DOLAR 32,3322 % -0.6
EURO 34,7184 % -0.43
GRAM ALTIN 2.414,39 % -0,34
ÇEYREK A. 3.947,52 % -0,34
BITCOIN 57.810,00 -4.167
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Çevrecilerden zafer üstüne zafer

Son Güncelleme :

25 Haziran 2021 - 11:17

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve daha önceden ‘ÇED olumlu’ raporu hukuka aykırı bulunan Düz Cam Üretim Tesisi Projesi için istinafta açılan karşı davaya bir kez daha ‘ret’ cevabı verildi.

Marmaraereğlisi ilçesi Sultanköy Mahallesinde, Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve su kaynaklarını tehdit ettiği gerekçesiyle çevrecilerin karşı çıktığı Düz Cam Üretim Tesisi Projesi’ne ikinci kez mahkemeden ‘hayır’ cevabı verildi.

Çevrecilerin yeniden bir zafere ulaştığını söyleyen Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Atilla Olgaç; “İlçemizde daha önce termik santral kurmak isteyenler düz cam üretim tesisi ile sanayileşme için tarih ve turizm cennetini seçmişlerdi. Daha önce Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararını bozdu. Şimdi de İstinaf Mahkemesi tarafından reddedildi. Düz cam üretim tesisinde kullanılacak soğutma suyu konusunda tereddütlerimiz mahkemece görüldü.” dedi.

“HUKUKA AYKIRI HER TÜRLÜ KARARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Olgaç; “İlçemiz doğal ve tarihi güzellikleri ile turizm alanında gelişmesi gerekirken maalesef sanayileşmeye kurban edilmek isteniyor. Türkmenli Göleti’nin suyu zaten ilçenin içme suyu için bile yetersiz. Ayrıca bölgede açılacak su kuyuları için TESKİ’nin görüşü belli. Sanayi tesisleri zaten su kuyuları ile yeraltı sularını tüketmek üzere. Çevre Şehircilik Bakanlığı ÇED toplantısında asit yağmurlarına bile neden olabileceği açıkça söylenen düz cam üretim tesisine nasıl olumlu rapor verdi zaten anlamış değildik. Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin ardından İstinaf Mahkemesi de çevrecilere hak verdi. Hukuka aykırı olan her türlü kararın takipçisi olacağız. Dava konusunda desteklerini esirgemeyerek müdahil olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a, TMMOB Ziraat Mühendisleri Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat’a ve tüm çevre dostlarına teşekkür ederiz. ” diye konuştu.

“MAHKEME ‘HAYIR’ DEDİ”

Düz cam üretim tesisi için daha önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri halkın ve çevrecilerin başarısı ile iptal ettirilen proje tekrar yeni planlarla geldi. Mahkeminin ‘ret’ kararına rağmen istinafta açılan karşı davaya yine mahkeme ‘hayır’ dedi. Marmaraereğlisi halkı adına düz cam üretim tesisine karşı çıkan Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Tekirdağ Şubesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, İstinaf Mahkemesi’nde bir kez daha kazanan taraf oldu.

“ÇED OLUMLU KARARINDA HUKUKA UYGUNLUK BULUNMUYOR”

   

Bilirkişi raporunda söz konusu arazinin, “Üretim aşamasında yüzey ve yer altı suyuna ihtiyaç bulunduğu ve günlük su tüketiminin de 1900 m3/gün olduğu, Trakya bölgesinin yer altı suları konusunda su fakiri bölge konumunda olduğu, bölgedeki yer altı ve yüzey su rezervlerinin azaldığı, sürdürülebilir seviyenin sınırına yaklaşıldığı, yer altı suyu olanaklarının değerlendirileceği yeterli sayıda düşey elektrik sondajı verilerinin olduğu herhangi bir çalışmanın ÇED raporunda bulunmadığı, zirai açıdan projenin çevreye, insan sağlığına, tarım alanlarına etkisi olacağı, ÇED raporunda belirtilen önlemlerin yeterli olmadığı” görüşleri dikkate alınarak, “ÇED olumlu” kararının hukuka uygun bulunmadığı sonucuna varıldı.

Daha önce ilçede termik santral kurma çabaları başarısız sonuçlanan, Kaptan Demir Çelik End. ve Tic. A.Ş’nin kurmak istediği düz cam üretim tesisi için Devlet Su İşleri tarafından ÇED olumlu raporu verilmişti. Tekirdağ Bölge 1. İdare Mahkemesi kararı bozmuştu. Habertrak/Serhat Yeşilipek