DOLAR 32,3848 % 0.05
EURO 34,8116 % -0.02
GRAM ALTIN 2.400,64 % 0,16
ÇEYREK A. 3.925,04 % 0,16
BITCOIN 59.549,79 3.516
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

HAYVANCILIĞA EL ATTILAR

Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 15:53

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 6 yıldır sürdürdüğü “Karma Yem Projesi” kapsamında zor günler geçiren hayvan yetiştiricilerine ve süt üreticilerine yem temini konusunda destek olmaya devam ediyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 6 yıldır sürdürülen yem bitkisi tohum desteklemeleri kapsamında tam 2 bin 533 üreticiye destek verdiklerine dikkat çekerek “24 bin 576 dekar alana, 245 bin 763 kilogram tohum verilmek sureti ile her yıl ortalama 500 üretici, yani 6 yıl içerisinde 2 bin 533 üretici desteklendi.” ifadelerini kaydetti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, kent genelinde tarım politikalarının geliştirilmesini gerekli gördüklerini ifade ederek, “Günümüzde hızla artan nüfus ve beraberinde azalan doğal kaynaklar, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi konusunda yeterli ve dengeli beslenmenin önemini her geçen gün daha da arttırmaktadır. Toplumda bireylerin sağlıklı beslenmeleri için gerekli olan temel gıda maddelerinin bitkisel ve hayvansal üretim kaynaklı olması, ülkelerde tarım ürünlerinin üretimini sağlayacak ve bu yolla bireylerin temel gıda maddelerine, arzulanan düzeyde ve asgari maliyetle ulaşmasının yolunu açacak tarım politikalarının oluşturulması ve geliştirilmesini gerekli kılmaktadır.” dedi.

“MAKSİMUM VERİM İÇİN KARMA YEM ÇOK ÖNEMLİ”

Karma yemin Tekirdağlı üreticilerin maksimum verim alabilmek için çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri olduğunu vurgulayan Albayrak, “İlimiz süt sığırcılığı gerek genetik yapı gerekse barınak, besleme ve bakım açılarından ülke geneline oranla ileri düzeydedir. Bunun sonucunda ise sağılan hayvan başına elde edilen süt verimi de daha yüksektir. İlimizde Büyükbaş hayvancılık genel olarak kapalı sistem ve karma yeme dayalı olarak yapılmaktadır. Kültür ırkı inek varlığı oran olarak çok yüksektir. Bu nedenle maksimum verim alabilmek için rasyonlarda karma yem çok önemli bir yer kaplamaktadır.” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİLERİN DIŞA BAĞIMLILIKTAN ETKİLENMEMESİ HEDEFLENDİ”

Proje ile Tekirdağ’daki hayvan yetiştiricilerine, artan girdi fiyatları karşısında olumsuzluk yaşamamaları adına destek verildiğini belirten Albayrak, “Karma yem, hammaddelerinin birçoğunun dışa bağımlı olması nedeni ile mevcut ekonomik politikalar ve kur artışlarından çok hızlı bir şekilde olumsuz etkilenebilmektedir. Bu da kısa zamanda maliyetlerin çok hızlı bir şekilde yükselmesine neden olmaktadır. Projemizin amacı ilimizde hayvan yetiştiricilerinin tüm bu yaşanan olumsuzluklardan daha az etkilenmesi için karma yem temini ile ilgili destek verilmesidir.” diye konuştu.

“MAKSİMUM VERİM, DÜŞÜK MALİYETLİ BESLEME”

Albayrak, hayvanların genetik kapasitesinden maksimum düzeyde yararlanabilmek için doğru beslemenin zorunlu bir ön koşul olduğunu ifade ederek, “Hayvancılığın, yani et ve süt üretiminin, sürdürülebilmesi için karlı hale getirilmesi gerekir. Bunun için de mümkün olan maksimum verim doğru ama düşük maliyetli besleme bakım hizmeti verilmesi gerekir. Hayvanların genetik kapasitesinden maksimum düzeyde yararlanabilmek için doğru besleme zorunlu bir ön koşuldur.” ifadelerini kullandı.

“2 BİN 533 ÜRETİCİMİZ DESTEKLENDİ”

Albayrak, karma yem projesi kapsamında her yıl 500 üreticiye destek verdiklerinin altını çizerek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı altı yıldır bu konuda çok sayıda proje uygulamış, Baklagil Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında tohum dağıtımı yapmıştır. 6 yıldır sürdürülen yem bitkisi tohum desteklemeleri ile toplamda 24 bin 576 dekar alana 245 bin 763 kg tohum verilmek sureti ile her yıl ortalama 500 üreticimiz olmak üzere toplamda 2 bin 533 üreticimiz desteklenmiştir. Birazda demonstratif amaçla yürütülen bu proje yerine daha geniş kapsamlı ve çok daha fazla süt üreticimizin desteklenebilmesi için ‘Karma Yem Projesi’ hazırlanmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Projenin uygulama esasları hakkında yapılan açıklamada; “Hazırlanan ve uygulaması planlanan bu projenin amacı zor günler geçiren hayvan yetiştiricilerine destek olmaktır. Mümkün olduğunca daha fazla üreticimizin bu destekten yararlandırılması planlandı. S.S. Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği, Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği, Malkara Süt Üreticileri Birliği, Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği, Saray Süt Üreticileri Birliği, ‘Çorlu-M.Ereğlisi-Ergene Süt Üreticileri Birliği’ üyesi olmak şartı ile bütün İlçelerimizin bütün mahallelerindeki büyükbaş hayvan sahibi Süt hayvancılığı işletmesi sahibi olan yetiştiricilerimize karma yem desteği yapılacak. Hayvan sahibi ilgili kurumdan aldığı belge ile hayvan sayısını ibraz edecek. Destek, her işletmenin büyüklüğüne göre orantılı olarak değişebilecek. Yetiştiricinin mevcut hayvanları içindeki inek varlıklarının sayısı belirlenip, günlük 7 kg yem tüketimi ile karma yem ihtiyacı hesaplanacak. Karma yem bedelinin %90’ı hayvan yetiştiricisi, %10’u Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Yararlanıcılar ödemeleri; Kooperatif ve Birliklerin proje adına açacakları özel hesaba yapacak. Ödeme esas ve usulleri proje ortakları arasında düzenlenecek protokolde detaylandırılacaktır. Her işletme 1 seferde sağılan ineklerinin 1 aylık yem ihtiyacını alabilir. Proje süresince bu işlem devam eder. Dağıtılan karma yemlerin tutarı 10 milyon TL’ye ulaştığı zaman proje sonlanacak.” denildi. Habertrak/Özlem İnan