DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.650,00 0.821
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

ERGENE ATIK KANALINA DÖNÜŞTÜ

Son Güncelleme :

26 Nisan 2021 - 12:55

Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Toros, Ergene nehrinin tertemiz doğduğu Kuzey Ormanları’ndan sonra Çorlu ve Çerkezköy bölgesinde kurulu 2.000’den fazla sanayi tesisinin atık kanalı haline getirildiğini söyledi.

Ergene nehrinin özellikle son 15 yılda neredeyse içinde hiç bir canlının yaşamadığı ve zehir saçan bir suya dönüştüğünü aktaran Başar Toros; “Nehri kirleten fabrikalara yönelik denetimler en üst düzeye çıkarılmalı, cezalar caydırıcı hale getirilmelidir. Çevre sağlığını hiçe sayarak üretim yapan tesisler kapatılmalıdır.” diye konuştu.

“KİRLETİCİLİĞİ EN YÜKSEK TESİSLER TRAKYA’DA”

Ergene Nehri, Kuzey Ormanları’nın batı uzantısı olan Istranca Dağları’ndan doğan, 283 kilometre uzunluğunda Trakya Bölgesi’nin en önemli akarsularından biri olduğunu ifade eden Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Toros; “Nehir, suladığı Trakya topraklarının bir bölümüne de ismini vermiştir. Ancak Ergene Nehri tertemiz doğduğu Kuzey Ormanları’ndan hemen çıktıktan sonra Çorlu ve Çerkezköy’e kurulu 2.000’den fazla sanayi tesisinin atık kanalı haline getirilmiştir. Öyle ki bu fabrikaların önemli bir kısmı en kirletici endüstriyel üretimi yapmaktadır. “ifadelerini kullandı.

“CEZALAR CAYDIRICI HALE GETİRİLMELİ”

Ergene nehrinin kirletilmiş suyunun özellikle Kış aylarında oluşan taşkınlarla birlikte tarım topraklarına yayıldığını dile getiren Başar Toros; “Ergene Nehri özellikle son 15 yılda neredeyse içinde hiç bir canlının yaşamadığı ve zehir saçan bir suya dönüşmüştür. İlgili bakanlıklar ve yerel yönetimler de toplum ve çevre sağlığına zarar veren bu sorun karşısında etkili bir mücadele yerine sınırlı önlemlerle yetinmektedirler. Bilim insanlarının, uzmanların, çevre örgütlerinin sayısız defa dile getirdiği gibi Kuzey Ormanları Savunması da konuyla ilgili pek çok defa uyarı ve önlem talebinde bulunmuştur. İlk olarak yapılması gereken etkin bir denetim mekanizmasının kurulması zorunluluğudur. Denetimler en üst düzeye çıkarılmalı, cezalar caydırıcı hale getirilmelidir. Atıklarını çevre sağlığını hiçe sayarak üretim yapan tesisler kapatılmalıdır. Ayrıca Trakya tarım topraklarında hala sürmekte olan sanayi işgaline son verilmelidir. “diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek