DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 62.555,90 5.535
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

“Güvenli yaşam koşulları istiyoruz”

Son Güncelleme :

09 Mart 2020 - 13:06

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu önderliğinde yüzlerce kadın seslerini duyurabilmek amacıyla yürüdü. Köprübaşı mevkiinden başlayan yürüyüş sonrası basın açıklamasında bulunuldu.

Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu adına basın açıklamasında bulunan Filiz Çetin, kadınların toplumdaki farkındalığı arttırmak amacıyla yürüttüğü mücadeleden yılmayacaklarını dile getirerek; “Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart Kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, Kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır. Eşit işe eşit ücret sağlanmalı.” diyerek çözüm önerilerini sundu.

Hasan Ali Yücel Meydanı’nda Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu adına Filiz Çetin yaptı.

“BÜTÜN KADINLAR EMEKÇİDİR”

Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu adına konuşan Filiz Çetin, kadınların yıllardır haklı bir mücadele olduklarını dile getirerek; “8 Mart 1857’de New York’ta kadın işçilerin uzun çalışma saatlerine, kölelik koşullarına karşı direnirken katledilişlerinin 163. yılında, bu 8 Mart’ta da, itirazlarımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, el ele alanlardayız. On bin yıldan bu güne dünyanın bakımını sırtına yüklemiş olan kadın fabrikadadır, atölyededir, tarladadır, masa başındadır ve görünmeyen emek olarak mutfakta, çocuğunun okulunda, yaşlının hastanın bakımındadır. Sözün özü: Kadın katmerli emeğin adıdır! Ve bütün kadınlar emekçidir! Yağma, talan, aşırı kar hırsı, ekosistemi yok edecek düzeye ulaştı. Eşitsizlik, İşsizlik, yoksulluk, açlık, savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa “bu böyle gitmez” diyerek haykırıyor. Otoriter .ve popülist iktidarlar varlıklarını sürdürmek için bu haykırışları susturmak istiyor ve baskıyı, savaş politikalarını, şiddeti artırıyor. “diye konuştu.

“HAKLARIMIZ BİR BİR ELİMİZDEN ALINIYOR”

Türkiye’de kadınların yaşadıkları zorluklara değinen Çetin; “Bugün ülkemizde, kamudaki istihdam; parçalı, performansa dayalı, esnek, güvencesiz bir yapıya dönüştürüldü. Bu dönüşüm beraberinde bize, daha fazla eşitsizdik, yoksulluk, ayrımcılık, cinsiyetçilik, şiddet, taciz ve mobbingi getirdi. Bu kölelik koşulları, baskıyla, örgütlülüğümüz parçalanarak kabul ettirilmek isteniyor. Haklarımız bir bir elimizden alınıyor. Din siyasallaştırılıyor, eşitsizlik fıtratla açıklanıyor. “ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ YAŞAM KOŞULLARI SAĞLANMALI”

Filiz Çetin, kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm önerilerini şöyle sıraladı; Biz kadınların talepleri;

Doğum izinleri arttırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, Kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır. Eşit işe eşit ücret sağlanmalı, İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobingi önleyen düzenlemeler yapılmalı, Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır. Kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalı,

Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı, Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmeli, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir. Ancak en büyük gerçek tek başına kadının kurtuluşu diye bir program ve siyasetin olmadığıdır. Kadın en sonunda ezilen insanın kurtuluşuyla birlikte özgürleşecektir. Dünyamız, insanlık o günleri görecektir. Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesinde, Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Kazanalım. “diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklamasına; CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar, Tekirdağ Kadın Dayanışma Platformu üyesi STK temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı.

Habertrak/Serhat Yeşilipek