DOLAR 32,3688 % -0.36
EURO 34,7058 % -0.31
GRAM ALTIN 2.400,14 % -0,93
ÇEYREK A. 3.924,23 % -0,93
BITCOIN 57.833,77 1.384
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Çiftçinin kanayan yarası: Akaryakıt

Son Güncelleme :

20 Kasım 2019 - 15:00

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, çiftçinin esas sorunları arasında yer alan akaryakıt, gübre, ilaç ve tohum fiyatlarının uçuk olduğunu ve çiftçinin devletten bedava herhangi bir şey istemediği, ancak akaryakıtın vergisiz olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

Saygı, çiftçinin esas sorunları olan akaryakıtın, gübrenin, ilacın ve tohumun fiyatlarının uçuk olduğunu vurgulayarak, “Çiftçinin ana başlıklı dört tane esas sorunu var. Bu sorunlar çözülmediği müddetçe, bu çiftçinin nefes alması çok zor. Bunlar ise; akaryakıt, gübre, ilaç ve tohum. Bunların fiyatları gerçekten çok uçuk. Şimdi deniliyor ki; yerli tohum, şu tohum, bu tohum. Tamam o tohumunda bir etkisi olabilir ama tabi ki bütün mesele yağış olayımız.” şeklinde konuştu.

“BU YIL EKİM ZAMANI METEOROLOJİ BİZİ YANILTTI”

Buğday ekim zamanında meteorolojinin çiftçiyi yanılttığını kaydeden Saygı, “Bizim bu sene çok güzel zamanında bahçe sular gibi Allah yağmur verdi. Çeşitler olarak da aralarında çok gözle görülür fark göremedik. Neden? Yağmurdan dolayı hava raporları tuttu. Vatandaş artık teknolojiyi kullanıyor. Ayın 5’inde 10’unda yağış geliyor deniliyor. Çiftçi ona göre gübresini atıyor. Ama bu yıl ekim zamanı meteoroloji bizi yanılttı. Bunun sorumlusu kim olacak? Bende çok merak ediyorum. Vatandaşın tarlalarını gezdik. Tarlaların yüzde 50’si şu anda bitmemiş vaziyette duruyor” diye konuştu.

“ÇİFTÇİYE AKARYAKIT VERGİSİZ VERİLMESİ LAZIM”

Çiftçinin devletten bedava bir beklentisinin olmadığını, ama çiftçinin akaryakıtının vergisiz alması gerektiğine işaret eden Saygı, “Çiftçi olarak akaryakıtın vergisiz olarak verilmesi lazım. Biz bedava bir şey istemiyoruz. Devlette zarar etmesin. Ama bu şekilde de bu işin altından kalkılacak gibi değil. Trakya’da yüzde 100’ü aşağı yukarı yüzde 98’i kayıt altında bugün iddia ediyorum. Bir dekar yere 10 litre ile 15 litre arası akaryakıt tüketilir. Gübre fiyatları, Tarım Kredilerde 2 lira 200 serbest piyasada 1 lira 650. Bu nasıl vurdum duymazlık?  Çiftçi bunu her gün büyük sıkıntılar ile yaşıyor. Bunlara çözüm olması lazım. İlaç konusu da aynı” ifadelerini kaydetti.

“BUNA DEVLETİN EL ATMASI LAZIM”

Çiftçinin durumuna devletin el atması gerektiğinin altını çizen Saygı, “Biz Ziraat Odası olarak denge unsuruyuz. Bazı eleştiriler de alıyoruz ama bizim gerçekten üzerine koyduğumuz kâr payımız çok gülünç bir şekilde bütün araştırmalarımızı yapıp, çiftçimize nasıl yardımcı oluruz? Biz küçücük aidatlarla ayakta duran bir Oda’yız. Buna devletin el atması lazım. Devletimiz bunu gözden mi kaçırıyor? Biz mi kendimizi anlatamıyoruz? Ben kendimi de suçluyorum diyorum ki: ‘biz bunları anlatamıyoruz’ herhalde. Hastalık belli. Tedaviyi uygun şekilde yapmamız lazım” açıklamasında bulundu.

Habertrak/Özlem İnan