DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 64.131,01 0.734
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

“Çiftçiyi bitirme noktasına geldiler”

Son Güncelleme :

03 Ocak 2019 - 12:13

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, İl Başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında Tekirdağ ilinde 2018 yılında gerçekleştirilen çalışmaları ve yatırımları değerlendirdi.

Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle Trakya çiftçisini perişan ettiğini ve ekilir tarım alanlarının terk edildiğini söyleyen İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, “Türkiye’nin buğday üretiminin 20’de 1’ini, ayçiçeğinin yüzde 33’ünü Tekirdağ’da üretiyoruz. Fakat ilimizin tarımsal alanının yüzde 82’lik kısmı kullanırken, şu anda çiftçiler alanlarını boş bırakıyor, ekmiyor. Çiftçilik o kadar kötü duruma düştü ki. Saman dahil her şey ithal edilir hale geldi. Çiftçilikte; çiftçimizi, köylümüzü bitirme noktasına geldiler” dedi.

“EKİM ALANLARI AZALDI”

Tarımda temel girdi maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen, ürün fiyatının sürekli aynı kaldığını kaydeden Kaplan, “Hayvancılıkta da çok ileri safhadayız. Hayvancılıkta hani bölge olarak seçildik. Her yere hayvan verebiliyoruz ama hiçbir yerden alamıyoruz. Tarım sektöründe 2002 yılında toplam işlenen alan 23.9 milyon hektar alan var iken, 2017 yılında bu oran 20 milyon hektara düşmüştür. Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle 3 milyon hektar alan küçülmüştür. Tarım alanlarına kamu binaları, fabrikalar yaparak bu ekilir alanları yok etmişlerdir ve çiftçimizi de perişan etmişlerdir. Biliyorsunuz geçen yıl 1 kilogram buğdayın fiyatı aynı ama gübrenin 1.34 TL iken, 3.52 TL’ye kadar gübre fiyatı artmıştır. Çiftçi 3 kilogram buğday satacak ki 1 kilogram gübre alabilsin. Aynı zamanda çiftçimiz 6 kilogram buğday satsın ki 1 litre mazot alabilsin. Bu nedenle çiftçimiz ekim alanlarını azaltmıştır.” Değerlendirmesinde bulundu.

“VERİRKEN İLK 10’DAYIZ, ALIRKEN İLK 50’DEYİZ”

Tekirdağ’ın hükümet tarafından hak ettiği değeri görmediğini de sözlerine ekleyen Kaplan, “Tekirdağ’da yaklaşık bin 500 sanayi kuruluşu varmış. 13 organize bölgesi 1 de Avrupa serbest bölgemiz var. Sanayi bakımından Marmara’da 4. Sırada yer alıyoruz. Türkiye genelinde ise 10. Sıradayız. Buna rağmen 2014 yılında merkezi hükümetten aldığımız yatırım 154 milyon iken, Türkiye’de alımda 32. Sıraya düşmüşüz. 2010 yılına geldiğimiz zaman 182 milyon yardımla 41. Sıraya gelmişiz. Ama vergi verirken 2014 yıllarında 9. İken bu yıllarda 8. Sıradayız. Verirken ilk 10’dayız, alırken ilk 50’deyiz. Bu hükümet açısından değerlendirmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

“HASTA GARANTİLİ HASTANE YAPIYORLAR”

“‘Sağlıkta reform yaptık’ diyorlar ama vatandaşa sorduğumuz zaman hiçbir yardımı yok.” Diye konuşan Kaplan, “Tekirdağ’a yeni yapılan hastaneye bakın. Hasta garantili hastane. Normal devlet hastanesi değil. Yap işlet devret modeliyle yapılıp hasta garantili hastane yaparak gerçekleştiriyorlar. Bana göre ilimiz de sağlık daha da çökmüş durumdadır. Devlet hastanesini ve üniversite hastanesini görüyorsunuz hali içler acısı. Burada artık yapılacak bir şey kalmamıştır.” İfadelerini kaydetti.

“DEMEK Kİ TEKİRDAĞ’A ATIL OLARAK BAKILIYOR”

Vergi vermede Tekirdağ’ın üst sıralarda yer almasına rağmen eğitimde neden alt sıralarda yer aldığını sorgulayan Kaplan, “Bize göre eğitimin Tekirdağ’da ki hali içler acısıdır. 2013 yılında tüm okul müdürlerini değiştirdiler. Liyakat sahibi olmayan herkesi okul müdürü yaptılar. 2018 yılında yapılan LYS sınavlarıyla ilgili 81 il arasından 45. Sıradayız. Türkçe’de 43. Matematik 46, Fen Bilgisi 44, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te 59. Sıradayız. Buyurun Tekirdağ’da ki eğitimin durumu. Niye vergi verirken 8. 9. Sıradayız da eğitimde niye 41. Sıradayız? Biz burada vatandaş olarak gezerken, hepimizi çok eğitimli görüyoruz. Ama sınav sonuçları çocuklarımızı demek ki 5 yıl sonra yeni nesil ilimizi yönetemeyecek. Bir de eğitimde Ak Partililer tek dönemli eğitim yapacağız dediler. Ama maalesef 20 okulda eğitim sistemi çiftli dönemli. Demek ki Tekirdağ’a atıl olarak bakılıyor.” Diye konuştu.

“BİZ KAYITSIZ ŞARTSIZ DESTEĞE YOKUZ”

Tekirdağ’ın ilçelerinin ittifaka dahil edilip edilmeyeceği ilgili de bilgi veren Kaplan, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Bildiğiniz gibi Tekirdağ’da Büyükşehir’de CHP ile ittifak yapıldı. 21 ilin 10 tanesi İYİ Parti’ye 11 tanesi CHP’ye bırakıldı. İlçeler bazına girerseniz şu anda görüşmeler sağlanıyor. Bizim teşkilat olarak istediğimiz tek şey var. her ilçede kendi bazında bir seçim yapılması taraftarıyız. Ve büyük oranda da o doğrultuda gideceğini düşünüyorum. Çünkü CHP bize hiçbir ilçe verme taraftarı değil. Kayıtsız şartsız destek istiyorlar. Biz de kayıtsız şartsız desteğe yokuz. Çünkü vatandaşımız bize 79 bin oy verdi. Biz bu vatandaşlardan aldığımız oyu, vekaleti, vatandaşımıza sormadan, bırakıp CHP’ye destek vermemiz mümkün değil. Biz halkımıza ne diyeceğiz? Biz sizin oyunuzu ipotek alıp CHP’ye verdik deme şansımız yok. Genel merkezimizden çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz.”

Habertrak/Özlem İnan