DOLAR 32,3707 % 0.03
EURO 34,7960 % -0.01
GRAM ALTIN 2.394,18 % -0,11
ÇEYREK A. 3.914,48 % -0,11
BITCOIN 59.353,96 2.58
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Covid-19’a karşı bağışıklık sisteminin önemi

Son Güncelleme :

23 Mart 2020 - 15:11

Uzman Diyetisyen Bahadır İnce, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle en çok üzerinde durulması gereken konulardan birinin de, “bağışıklık sisteminin güçlü tutulması” olduğunu kaydederek, “Bağışıklık sistemi çökmüş bir vücudun dışarıdan gelebilecek tehlikelere ve özellikle coronavirüs salgınına karşı da savunmasız kalabileceğinin bilincinde olmak gerekir.” Dedi.

“EN ÖNEMLİ KONU İSE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK”

İnce, bağışıklık sisteminin üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine dikkat çekerek, “Son günlerde dünya gündeminde olup sağlığımızı tehdit eden ve insanların günlerini endişe içinde geçirmesine sebep olan coronavirüs (Covid-19) salgını mevcut. Bu salgından korunmak için alınan ciddi hijyen tedbirlerinin yanında, sağlığımız ile ilgili en önemli konu ise ‘bağışıklık sistemini güçlü tutmak.” Diye konuştu.

“POPÜLER DİYETLERİ BİLİNÇSİZCE UYGULAMAYIN”

Bağışıklık sistemi çökmüş bir vücudun coronavirüs salgınına karşı da savunmasız bir hale gelebileceğini belirten İnce, “Ne yazık ki diyetisyenlik mesleği günümüzde toplum tarafından sadece kilo almak, vermek ve dış görünüşün çevre tarafından belirlenen normlara uyması şeklinde algılanıyor. Bu algının yönetiminde ise medyanın rolü ise oldukça büyük.  Hal böyle olunca kısa sürede sonuç almak uğruna hızlı bir şekilde zayıflamak, şok diyeti /açlık diyeti gibi sağlıksız uygulamalar, sağlıklı olduğu vaat edilen fakat yeterli kişi üzerinde çalışma yapılıp sonuçları gözlemlenmeyen çeşitli popüler diyetler bilinçsizce uygulanıyor. Bu uygulamaların sonucunda bağışıklık sisteminizi düşüreceği gibi diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bağışıklık sistemi çökmüş bir vücudun dışarıdan gelebilecek tehlikelere ve özellikle coronavirüs salgınına karşı da savunmasız kalabileceğinin bilincinde olmak gerekir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN…”

Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek adına bazı önerilerde de bulunan Diyetisyen İnce, “Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için bu dönemde uygulanabilecek en doğru yöntem dengeli ve düzenli beslenme sistemini, diyetimiz uygun ise devam ettirmek, düzenli su tüketimi, düzenli uyku ve sakin kalabilmektir. Düzenli ve dengeli beslenmek; her besin grubundan yeterli düzeyde gün içerisinde düzenli olarak öğünlerde tüketmektir. Tam tahıllı ekmek, ceviz, badem, fındık çiğ kuru yemişler, yağlı tohumlar, güçlü antioksidan içeren mevsim sebze ve meyveleri, çinko içeren et grubu, kurubaklagiller, omega 3 desteği için balık tüketilebilir.” İfadelerini kaydetti.

“SAĞLIĞIMIZI GÖZ ARDI ETMEYELİM”

“Dışarıdan alınan ürünlerin, açık gıdaların, iyice yıkanmasına, temizliğine dikkat edilmeli.” Uyarısında bulunan İnce, “Özellikle dışarıda sosyal mesafe kurallarına, şeritlerine dikkat etmeli, dışarıdan geldiğimizde ellerimizi sabunla iyice yıkamalı ve burnumuza, ağzımıza yüzümüze değirmemeliyiz. Gerekli durumlarda eldiven kullanarak hijyen tedbirlerini almalıyız. Sağlıklı beslenme sürecinde her zaman doktor, diyetisyen takibinin, sağlık değerleri kontrollerinin ve gerekli gıda takviyelerinin öneminin farkında olalım ve sağlığımızı göz ardı etmeyelim.” Şeklinde konuştu. Habertrak/Özlem İnan