DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.785,07 3.172
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Çiftçi yarı yarıya fakirleşti

Son Güncelleme :

04 Şubat 2019 - 14:04

Süleymanpaşa Ziraat Odası Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, çiftçinin son günlerde artan maliyetler karşısında çok zor günler geçirdiğini ve yarı yarıya fakirleştiğini söyledi.

“ÇİFTÇİNİN ÜRETME ARZUSU TÖRPÜLENMİŞTİR”

Süleymanpaşa Ziraat Odası Olağan Genel Kurul Toplantısında çiftçinin artan maliyetler karşısında yüzde elli oranında fakirleştiğine değinen Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “ İnsanoğlunun vazgeçemeyeceği olan tarım, tarih boyunca devam etmiş ve insanoğlu hayata var olduğu sürece de devam edecektir. Tarım sektörümüzün her zaman ülke ekonomisinin lokomotifi olmuş ancak hak ettiği payı da alamamıştır. Buna rağmen yine ülkemiz insanını doyurmaya, beslemeye devam edecektir. Kalkınmanın sanayileşmekten geçtiğini biliyoruz. Fakat dünyada hiçbir ülke yoktur ki tarımını ihmal ederek gelişmesini sağlayabilsin. Çiftçinin artan maliyetler karşısında geçen yıla göre %50 oranında fakirleştiğini söyleyebiliriz. Başta gübre olmak üzere tarımsal girdilerde %100 e varan artış çiftçinin üretme arzusunu törpülemiştir. Önümüzdeki yıl tarımda daha büyük sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Ziraat Odamız kanunun kendine verdiği hak ve yetkileri ,kuruluş amaçları doğrultusunda ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla sıcak ve samimi ilişkiler içerisinde yerine getirmektedir. Tabi bunları yaparken değişmeyen esas ölçüsü kanunlara saygı yanında çiftçilerimizin menfaatleridir” dedi.

4 YILDA 221 TOPLANTI, 3300 ADET YAZIŞMA

Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “1 Şubat 2015 tarihinde yapılan genel kurulumuz sonucunda sizde delege ve arkadaşlarımızın teveccühü ile seçilen Oda meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz çalışmalarının büyük bir huzur içerisinde bu 4 yıllık çalışma dönemi boyunca 221 adet toplantı, 3 bin 300 adet yazışma yaparak çiftçilerimizin muhtelif sorunlarına çare amacıyla başta Sayın Valimiz olmak üzere üst kuruluşumuz olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne çeşitli Bakanlık ve Milletvekillerimize ile sorunlarımız duyurulmuştur. Çok önemli görülen sorunlar içinse ilgili yerlere heyetler halinde gidilerek problemler çözülmeye çalışılmıştır” diye konuştu.

ÇİFTÇİ VE TARIMIN SORUNLARI BASINA ANLATILDI

Oda Başkanı İmdat Saygı, sorunlarının ulusal ve yerel basında duyurmaya çalıştıklarına değinerek, “İlde oluşturulan ve dönem boyunca sürekli olarak çalışan ona yakın muhtelif komisyonlara odamızı temsilen katılım sağlanmıştır. Diğer taraftan yerel ve ulusal basın kanallarında çiftçimizin ve tarımımızın sorunlarını kamuoyuna duyurmaya çalışılmıştır. İlimizde diğer kuruluşlarla ortaklaşa düzenlediğimiz panel ve toplantılarda da çiftçimizin problemlerini duyurmaya çalıştık. İlimizin tarımsal üretim değeri açısından hayvancılığın özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Bitkisel üretimde olduğu gibi hayvansal üretimde de Türkiye’nin çok üstünde verim elde etmekteyiz. Ancak ilimizde hayvancılık işletmeleri çok küçük olması sebebiyle üretim maliyetleri yüksektir. Bu sebeple küçükbaş hayvancılık işletmelerine hükümetimiz ve yerel yönetimler tarafından daha fazla yüksektir” ifadelerini kaydetti.

ÇİFTÇİMİZE TARIM ARAÇLARI KAZANDIRILDI

Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, geçen yıllarda tarım arazilerinin hibe ile çiftçiye kazandırıldığını vurgulayarak, “Diğer taraftan çiftçilerimize hiçbir bedel almadan geçmiş yıllarda başladığımız tarımsal danışmanlık hizmetlerini iki tane tarım danışmanı ile üyelerimize daha kaliteli hizmet vermesine arazi kontrollerini zamanında yapabilmeleri için 2017 yılı içerisinde odamıza 1 adet arazi aracı kazandırmış bulunmaktayız. Yine Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla tüm ilçe ziraat odalarımıza cüzi bir bedel karşılığında katı gübre dağıtma römorku hibe edilmiş olup, odamızca da üyelerimizin kullanımına sunulmuştur. Yıllardan beri her türlü zirai mücadele ilaçlarını, alet ve yedeklerini, Ayçiçek, sebze ve yem bitkileri tohumluklarını ve bunların yanında tarım alet ve ekipmanlarını satış fiyatlarının altına çekmek suretiyle piyasada denge kuran ve bu şekilde her nereden alınırsa alınsın çiftçilerimize bu emtiaları ucuza temin ettiren Ziraat Odamız, ayrıca harman vade satışlarımızla da üyelerimizi desteklemiş olup, gelecek yıllarda da bu hizmetlerini aralıksız olarak sürdürecektir” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİFTÇİLERE YARIŞMALAR DÜZENLENECEK

“Ziraat Odamız yıllardan beri düzenleme kurulunda bulunduğu Kiraz Festivallerinde dereceye giren üreticilerimize çeşitli ödüller verilmiştir.” Şeklinde konuşan Saygı, “Bu durum bundan sonrada devam edecektir. Ayrıca önümüzdeki yıllarda hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz içinde yarışmalar düzenlenip, ödüller verilecektir. Muhterem çiftçilerimiz, gerek aidatlarını ödemek ve gerekse ihtiyaç duydukları araç ve gereçleri odamızdan almak sureti ile yaptıkları büyük destekten güç alarak, ilgili kuruluşların sağladıkları değerli sorunları ile buna ilişkin önerileri kısaca arz etmeye çalıştım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Habertrak/Zekiye Türkkan