DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.645,84 3.071
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Çiftçi sezondan umutlu

Son Güncelleme :

28 Mayıs 2019 - 14:25

 

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

 

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Edirne’de ayçiçeği tarlalarında görülen ve çiftçiyi tedirgin eden “köse hastalığı”nın, Tekirdağ’da da görülmediğini kaydetti.

Köse hastalığının erken ekilen ayçiçeği tarlalarında görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Saygı, “Biz ayçiçeği ekimimizi zamanında yaptık. Tekirdağ’da köse hastalığı tehdidi yok. Verim açısından ise çiftçi gözüyle bakacak olursak Trakya çiftçisinin altın yılını yaşadığını söyleyebiliriz. 500’ün üzerinde verim bekliyoruz.” Değerlendirmesinde bulundu.

“ERKEN EKİMDEN KAYNAKLANDI”

Tekirdağ merkezde ve ilçelerde köse hastalığı olmadığını kaydeden Saygı, “Edirne’de köse hastalığı olan bölgelerde tarlalara erken ekim yapıldı. Köse hastalığı da erken ekim yapılan yerlerde ortaya çıkan bir hastalık. Edirne, Havsa, Süloğlu gibi yerlerde ayçiçeği Mart ayında ekildi. Tekirdağ’da ise şimdi bile ekilmeyen araziler var. Biz ayçiçeği ekimimizi zamanında yaptık. Bu nedenle ilçelerimiz de dahil köse hastalığı sorunumuz yok. Tekirdağ genellikle Nisan ayının 15’inden sonra, en ideal zamanda ekim yaptı. Ayçiçeğinde bu sıkıntılar olabiliyor. Neden oluyor? Havalar serin geçti. Yağış da etkili oldu. Canlı üşüdü, hastalanıyor, gribe yakalanıyor. Bu hastalık öyle bir durum. Bizde geçen yıl da böyle bir hastalık yoktu. Ama Edirne’nin soğuk geçen aylarından ve erken ekim yapılmasından kaynaklandı. Edirne’de ilçeler de dahil, 100 bin dönüm kadar bir bölgede bu hastalığın olduğu söyleniyor.” Şeklinde konuştu.

“DEKARA 500 KİLOGRAMIN ÜZERİNDE VERİM BEKLİYORUZ”

Ekimin ardından yağışların da verimi attırdığını vurgulayan Saygı, “Bizim şu anda ayçiçeklerimiz güzel görünüyor. Hiçbir sıkıntımız yok. Çiftçi gözüyle baktığımız zaman Trakya çiftçisinin altın yılını yaşadığını söyleyebiliriz. Ama tabi biçince belli olacak son durum. Dekara 500 kilogramın üzerinde verim bekliyoruz. Bu iş sulamaya da bağlı. Bu yıl da çok güzel bir yağış alındı. Karşılığını çiftçi alacak inşallah.” İfadelerini kullandı.

“GÜBRE VERİM ALIMINI ETKİLER”

“Gübresiz ekim yapılan yerler azınlıktır. Gübresiz ekim aslında olmaz.” Diye konuşan Saygı şöyle konuştu: “Kazanma, kazanmama meselesi değil. Sen tarlanı sürüyorsun, tohumunu atıyorsun ama gübre atmazsan bizim topraklarımızda mahsul olmaz. Diğer masraflarını karşılayamazsın. Şöyle diyebiliriz: gübre atımında biraz azalma var. Çiftçi normalde 20 kilo üre gübresi atmak yerine dekara 3-5 kilogram olarak düşürebilir. Aynı zamanda nitratta da diğer gübrelerde de olabilir bu. Tabi gübre atılan ile atılmayan yerlerde verim düşüklüğü görülebilir. Aradaki verim fark edilebilir yani.”

Habertrak/Özlem İnan