DOLAR 32,4822 % -0.08
EURO 35,0528 % 0.16
GRAM ALTIN 2.419,60 % -0,13
ÇEYREK A. 3.956,05 % -0,13
BITCOIN 57.824,21 -4.088
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Girdi fiyatları üreticiyi bitirdi

Son Güncelleme :

13 Ekim 2020 - 10:56

CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, AK Parti hükümetinin kendi çiftçisini yok sayan, ithalata dayalı tarım ve hayvancılık politikasını eleştirdi.

Ekonomik sorunlardan en çok etkilenen kesimin tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar olduğunu söyleyen CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın; “Paramızın değerini yitirmesi nedeniyle gübre, ilaç, tohum, mazot giderleri hızla artarken, çiftçilerimiz yeterince desteklenmemiş; hatta tarım ürünü ithalatı kolaylaştırılarak üretici ürün fiyatı ile girdi fiyatı arasına sıkıştırılmıştır. ”dedi.

Hayvancılıkta süt üreticisinin zor günler geçirdiğini söyleyen CHP İl Başkanı Şener Zeynel saygın; “Girdi fiyatları sürekli artarken, arttırılması gereken destek, süt üreticisinin cebinden kepçeyle alınmış, sonra damlalıkla ancak bir kısmı geri verilmiştir. “diye konuştu.

“HÜKÜMET HER BİR ÇİFTÇİ AİLESİNE 80 BİN 754 LİRA BORÇLU”

CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, AKP hükümetinin ekonomide izlediği politikayı eleştirerek; “Ekonomide izlenen hatalı politikaların ve iktidarın kurduğu düzenin sonucunda çıkan buğranın ağır faturası vatandaşlarımızın sırtına yüklenmektedir. Bu yükü en çok omuzlayan kesimlerden biri de kuşkusuz çiftçilerimizdir, hayvancılıkla geçinen yurttaşlarımızdır. Son 14 yılda devletin çiftçimize Tarım Kanunu gereği ödemesi gereken 175 milyar TL’lik destek ödenmemiştir. Bu, devletin her bir çiftçi ailesine 80 bin 754 lira borçlu olduğu anlamına gelir. Diğer taraftan, özellikle son birkaç yıldır hasat zaman, açılan ithalat kapılarıyla çiftçilerimizin malının değeri pula dönmüştür. Saray hükümetinin, Venezuela’dan bazı tarım ürünlerinin ve peynir çeşitlerinin vergisiz ithalatına ilişkin son kararı da iktidarın çiftçi karşıtı uygulamalarının devamıdır. “değerlendirmesinde bulundu.

“ÜRETİCİ SEÇİM SONRASI UNUTULDU”

Süt üreticisinin fiyat artışı beklediğini dile getiren Saygın; “ 200’e yakın peynir çeşidi zenginliğiyle adeta bir peynir cenneti olan, dünya genelinde peynir üretiminde ilk onun içerisindeki ülkemiz yerine; inek sütü üretiminde onuncu, koyun sütü üretiminde ikinci, keçi sütü üretiminde sekizinci, manda sütü üretiminde dokuzuncu sırada olan ülkemiz, yerine Venezuela tercih edilerek, ne kadar yerli ve milli olduklarını bir kez daha göstermişlerdir. Sarayın aldığı son kararla Türkiye, Venezuela’dan peyniri vergisiz ithal edecektir. Trakya’daki, Ezine’deki, Kars’taki peynir üreticileri dururken, Saray yönetimi Türkiye’deki çiğ süt üreticisi yerine, Venezuela’nın üreticisine destek vermekte, yabancı üretici için yeni imkanlar sağlanmaktadır.

Nitekim, Türkiye’deki yerel seçimlerden önce 25 kuruşa çıkarılan süt destekleri, seçimler sonrasında 10 kuruşa İndirilmiş, ardından da 15 kuruşa çıkarılmıştır. Girdi fiyatları sürekli artarken, arttırılması gereken destek, süt üreticisinin cebinden kepçeyle alınmış, sonra damlalıkla ancak bir kısmı geri verilmiştir.

Saray’ın bir başka karan ile Venezuela’dan vergisiz ayçiçeği ithalatının da kapısı aralanmışta CHP ‘Ayçiçeğinde 3,5 lira taban fiyatı ve 75 kuruş prim ödemesi üreticinin maliyetini anca karşılar, bu fiyatlar ve fazlası verilmelidir” derken, Saray hükümeti Venezuela’dan vergisiz ayçiçeği ithalatının önünü açmıştır, Öyle görünmektedir ki ülkemiz, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünyada ayçiçeği ithalatında birinci olacaktır. ”şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİN YARINLARINDA CHP VARDIR”

Türk çiftçisinin yok sayıldığını aktaran Saygın; “Biz CHP olarak Saray yönetiminin bu ülkenin çiftçisini ezerken başka ülkelerin çiftçisini desteklemesinin nedenini öğrenmek, tek adam rejimi altında ezilen ekonomisinde ciddi sıkıntılar ve gıda kıtlığı yaşayan Venezıuella’ya olan bu muhabbetin sebebini bilmek istiyoruz. Ülkemizdeki Saray rejiminin artık ülkeyi yönetme kabiliyetinin kalmadığı ortadadır. Türkiye yönetilmemekte, Türkiye savrulmaktadır. Saray ve ahalisi, ekranlardan her gün pembe tablolar çizmekte, fakat bu pembe tablolar milletimizin mutfağındaki boş tencereyi doldurmamaktadır.

Güzel ülkemiz, bereketli topraklarıyla, olağanüstü konumuyla, genç nüfusuyla büyük bir potansiyele sahiptir. Milletin derdini çözmeye kararlı ehil bir kadroyla, doğru bir ekonomi programıyla, hukuk devletini ve kuvvetler ayrılığını güçlendiren çağdaş bir parlamenter demokrasiyle, vatandaşını kucaklayan, hiç kimseyi açıkta bırakmayan, çocukların yatağa aç girmesine müsaade etmeyen güçlü bir sosyal devlet anlayışıyla tüm sorunların üstesinden geleceğiz. Milletimiz, kendisinden kopanlara, sesini duymayanlara, halini görmeyenlere, kendisi yarın yiyeceği ekmeğin hesabını yaparken, vatandaşın parasıyla Saraylarda keyif çatanlara ilk fırsatta gereken yanıtı verecektir. Ülkemizin yarınlarında CHP vardır.” şeklinde konuştu.

İTHALAT REKORU KIRILDI

Türkiye’nin hayvan ithalatına son yıllarda yüklü miktarlarda ödem yapıldığını kaydeden Saygın; “Ülkemizde 2019 yılında 689 bin büyükbaş hayvan ithalatına, 672 milyon dolar ödeme yapıldı. 2019 yılında ithal edilen büyükbaş hayvanların yüzde 37’si Uruguay, yüzde 27’si Brezilya ve yüzde 11’i Çekya2dan yapıldı. AKP’nin 2003- 2019 dönemlerinde 5 milyon büyükbaş hayvan ithalatına 6.8 milayr dolar ödeme yapıldı. 2019 yılında 82 bin baş koyun hayvan ithalatına 14 milyon dolar ödeme yapıldı. 2019 yılında ithal eden koyunların yüzde 52’si Macaristan, yüzde 24’ü Ukrayna, yüzde 21’i Bulgaristan’dan yapıldı. AKP’nin 2003-2019 döneminde 3 milyon baş koyun ithalatına 349 milyon dolar ödeme yapıldı. AKP’nin 2009-2019 döneminde 7 bin baş keçi ithalatına 4 milyon dolar ödeme yapıldı.

2003 -2019 döneminde 297 bin ton et ithalatına 1. 4 milyar dolar ödeme yapıldı.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek