DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 62.555,90 5.535
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

Esnaflar dikkat!

Son Güncelleme :

09 Şubat 2019 - 13:36

ESNAFA METREKAREYE 10 TL CEZA

Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Nedim Arslan, plastik poşetlerin, uzaktan satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz verilmemesi, ücretsiz temine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilememesi gerektiğini söyledi ve esnafları bu konuda uyardı.

Arslan, düzenlemeye uymayan esnafların ciddi yaptırımlara tabi tutulacağına dikkat çekerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi Sistemine yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaktır.” İfadelerini kaydetti.

POŞET KAMPANYA VE PROMOSYONLARA TABİ TUTULAMAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen kanun kapsamında poşetlerin herhangi bir kampanya ve promosyona tabi tutulamayacağını belirten Arslan, “10.12.2018 tarihinde 30621 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “7153 sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la 2872 sayılı Çevre Kanununa eklenen ek 13 üncü madde ile plastik poşetlerin tüketiciye ücret karşılığı verilmesi hükmü getirilmiştir. Plastik poşet satıcıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen 25 Kuruşun altında bir ücretle poşeti satması yasaklanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri yapılacak izleme, kontroller ve/veya denetimler sırasında; Bildirim ve beyan yükümlülüğünü zamanında ve/veya tam olarak yerine getirmediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (g) bendi uyarınca 2019 yılında 18.037.-TL idarî para cezası,2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (z) bendi uyarınca 2872 sayılı Kanunun ek 11 inci maddesine aykırı olarak geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası, Plastik poşetleri ücretsiz verdiği, promosyona ve/veya kampanyaya tabi tuttuğu tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (z) bendinin (bb) alt bendi uyarınca depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10.-TL idari para cezası, uygulanır.” Vurgusu yaptı.

“İLK POŞET BEYANNAMESİ 15 ŞUBAT’TA”

“Yanlış ve yanıltıcı belge düzenleyenler ve kullananlar hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaktır.” Diye konuşan Arslan, “Bu bilgilendirmeler ışığında ilk poşet beyannamesi 15.02.2019 tarihinde verilecektir. Poşet beyannamesi Kişilerin E-Devlet şifresi ile verilecek olup E-Devlet sistemine girilip poşet beyannamesi yazıldığında sistem otomatik olarak Çevre Şehircilik Bakanlığının sistemine yönlendirme yapacaktır. Buradan beyannamede istenen bilgiler doldurulup beyanname gönderilecektir.” İfadelerini aktardı.

“ESNAFLARIN HER AY BEYANLARINI GÖNDERMESİ GEREKİYOR”

Esnaf ve tüccarları, ceza almamaları nedeniyle uyaran Arslan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Poşet beyannamesi Vergi ve SGK mevzuatının dışında bir beyan olup hiçbir şekilde Mali Müşavirlerin gönderme yetkisinde olduğu bir beyan değildir. Kişilerin kendi sorumluluğundadır. E-Devlet şifresi ile mükelleflerin her ay düzenli olarak beyanlarını göndermesi gerekmektedir. Ödemelerle ilgili açıklama Çevre Şehircilik Bakanlığının sitesinde yer almaktadır. Esnaf ve Tüccarımızın büyük oranda cezalar yememesi için bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir.”

Habertrak/Özlem İnan