 64’ü, Tekirdağ’da üretiliyor. Buna karşılık 400 bin kovanlık potansiyel var ve her sene de buraya 200 bin civarında gezginci arıcı geliyor bizim güzelliklerimizden faydalanıp, balları da alıp gidiyor. Bunu değerlendirmek de tabi ayrı konu.” Dedi.

“5 BİN 602 TANE KOVAN DAĞITTIK”

Arıcılık projesinin arka kısmında eğitimler de verdiklerine değinen Albayrak, “Ardından baktık ki Tekirdağ’da bu bitkisel ortama rağmen 50 bin kovan var. Hedefimiz bugüne kadar 50 bin kovanın yüzde 60’ını yani 23 bin 200 tanesini vatandaşımıza, bu işe gönül vermiş arıcılarımıza Büyükşehir olarak verme projesini başlattık. Bugün de 141 üreticimize 788 tane kovan dağıtacağız. O günden bu yana 6 yıl içerisinde 5 bin 602 tane kovan dağıtmışız. 282 tane de işletme olmuş. Yani 30 kovan bir işletme olduğuna göre, 282 bin tane de işletme oldu. 2020 yılında 2 bin 300 tane daha kovan dağıtarak 23 bin 200 tane kovanı dağıtmış olacağız. Bu birinci aşama. İkinci aşama ise; çok değerli öğretmenler ve profesörlerle arıcılık konusunda eğitimler veriyoruz.” İfadelerini kaydetti.

PROJE İLE POLİNASYONA BÜYÜK FAYDA

Projenin devamı için Büyükşehir belediyesi olarak destek vereceklerinin de altını çizen Albayrak, “Sonraki aşama da bu balın pazarlanması. Sonuçları gördük. Ergene’de arkadaşlarımız dünyada ikinci oldu. Gerçekten gurur duyuyorum. Projemizin ikinci ayağı, üçüncü ayağı devam edecek. Büyükşehir belediyesi olarak biz bu işin peşindeyiz elimizden gelen desteği de yapacağız. Arıcılıkta Türkiye’deki önemli yerlerden biri olacağımıza inanıyorum. Sadece arıdan bal elde etmek açısından değil, polinasyon dediğimiz ayçiçeğinin ve ürünlerdeki verimin artması için tozlaşma olayları ile birlikte ortaya fabrika gibi tabiatsal bir olay çıkıyor. Türkiye’de 30 büyükşehir içinde bu projeyi uygulayan başka bir büyükşehir yok. Bu büyükşehiri sizler kurdunuz bunun başarısı Kadir Albayrak’ın başarısı değil. Bu başarı halkımızın başarısıdır.” Açıklamasında bulundu. Habertrak/Özlem İnan