DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.712,03 -0.383
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Çorlu’ya yeni vizyon

Son Güncelleme :

30 Aralık 2020 - 10:25

Tarihsel sürecini yeni baştan ele alarak Çorlu’nun vizyonunu yeniden kurguladıklarını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı”, Tarihi Çorlu Evi, Balmumu Heykeller Müzesi ve Atatürk Evi ile şehrin geleceğine imza attıklarını söyledi.

‘MÜZELER VE KÜLTÜR YATIRIMLARI MASTER PLANI HAZIRLANDI’

Somut olmayan mirasını sonraki nesillere kesintisiz bir şekilde aktarmak, oluşturulacak çağdaş sanatlar merkezi ile şehrin sanat ve kültür potansiyelini hareket geçirilmek, tarihsel süreçte önemli bir yere sahip yapılarıyla Çorlu’yu ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtacak projeleri hayata geçirmek için Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı’nı devreye soktuklarını dile getiren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Traklar’dan bugüne varlığını sürdüren Çorlu’nun her zaman önemli bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.

‘TRAKLAR’DAN GÜNÜMÜZE ÇORLU’

Başkan Sarıkurt Çorlu’nun vizyonunu yeniden kurguladıklarını dile getirerek yaptığı açıklamada, “Tarihi kayıtlara göre, ismini Traklar’dan alan ve Trakya’nın günümüzdeki en önemli yerleşimi olan, Bizans İmparatorluğu döneminde de askeri ve stratejik açıdan önemli kalelerinden biri olduğu son dönemde belediyemiz tarafından yapılan tarih araştırmaları ile bir kez daha tespit edilen, tarihin farklı dönemleri boyunca Tzirallum, Tzirallun ve Tzirallon gibi farklı isimlerle anılmış Çorlu; Roma döneminde askeri yol üzerinde yer alan en önemli merkezlerden biri olmuştur. Bu özelliği Osmanlı’nın son dönemlerinde de devam etmiş ve sonrasında Cumhuriyet ile kent-ordu arasındaki bağın kuvvetlenmesinin en önemli temsilcilerinden biri hâline gelmiştir.

TESCİLLİ ESERLER KORUMA ALTINA ALINIYOR

Bu çerçevede günümüzde turizm gelirlerinin ülke ve bölge ekonomisine yaptıkları katkı göz önüne alındığında, neredeyse sanayi ve ticaret gelirleri ile yarışır durumuna gelen ve sanayi kenti olarak ön plana çıkan Çorlu’muzu sürdürülebilir ve turistik açıdan çekim merkezi haline getirebilmek, özgün kaynaklarını ortaya çıkarmak, planlı bir şekilde doğal ve kültürel miras alanlarını korumak, onarmak, restore etmek ve hikayesini tüm dünya ile paylaşabilecek müzeler, etkinlikler, projeler tasarlamakla ortaya çıkabilmesi amacıyla hazırladığımız “Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı” ile Çorlu’nun eski yerleşim bölgeleri ve geçmişten günümüze gündelik hayatın yoğun bir şekilde aktığı eski mahallelerinde bulunan tescilli eserlere çeşitli fonksiyonlar yükleyerek, müzelerin kurulması, mimari tarzı ve yapı malzemesi ile hala ayakta olanların tescillenerek koruma altına alınmasını amaçlıyoruz.

‘ÇORLU’MUZDAKİ DEĞERLİ GEZİ ROTALARINA KAYDETTİRECEĞİZ’

“Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı” ile tarihinde ticaretin merkezi konumunda bulunan Çorlu Cumhuriyet Meydanı, yıkılan eski hükümet binasının (yeni bir kent meydanı olacak şekilde) çevresi, Tarihi Belediye Binası ve çevresi, Saray Caddesi ve Balık Pazarı Meydanı’nı içine alacak şekilde oluşturulacak alanlar ve kültür merkezleri ile somut olmayan mirasımızın sonraki nesillere kesintisiz bir şekilde aktarılması, oluşturulacak çağdaş sanatlar merkezi ve Namık Kemal Üniversitesiyle birlikte şehrin sanat ve kültür potansiyelinin hareket geçirilmesi hedeflenmiş, böylece Çorlu’nun yerel, ulusal ve uluslararası gezi rotalarına dahil edilmesi, Çorlu Kalesi’nde yapılacak temizlik ve tanzim çalışmaları ile turizme kazandırılması, hâlâ faal olan Antik Roma Su Yolu’nda gezi rotaları oluşturulmasını planlıyoruz.” diye konuştu.

SAKLI KALMIŞ BİR DEĞER ‘TARİHİ ÇORLU EVİ’ RESTORE EDİLDİ

Tarihi değerlere sahip çıkma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Çorlu Belediyesi, önemli bir kültürel mirası dada geleceğe taşıdı. Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı kapsamında yer alan ve restorasyon edilen Doğanca Evi, Tarihi Çorlu Evi olarak hizmete açıldı.

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesinin Koruma Kurulunca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan Tarihi Çorlu Evi’ni (Doğanca Evi) şehre kazandırmaktan çok mutlu olduklarını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Kentlerin asıl kimliğini ön plana çıkaran, o kentin geçmişten günümüze dek koruyabildiği tarihi yapılar, eserlerdir. Çorlu’muz her ne kadar tarihi yapılar açısından pek zengin bir kent olmasa da bugün hâlâ tarihî önemi olan, hatrı sayılır miktarda yapıları da içinde saklamaktadır.

