DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.650,00 0.821
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Eşleri ile birlikte kutladılar

Son Güncelleme :

10 Mart 2018 - 10:08

Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, düzenlediği yemekli gecede “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü” eşleri ile birlikte kutladı.

Babaeski’de bir restorantta düzenlenen geceye eşleri ile birlikte katılan Dernek Üyeleri, “Pravo Horonu” ve Vals yaptılar. Gecenin programını Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Şentürk, sundu. Dernek Başkanı Fatma Özcan’ın açılış konuşmasından sonra gecenin anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Zehra Topuz, yaptı. Topuz, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanır. Bu gün kadınlar tarafından ve kadınlar için konferans gösteri ve eğlence gibi etkinlikler düzenlenir. Kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanır. 1857 Yılında daha iyi iş koşulları için ayaklanan 40 bin dokuma işçisine polisin müdahalesi sonucu 129 kadının hayatını kaybetmesi üzerinden 50 yıl geçtikten sonra 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde uluslararası sosyalist kadınlar konferansında Alman Sosyal Demokrat önderlerinden Clara Zetkin 8 Mart 1957 tarihindeki tekstil fabrikası yangından ölen kadın işçiler arasında Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliği ile kabul edildi. 1960’lı yıllarda ABD’de kutlamaya başlamasının ardından ise bütün Dünya’da hızla benimsendi ve 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmesiyle birlikte resmiyet kazanmış oldu. 20. yy başında ulu önder Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, pek çok hakkı kanunlara dayandırarak verirken, bu konuda Dünya’nın pek çok gelişmiş ülkesinde ilham kaynağı olmuştur. Ancak bütün bu mücadelelere ve kazanımlara rağmen kadınlara yönelik baskı, şiddet gibi haksızlıklar halen devam etmektedir. Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde kadınların Dünya’nın her tarafında YY önce olduğu gibi daha iyi yaşamak ve çalışma koşulları elde edebilmek için mücadeleleri devam etmektedir. Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. İnsanlar arasında var olan güzel duygular, hisler özelliklede sevgi ve şefkat günlük hayatımızda yer bulmaktadır. İşte bu duygularla ailemize çevremize ve bütün insanlığa duyduğumuz sevginin hiç azalmaması dileği ile Dünya’yı sevgi ile dolduran tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü” Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği kadın kolları olarak başkanı olarak derneğimiz ve yönetim kurulumuz adına yürekten kutluyorum. Saygılar sunarım.”

Yapılan konuşmanın ardından ise Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Şentürk ve Üye Refiye Dülger, Kadınlarla ilgili veciz sözler söylediler. Gecede gelen davetlilere Dernek Yönetim Kurulu tarafından, Kurugül dağıtıldı ve hediye çekilişi yapıldı. Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Özcan’a, gecede torunu Tunç Duman, kırmızı karanfil takdim etti. Tansa Restaurant’ta düzenlenen geceye eşleri ile birlikte katılan Dernek Yönetim Kurulu Üyelerinden, Necmi Çelik, eşi Halise Çelik ile gecede Vals yaptı ve “Pravo Horonu” oynadılar. Habertrak/Metin Karakuş