DOLAR 32,4419 % 0.02
EURO 34,6977 % -0.36
GRAM ALTIN 2.396,91 % -1,57
ÇEYREK A. 3.918,95 % -1,57
BITCOIN 60.797,90 -3.296
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Farkındalık artmalı”

Son Güncelleme :

05 Kasım 2019 - 17:29

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağış Haftası kapsamında “Organ ve Doku Nakli” konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenlendi.

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleşen panelde 03-09 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle çeşitli sunumlar gerçekleşti.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Cengiz Becerir, “Kolay olan organ bağışı ne yazık ki ülkemizde yeterli sayıya ulaşamamıştır. Bu sayıyı arttırmak için bu hafta özellikle organ bağışına önem verilmekte ve mümkün olduğu kadar da organ bağışının farkındalığı arttırılmaktadır” dedi.

“ORGANLARIN YETMEZLİĞİ İNSANLIK VE BİZLER İÇİN BÜYÜK BİR PROBLEM”

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir, organ nakli bağışının toplumdaki bilinç farkındalığının arttırılması gerektiğine değinerek, “Organların yetmezliği insanlık ve bizler için büyük bir problem. Hepimiz için hem iş gücü hem sağlığımızdan kayıp hem de ülkemiz için maddi kayıp ve çeşitli sıkıntılar bütün bunların en kolay ve en güzel çözüm yolları başında organ nakli ve bunun arttırılması geliyor. Bu haftamızın asıl amacı organ nakli bağışının arttırılması bu konuda toplumdaki bilincin farkındalığın arttırılması onunla birlikte sağlık çalışanlarının da farkındalığının ve bilincin arttırılmasını amaçlar” şeklinde konuştu.

“DİYANET İŞLERİ ORGAN NAKLİNİN CAİZ OLDUĞUNU CEVAZ VERİYOR”

Dinde organ naklinin caiz olduğunu vurgulayan Becerir, “Organ nakilleri dünyada 1950’li yıllarda ilk başlamış, ülkemizde 1969 yılında iki kalp nakli var.3 Kasım 1975’te de ilk başarılı böbrek nakli yapılıyor. Daha sonra ülkemiz çalışmalarına devam edip, 1979 yılında yasa ile organ naklinin kurallarını düzenliyor. Bu yasanın en önemli özelliği ırk, dil, cinsiyet, zengin, fakir ayrımı gözetmeksizin ve ücretsiz olarak herkese eşit bir biçimde bir organ nakli sağlamak. Daha sonra 1980 yılında da Diyanet İşleri 396 sayılı yazısıyla dinende organ naklinin caiz olduğunu cevaz veriyor. Her türlü yasal alt yapımızın sağlanmasına rağmen ne yazık ki organ bağışımızda da eksiklikler bulunmaktadır” ifadesinde bulundu.

“ORGAN BAĞIŞI YAPMAK ASLINDA ÇOK KOLAY”

Organ bağışının ülkemizde yeterli sayıya ulaşmadığını belirten Becerir, “Bu konuda dünyada çok başarılı ülkeler vardır. Mesela İspanya’da organ bağışıyla ilgili hiçbir sıkıntı yoktur. Bütün bağışların sistemini kurmuş, aynı şartlarda çalışıyor. Ama sıkıntısı yoktur. Organ bağışı yapmak aslında çok kolay. Aile sağlığı merkezlerinde, özel hastane ve devlet hastanelerinde il sağlık müdürlüklerinde organ bağışı hastalarımız bulunmakta. Yalnızca 18 yaşını geçmiş, akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilmektedir. Bu organların bağışlanması sonucu bir form doldurulmakta ve bir kimlik kartı çıkarılmaktadır. İstenildiği an bundan da vazgeçilmektedir. Beyin ölümü olan hastalarda her ne kadar organ bağışı olsa bile yine de aileye sorulmaktadır. Bu şekilde kolay olan organ bağışı ne yazık ki ülkemizde yeterli sayıya ulaşamamıştır. Bu sayıyı arttırmak için bu hafta özellikle organ bağışına önem verilmekte ve mümkün olduğu kadar da organ bağışının farkındalığı arttırılmaktadır” diye konuştu.

Muş Valisi iken organ bağışı ile ilgili şahit olduğu bir olayı aktaran Vali Yıldırım, “Organ bağışıyla pek çok güzellik bir arada olur. Organ bağışlayarak bir insanı pek çok sıkıntıdan kurtaran biri olmuş olursunuz” açıklamasında bulundu.

Sağlık Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Zafer Soykırlı programa gelen Vali Yıldırım’ı kapıda karşıladıktan sonra valiye “Organ Bağışı Haftası” kapsamında rozet taktı.

Programa Vali Aziz Yıldırım, Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Habertrak/Özlem İnan