DOLAR 32,5295 % 0.43
EURO 34,7810 % 0.47
GRAM ALTIN 2.405,41 % 1,06
ÇEYREK A. 3.932,84 % 1,06
BITCOIN 57.538,00 -6.077
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Çiftçi hak ettiği desteği alamıyor”

Son Güncelleme :

22 Ocak 2020 - 16:32

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, çiftçinin 2007 yılından bu yana, tarım kanunun emrettiği desteği alamadığına dikkat çekerek, “Her bir ailenin devletten 79 bin lira alacağı var.” dedi.

CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunun Öztrak, artan işsizlik rakamların ve TÜİK’in açıkladığı verileri eleştirdi.

“HER BİR ÇİFTÇİ AİLESİNE 79 BİN TL BORÇLULAR”

Her bir çiftçi ailesinin devletten 79 bin lira alacağı olduğunu belirten Öztrak, “Karşımızda kendi çıkardığı kanuna uymayan bir iktidar var. Tarım kanununun emrettiği destekleri vermiyorlar. Çiftçinin 2007’den yani kanunun çıktığı yıldan bu yana alması gereken destek 318 milyar lira. Verilen 143 milyar. Ödenmeyen 175 milyar. Yani her bir çiftçi ailesine bölersek, her bir ailenin devletten 79 bin lira alacağı var. İktidarsan muktedir olacaksın, verdiğin sözü tutacaksın.” Değerlendirmesinde bulundu.

“YAPIŞKAN BİR İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Öztrak, Türkiye’nin böyle bir krizi daha önce yaşamadığını ifade ederek “Bakın, daha önce yaşamadığımız yapışkan bir işsizlikle karşı karşıya olduğumuzu her defasında tekrar ediyoruz. Uzun süredir iş arayan yurttaşlarımızın yani bir yıl veya daha uzun sürede, son 1 yıl veya daha uzun sürede iş arayan yurttaşlarımızın sayısı 1 milyonu geçmiş. Her 100 işsiz yurttaşımızdan 26’sı bir yıldan daha fazladır iş arıyor. Buna yani can dayanması mümkün değil ki. Türkiye yapışkan yüksek işsizliği, yapışkan yüksek enflasyonla beraber ilk defa yaşıyor. Biz hiçbir krizde böylesini görmemiştik.” Şeklinde konuştu.

METAL İŞÇİLERİNİN HAK MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ”

Milletin arık TÜİK’e de güvenmediğini kaydeden Öztrak, “Milletimiz damadın arkadaşının başında olduğu bu makyajlı rakamları üreten TÜİK’e de artık güvenmiyor. Hafta sonunda yüz binlerce metal işçimiz aldıkları maaş zammını protesto ederek Bursa sokaklarına döküldüler. İşçinin talebi resmi enflasyona göre değil, yaşadığı enflasyona göre zam almak. İşçinin hissettiği enflasyonla, TÜİK’in enflasyonu arasındaki makas inanılmaz açılmış durumda. İşçi şimdi bu farkın telafi edilmesini istiyor. Biz CHP olarak, başta işçilerimiz olmak üzere, her türlü hak arama mücadelesinin yanında olacağımızı buradan bir kere daha ifade etmek istiyoruz.” İfadelerini kaydetti.

“527 BİN YURTTAŞIMIZ SON BİR YILDA İŞİNİ KAYBETTİ”

“Şimdi 2019 yılını hatırlayın yüzde 2,3’lük bir büyüme hedefiyle başladık. Sonra, gerçekleşme tahmini binde 5’e indirildi.” Diye konuşan Öztrak, şunları kaydetti: “Yani başta söylediklerinin beşte biri ama çok büyük bir başarı varmış gibi bayram ediyorlar. Açık söyleyeyim, Saray uçağın burnunu kaldırmadan lastikler yeniden piste indirmiş ama oturuyorlar yükselişten bahsediyorlar. Bir başka rakam. Bu da bizim değil. Damadın kankasının başında olduğu TÜİK’in hem de makyajlanmış rakamları. Ne demişti damat geçen yılın başında, ‘2019’da 2,5 milyon yeni istihdam yani millete iş imkanı sağlayacağız’ demişti. Kayınpederi de bu hedefe sahip çıkmıştı. Sonuç? Bırakın 2,5 milyona ilave istihdam sağlamayı, iş imkanı sağlamayı, 2019’un Ekim ayı itibariyle TÜİK’in yaptığı bunca ağır makyaja rağmen iş sahibi 527 bin yurttaşımız son bir yılda işini kaybetmiş.”

Habertrak/Özlem İnan