DOLAR 32,3734 % -0.06
EURO 34,9046 % 0.19
GRAM ALTIN 2.390,64 % -0,26
ÇEYREK A. 3.908,70 % -0,26
BITCOIN 61.851,68 4.603
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Çölyak ‘Hastalık değil yaşam biçimi’

Son Güncelleme :

21 Nisan 2018 - 11:57

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından ‘Duy, Dinle, Destekle’ adı altında, farkındalık yaratmak, veli ve öğrencileri bilinçlendirmek amacıyla Süleymanpaşa İlköğretim Okulu’nda seminer düzenlendi.

Süleymanpaşa İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleştirilen seminer İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı.

Seminerde konuşan Süleymanpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Mutlu yaptığı konuşmada; “4 yıl önceye kadar dünyada böyle bir rahatsızlık olduğundan haberim yoktu. Muratlı Mithatpaşa Ortaokulu’nda göreve başladığımda bir öğrencimin ekmek ve ürünlerinin yemediğini fark ettim. Öğrencimize sorduğumda ‘Öğretmenim ben çölyak hastasıyım’ dedi. Merak edip, araştırıp, okuduğumda öğrendim ki; gerçekten çok ciddi beslenme sorunu olan bir rahatsızlık. Sonra buraya geldiğimde; Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Hanım ile bir vesileyle tanıştık. Kendisi bir seminer projesi olduğundan bahsetti. Ben de bizim okulumuzda yapılırsa çok mutlu olacağımı söyledim. Aynı zamanda ‘Okulumuzdaki öğrenci ve velilerimiz bu durum ile karşılaştıklarında neler yapabilecekleri hakkında bilgi sahibi olurlar’ diye düşündüm. Farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmek adına bu semineri düzenledik.” dedi.

“NEDEN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMUYORUZ?”

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz ‘Çölyak’ın bir hastalık değil, yaşam biçimi olduğunun altını çizerek; “Bu seminerin en önemli amacını bir söz eşliğinde anlatmak istiyorum: ‘Hayat dediğin yaşayabildiğin kadar güzeldir’ Peki bizce bizim gibi olan çölyaklı çocuklarımız ne kadar hayatlarını yaşayabiliyorlar? Bu yaşam biçiminin getirdiği zorlukları yenebilmek ve yeni nesillerin çölyaklıların da sosyal yaşamları olduğunu kanıtlayıp, onların toplumda kendilerini yalnız hissetmemeleri için bu derneği kurduk. Bize kalan dünya emanetini gelecek nesillere anlı ak, duyarlığımız ile aydınlık biz yol bırakmak isteriz. Bir çocuğun gülümsemesi, mutlu olması bile ruhumuzun huzur bulmasına yeterken, soruyorum sizlere; neden elimizi taşın altına koymuyoruz? Ateşin düştüğü yer olanlar sadece hastalar mı? Peki, bir gün bizim başımıza gelmeyeceğinin garantisi var mı? Bizler derneğimizi bu duygu ve düşüncelerle açtık ve gelecek nesillere yaşam alanı geniş, sevgi ve barış dolu bir dünya bırakmak istiyoruz.” diye konuştu.

Ardından çölyak rahatsızlığına sahip bir çocuğun ebeveyni, çocuğuna çölyak tanısı konulmasından, yaşamını glütensiz sürdürmeye çalışmasına kadar geçen zorlu süreçle ilgili olarak velileri bilinçlendirdi.

Özel bir hastanede görev yapan Op. Dr. Hakan Özkan, Diyetisyen Hilal Mercan, Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Nergiz,  seminerde çölyak hastalığı konusunda katılımcıları bilinçlendiren bir sunum gerçekleştirdi. Doktorlar tarafından çölyak hastalığı konusunda ailelerin merak ettiği soruların yanıtlandı. Seminere katılan doktorlara teşekkür belgesi takdim edilmesi ile program son buldu. Habertrak/Özlem İnan