DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

“Gençlerin geleceği karartılıyor”

Son Güncelleme :

09 Kasım 2017 - 15:40

“Gençlerin geleceği karartılıyor”

Eğitim Sen Tekirdağ Şubesi tarafından, TEOG’un yerine getirilen yeni sınav sistemi ile ilgili basın açıklamasında bulunuldu.

Üç Kemaller Parkı’nda toplanan Eğitim Sen üyeleri yapılan köklü değişikliği protesto ettiler.

“ÖĞRENCİ VE VELİLERİN KAYGILARI BÜSBÜTÜN ARTTI”

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Özdemir Kavak, yapılan değişiklilerle gençlerin geleceğinin karartıldığını ifade ederek, “TEOG sınavının kaldırılması ile ilgili tartışmalar yaklaşık İki aydır sadece sınava girecek Öğrenciler ve velilerinin gündemini değil, tüm yurttaşların gündemini işgal etmiştir. 5 Kasım 2017 tarihinde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine getirilen yeni sistemi açıklayarak zaten karışık olan zihinleri daha da karıştırmış, öğrenci ve velilerde oluşan kaygılan büsbütün arttırmıştır. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sınavın kaldırtmasını gerektiren nedenleri şu şekilde sıralamıştır; TEOG öğrencileri ve velileri okul dışı kaynaklara (etüt merkezi, kurs, özel ders) yöneltiyordu, Sınavın olduğu gün 6. ve 7. sınıflarda okula gelemiyordu, Öğrenciler sınava hazırlık için devamsızlık yapıyordu, Sınava hazırlanırken öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimleri olumsuz etkileniyordu, Öğrencilerin ve velilerin üzerinde sınav stresi olumsuz etki yapıyordu, Yerleştirmeye esas puan belirlenirken okul başarı puanına da etki etmesi özel okulların notları şişirdiği iddiasını ortaya çıkarmıştı. Milli Eğitim Bakanı bu gerekçelerle “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahal)) Yerleştirme Sistemi” adı altında yeni bir sisteme geçiş yapıldığını açıklamıştır. Yeni sistemde özetle öğrencilerin %90 ‘J adresine en yakın olan S okulu tercih edecek ve bunlardan birine yerleşecektir. Böylece ortaöğretim çağındaki X milyon 200 bin öğrenciden 1 milyon 80 bini bu şekilde bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilecektir. “diye konuştu.

Kavak açıklamasını şöyle tamamladı; “Haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak olan sınava isteyen tüm öğrenciler girebilecek ve bu sınav sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacaktır. Toplam 60 sorunun sorulacağı ve tek oturumda yapılacak olan sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşacak ve sorulan MEB hazırlayacak. Öğrenciler sınava kendi okullarında girecek. Hangi okulların sınavla öğrenci alacağı ise Mayıs ayında açıklanacak. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler adrese dayalı kayıt tercihleri ile aynı anda tercih yapacak ve sonuçlar beraber açıklanacak. Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar benimsediği eğitim politikaları ile eğitim sistemini siyasal iktidarın ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda yap-boz tahtasına çevirmek dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmemiştir. Temel eğitimden ortaöğretime geçişte yapılan son değişiklik, bakanlığın asıl amacının sağlıklı, herkesin memnun olacağı bir ortaöğretim sisteminin oluşturulması olmadığını açıkça göstermektedir. Nitekim MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir.  Eğitimin hiçbir kademesinde öğrencilere ve dolayısıyla ailelerine dayatmada bulunmamalı, eğitim sisteminin öncelikli sorunu olan “sınav merkezli eğitim” anlayışı derhal terk edilmelidir. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflemeden atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır.  ”Habertrak/Serhat Yeşilipek/Canlı

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.