DOLAR 32,3707 % 0.03
EURO 34,7960 % -0.01
GRAM ALTIN 2.394,18 % -0,11
ÇEYREK A. 3.914,48 % -0,11
BITCOIN 59.353,96 2.58
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“EĞİTİME AYRILAN PAY ERİDİ”

Son Güncelleme :

26 Ekim 2021 - 13:58

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinde ne fazladan öğretmen ihtiyacını karşılamak için yapılacak atamalara harcanacak tutara, ne yeni derslik inşası için gereken ek harcamalara ne de kadrolu yardımcı personel atamaları için ek bütçe ayrılmamasını eleştirdi.

Özer, MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içerindeki payının sürekli azalması ile ailelerin eğitim harcamalarının artmasına neden olduğuna dikkat çekerek, “MEB’in kendi istatistikleri de 2022 için belirlenen bu bütçenin hiçbir yaraya merhem olmayacağını açıkça ortaya koymaktadır.”diye konuştu.

“BÜTÇENİN YÜZDE 81’İ PERSONEL GİDERLERİ”

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer, bütçe görüşmelerinin eğitim alanı için izah edilemez bir şekilde ilerlediğine dikkat çekerek, “İktidar bloğunun ‘ekonomi şahlanıyor’ söylemi gölgesinde başlayan TBMM’deki bütçe görüşmeleri, eğitim alanı için izah edilemez şekilde ilerlemiştir. 2022 yılı merkezi yönetim bütçesinin 1 trilyon 750 milyar 957 milyon olması öngörülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri bütçeleri toplamı 2022 yılı için 273,5 milyar TL, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ise 189 milyar 10 milyon TL olarak belirlenmiştir.” Diye konuştu.

“20 YILDA EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE, TAM YÜZDE 50 ERİDİ”

Özer, “MEB’e ayrılan bu bütçeyi havuz medya, ‘en büyük pay eğitime gitti’ başlıklarıyla sunsa da, rakamlar aksini göstermektedir. Çünkü eğitim bütçesinin merkez bütçeye olan oranındaki değişim, pandemiye rağmen aşağı bir ivmeyle seyretmiştir. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de MEB bütçesinin merkez bütçeye oranı yüzde 22 iken 2022’deki MEB bütçesinin merkez bütçeye oranı yüzde 11’dir. Yani 20 yılda eğitime ayrılan bütçe, tam yüzde 50 erimiştir.” şeklinde konuştu.

“EKSİKLİKLER NASIL GİDERİLECEK?”

Özer, bütçenin eğitimin eksiklerini gidermekten oldukça uzak olduğunu belirterek sözlerini şöyle noktaladı: “Eğitimin uzaktan yürütülmeye çalışıldığı dönemde aldığı ağır yaralara, yeni derslik inşaları için gereken ek harcamalara, Pandemi nedeniyle sınıflar seyreltildiğinde doğacak fazladan öğretmen ihtiyacını karşılamak için yapılacak atamalarına harcanacak tutara, Pandemi nedeniyle okulları daha hijyenik hale getirecek kadrolu yardımcı personel atamaları için harcanacak tutara, salgın daha da ağırlaşıp eğitim tekrar uzaktan hale gelirse EBA denen virane sistemi güçlendirmek için yapılacak harcamalara karşılık gelmeyen bir bütçe belirlenmiştir. Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bu miktar, eğitimin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan ve pandemi nedeniyle yaşanan eksiklikleri gidermekten oldukça uzaktır.”

Habertrak/Özlem İnan