‘TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYDUK’

Bizler kentimizde bu saklı kalmış, korunmaya ve yeniden hayata döndürülmeye muhtaç önemli yapıları kentimize kazandırmak için elimizi taşın altına koyduk ve geçtiğimiz yıllar içerisinde restorasyon projelerimizi tek tek hayata geçirmeye başladık.

Tarihimize, geçmişimize ve şehrimizin kültürüne sahip çıkmak için başlattığımız Doğanca Evi Restorasyonu projesini tamamlarken benzer süreçleri 2015 yılında hizmete açtığımız Tarihi Belediye Binamızın restorasyonunda da yaşamış ve Çorlu’muzun en güzel binası olan Tarihi Belediye Binamızı hemşehrilerimizin hizmetine sunarak o projeden de alnımızın akıyla çıkmıştık.

‘KENT VE KENTLİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORUZ’

Tarihi Çorlu Evimizin restorasyonunda Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz ve Tekirdağ Valiliğimizin büyük destekleri var. Tarihi değerlerimize sahip çıkma anlayışıyla çıktığımız bu yolda; Çorlu’muzun en güzel sivil mimarlık örneklerinden biri olan Doğanca Evi’nin eski sakinlerini, onların kültürlerini korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak, kent ve kentli kültürünü yaşatmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu proje, Çorlu’muzun geçmişini yarınlara taşımakta önemli bir vizyona sahip.” dedi.

Kent kültüründe önemli bir yeri olan sanat yapılarından biri ve Çorlu’nun ilk sanat müzesi olan hem tarihsel hem de ünlü kişilerin heykellerinin sergilendiği Çorlu Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi kapılarını açtı. Müze Türkiye’nin üçüncü, Trakya bölgesinin ilk balmumu müzesi olma özelliğine sahip.

‘KÜLTÜR VE SANAT ALANINDA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Bir kente değer katan en önemli unsurların o şehirde yaşayanlar, çalışan ve ticaret yapanlar olduğunu belirten ve Çorlu’nun Türkiye’nin dört bir yanından göç alan aktif ve dinamik nüfusuyla kendini ispatlamaya çalışan çok değerli bir şehir olduğunu belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarukurt, “Bu değeri artırmamızın yolu ziyaret edenlerin, eğitim görmek için gelenlerin ve bilgiyi burada arayanların sayısını çoğaltma mücadelemizden geçiyor. İşte tam da bu anlayışa uygun olarak hazırladığımız Çorlu Belediyesi Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı doğrultusunda kültür ve sanat alanında pek çok yatırım yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye’nin üçüncü, Trakya’nın ilk balmumu müzesi olan Çorlu Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi bu sürecin bir başlangıcı ve dolayısıyla en önemlisi.

Şehrinde gerçekleştirdiği projelerle siyaset farkı gözetmeksizin birçok belediye başkanına ilham kaynağı olan ve bizlere çıktığımız bu yolda büyük destek veren Yılmaz Büyükerşen Hocamıza teşekkür ediyorum. Bu değerli kültür yatırımımızın kentimizin ekonomik hayatına da olumlu katkı yapacağına inanıyorum.” dedi.

ATATÜRK KENTİ ÇORLU’NUN GÜL BAHÇESİ ‘ATATÜRK EVİ’

   

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 81. yıl dönümünde Çorlu Belediyesi tarafından projelendirilen ve Çorlu halkının maddi destek verdiği Atatürk Evi inşaatında sona yaklaşıldı. ‘Atatürk Evi Çorlu’muzun gül bahçesidir.’ diyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; vatanına ve ulusuna çok yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan, millet sevgisi tutku derecesinde olan, yaşarken ve öldükten sonra da maddi ve manevi tüm varlığını ulusuna adayan bir devlet adamı ve komutandı. Onun en büyük ideali; Türk ulusunun en medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürmesi idi. Memleketin mutlaka çağdaş, uygar, yepyeni olması onun için bir hayat davası idi. Ve bu uğurda bir ömür harcadı.

Atatürk Evimiz bizim için çok önemli be 10 Kasım 2019 tarihi tüm Türk halkı için unutulmaz bir gün. Ata’mızı sonsuzluğa uğurladığımız 10 Kasım tarihinin 81. yıl dönümünde Atatürk Evi’mizin temelini attık ve aradan geçen bir yılın ardından yine 10 Kasım 2020 tarihinde de açılışını yapmayı planlıyoruz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.’ sözünden ilham alarak büyük bir özveriyle başlamıştık Atatürk Evi projemize ve evin bahçesini güllerle donatacağız. Kentimizin gül bahçesi olacak Atatürk Evi projemizi Çorlu halkının değerli bağışları ile inşa ediyor olmak çok değerli. Tarihimize ve değerlerimize hep birlikte sahip çıktığımız için tüm halkımızla bir kez daha gurur duyduk. El ele vererek, çok çalışarak, taş üstüne taş koyarak Atatürk Evi’mizi hep birlikte inşa edecek; Ata’mıza olan derin sevgimizi ve bağlılığımızı bir kez daha göstereceğiz. Atatürk’ün kenti Çorlu’da, O’nun hatıralarını nesilden nesile yaşatacağız. Destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.”

‘ÇORLU’MUZ BİR ATATÜRK KENTİDİR’

Çorlu’muz bir Atatürk kentidir, Atatürk’e olan sevgimiz sonsuzdur. Atatürk sevdalısı olan Çorlu’muza Atatürk Evi çok yakışacak. Atatürk Evi Çorlu’muzun gül bahçesi olacak.” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan