DOLAR 32,3485 % -0.17
EURO 34,8412 % -0.15
GRAM ALTIN 2.381,30 % -0,51
ÇEYREK A. 3.893,43 % -0,51
BITCOIN 64.174,45 1.029
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Girdi fiyatları zorluyor”

Son Güncelleme :

10 Mayıs 2019 - 12:56

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, geçtiğimiz günlerde açıklanan buğday alım fiyatlarıyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Buğday alım fiyatlarının bu yıl açıklanan rakamının, geçen yıla göre yüzde 29’luk bir fark oluşturduğunu kaydeden Saygı, “Biliyorsunuz bu yıl açıklanan buğday alım fiyatları, bir önceki yıla göre yüzde 29 oranında artış gösterdi. Ama girdi fiyatlarına göre çiftçinin gözüyle bakacak olursak buğday fiyatının 1.50 TL olması gerekiyordu. Yine de açıklanan buğday fiyatı çok düşük değil” diye konuştu.

“BUĞDAYIN KALİTESİNE GÖRE FİYATI ARTACAKTIR”

“Açıklanan buğday fiyatını girdi fiyatlarına göre değerlendirecek olursak, yani çiftçinin gözüyle bakacak olursak buğday fiyatının 1.50 TL olması gerekiyor.” Diyerek konuşan Saygı, “Çiftçinin kazanması için bu rakamın bu şekilde olması gerekirdi. Ama yine de açıklanan buğday fiyatı da çok düşük değil. Ekmeklik birinci sınıf buğday fiyatı 1.35 TL olarak belirlendi. Ama kalitesine göre değerlendirildiği zaman da fiyatı artabilecek. Mesela üçüncü sınıf buğday 1.25 TL gibi bir fiyata sahip olacak. Birinci sınıf buğday da 1.40 TL gibi bir fiyata ulaşabilir. Şimdi buğdaylardaki görünüm de güzel, kaliteli buğday çıkacağı görünümünde. Yani ofis almaya başladığı zaman sezonda, buğdayın kalitesine göre fiyatının da artacağını düşünüyorum.” Dedi.

“ÜRETİMDE GEÇEN YILA GÖRE GÜZEL”

Buğday ithalatına ise bu yıl ihtiyaç duyulabileceğine değinen Saygı, “Eğer Türkiye için buğday alımına gerek varsa almaları normaldir. Fakat buradaki buğday fiyatlarını düşürmek için ithalat düşünüldüyse bu hoş değil tabi. Çünkü dışarıdan gelen de 1.40 TL gibi fiyatla alınıyor diye biliyorum. Neden ihtiyaç yoksa alınsın? Benim bakış açıma göre ise şu anki buğday ekimi biraz ithalata ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Sezonu inşallah etkilemez bu ithalat. Devlet bu alım fiyatını açıkladı. Alacağız diyorlar yani. Çiftçinin elinde de kesinlikle kalmaz buğday. Üretimde geçen yıla göre güzel. Bazen gözle aldandığımız da oluyor. Ama şu an olumlu bakıyorum artış olacağına. Tabi şu an oran olarak ne söylesem havada kalır. En net sonuç buğday biçildikten sonra ortaya çıkar.” Değerlendirmesinde bulundu.

“GİRDİ FİYATLARI ANORMAL”

Buğday alım fiyatının girdi maliyetlerine göre belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Saygı şu şekilde konuştu: “Çiftçi 85 kuruşa buğday sattı. 2 TL’ye gübre almışsın. İlaç en az yüzde 60-70’lere ulaşmış. Yani girdi fiyatları anormal. Mazot fiyatları da aynı şekilde. Buğday fiyatı da girdi fiyatlarına göre verilmelidir. Bugün 400 kilogram buğday satan insan bin TL buğdayı satarsa kafa kafaya gelmiş olur. Çiftçi de bir şey kazanamamış olur. 400 kilogramın üzerinde biçildiği zaman ancak kazanır. Ama verim sahada gördüğüm kadarıyla 500-600 kilogram buğday biçilebilir ve bu rakamın üzerine de çıkılabilir.”

Habertrak/Özlem İnan