DOLAR 32,4144 % 0.08
EURO 34,7694 % -0.15
GRAM ALTIN 2.396,59 % -0,01
ÇEYREK A. 3.918,42 % -0,01
BITCOIN 58.912,01 1.897
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

“Hiçbir belediyemizin olmaması bizi çok üzüyor”

Son Güncelleme :

05 Kasım 2018 - 10:36

Tekirdağ’a 3 buçuk milyarlık yatırım

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Tekirdağ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Tekirdağ’da hiçbir belediyemizin olmaması bizi çok üzüyor. Belediyeleri aldığımızda çok daha farklı projeler ile şehri bulunduğu konumundan, çok daha iyi konuma getirecek projeler yapacağımızı, tek tek anlatmamız gerekiyor” dedi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Tekirdağ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önce Tekirdağ Valiliğini daha sonrasında ise Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.

AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığını da ziyaret eden Bakan Kurum burada partililere seslendi.

“Bizi çok üzüyor”

Bakan Kurum, burada yaptığı açıklamada, “Tabii biliyorsunuz önümüzde Mart’ta yerel seçimler var. Tekirdağ gerçekten çok misafirperver ve yine burada çok güzel bir bütünlük ve birliktelik var. Ancak Tekirdağ’da hiçbir belediyemizin olmaması bizi çok üzüyor. Seçime çok az bir süre var. Biz bakanlık olarak şehre ilişkin tüm projelerin yanındayız. Bunu bilmenizi istiyoruz. Tüm projeleri yapacak maddi manevi her türlü gücümüz de var. Biz çalışmaktan yorulmayız. Tekirdağ’a, millete Hizmet etmekten yorulmayız. Ancak tüm teşkilatımızla da birlikte sahada bunları çok iyi anlatmamız lazım. Tüm Türkiye’de yapılmış en büyük çevre projesi burada yapılıyor. Bunun içinde 5 tane atık su arıtma tesisi var. 3’ü tamamlanmış, İkisi de tamamlanacak. Tamamlandığı zaman bütün buradaki 12 Sanayi bölgesine hizmet edecek ve inşallah çevreyi kirletmeyecek. Bu Ergene Nehri, Çorlu Nehri’ni kurtaracak bir proje olacak” dedi.

“KAPI KAPI GEZİP HERKESE ULAŞMAMIZ GEREKİYOR”

Bakan Kurum, açıklamasının devamında, Tekirdağ’da AK Parti’nin belediyesi olmamasından yakınarak, “Biz daha belediye almadan bunları yapıyoruz. Belediyeleri aldığımızda çok daha farklı projeler, şehri bulunduğu konumundan çok daha iyi konuma getirecek. Projeler yapacağımızı da tek tek anlatmamız gerekiyor. Önümüzde 4 aylık bir süreç kaldı, bu 4 ayda kapı kapı gezip herkese ulaşmamız gerekiyor. Tevazu içerisinde hareket etmemiz gerekiyor Biz, bugün buradayız, yarın başkaları gelecek. Siz buradasınız, yine yarın başkaları gelecek ama o tevazudan hiçbir zaman çıkmadan gönül belediyeciliğini şehirdeki vatandaşlara anlatmamız gerekiyor. Bizim, diğer partilerden olan farkımız budur. Tekirdağ’ı yeniden alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

TEKİRDAĞ 81 İLDE 7. SIRADA

Yeni hükümet sisteminin ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Biz de illerimize ziyaretlerde bulunuyoruz. Bugünde Tekirdağ ilimize geldik. Çanakkale’deki deprem konutlarını açılışını gerçekleştirdik. Dün Çanakkale’deydik. Çanakkale’deki deprem konutlarının açılışını gerçekleştirdik. Bugün de Tekirdağ’da bakanlığımızı ilgilendiren kabine bizi ilgilendiren işlere ilişkin sorunları yerinde görüp çözümü de burada bulmak üzere ziyarette bulunduk valiliğimize gittik. Oradan da Ticaret ve Sanayi odasına Oradan da AK Parti il başkanlığımıza ziyarette bulunduk. Bölge Sanayi Bölgesi gerçekten Tekirdağ, Türkiye’de gelişmişlik açısından 7. sırada yer alan 81 il içerisinde çok önemli bir ilimiz, büyük şehrimiz ve sanayileşmesinde sürdürüyor. Organize yeni Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili vekillerimizin başkanımızın çalışması var. İnşallah orada kısa zamanda halledildiği zaman Tekirdağ bambaşka bir yere gelecek” diyerek konuşmasını sürdürdü.

“İTHALAT AZALIYOR İHRACAT ARTIYOR”

Türkiye’de ithalat ve ihracat hakkında da açıklamada bulunan Bakan Kurum, “Ülkemiz ekonomik bir savaşla karşı karşıya. Ancak hamdolsun bu ekonomik savaştan ihracatımızı arttırarak ithalatımızı azaltarak ki yüzde 22 ihracatımız arttı. İthalatımız da yüzde 18 azaldı. Yani bu kriz, bizim için bir fırsata dönüşüyor. İnşallah bu krizden de hep birlikte alnımızın akıyla çıkacağız. Tabii sabırlı olmak lazım beraber hareket etmemiz lazım. Bu birlik ve beraberliği, siz milletimiz her zaman AK Parti iktidarına gösterdi. AK Parti iktidarının yanında oldu. Gezi Parkı ile başlayan 15 Temmuz’da süregelen ve halen de devam eden ekonomik savaşa karşı hep bir durduk. Beraber durduk. Allah herkesten razı olsun. Ama bu savaştan da alnımızın akıyla çıkacağız. Biz zaten kabin olarak Cumhurbaşkanımız liderliğinde biliyorsunuz tüm eylem planları açıklandı bu eylem planları içerisinde bizim de bakanlık olarak 39 tane eylem planımız var. Millet bahçeleri, millet kıraathaneleri, sosyal konutlar, şehit ailelerine konutlar, yürüyüş yolları, bisiklet yolları gürültü bariyerleri var. Bariyerleri altyapısı yapıya ilişkin birçok yatırımlar çevre yatırımları Ergene Çorlu ve Tekirdağ çok ilgilendiren çevre yatırımları millet konakları köylerimizde millet konakları projemiz var. O projelere ilişkin yine eylem planlarımız da yer alıyor. İller Bankası ile Toplu Konut İdaresi başkanlığında da Yapı İşleri Genel müdürlüğümüzde de birçok sahada uygulamalarımız var. Kentsel dönüşümü şehirlerin siluetini yatay mimari ile yapmak ve tüm Türkiye’ye ilişkin bir mekânsal plan yapmak üzere de çalışmamız var. İnşallah mekansal planda  bitirdiğimizde tüm illerden verileri alıyoruz. Daha planlı şehirlerimiz daha planlı bir ülkemiz olacak sanayileşme Tekirdağ adına çok önemli sanayileşmenin yanında tarımda da önemi arz ediyor. Bu öneme ilişkin de biz hazine arazilerini biliyorsunuz kiralama yöntemi ile vatandaşın kullanımına açtık. Ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralıyoruz. Yine ‘hem tarım, hem de hayvancılık.’ diye projelerimiz var. Projelerimizde tescil edilmemiş hazine arazilerine yaklaşık 25 milyon kilometrekare bir alan bunların da tesirlerini kısa zamanda sağlayarak çiftçimizin vatandaşımızın kullanımına açacağız.

“ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ TEKİRDAĞ’IN ÖNEMİNİ ARTIRACAK”

Tekirdağ, Çanakkale köprüsünün bitmesiyle çok da önemli bir konuma sahip olacak. Çanakkale Köprüsü Marmaray’ı tamamen birbirine bağlayan çevre yolları ile birlikte bittiği zaman ulaşımın lojistiği buradaki Sanayi istihdamı artıracak ve gerçekten çok daha önemli bir konuma getirecek bir proje. Tabii ‘bizim projelerimiz de bitmez.’ dediler. Ama en son 29 Ekim’de 3 havalimanımızı açtık. Çok büyük bir proje. Bu projede 10 milyar euroluk bir yatırım yapıldı. Bu yatırım da tamamen özel bir sektörle yapıldı. Çanakkale Köprüsü de aynı şekilde, çok büyük bir proje bölge için. İnşallah bunu da 2023 yılında tamamlayıp vatandaşımızın milletimizin Türkiye’mizin kullanımını açacağız. Böylelikle hem Balkanlar’a hem de Avrupa’ya ulaşımı bölgenin çok daha rahat hale gelecek. Biz, tasarruf yapıyoruz. Evet yapılmaması gereken işlerden vazgeçiyoruz. Ancak bu anlattığım Eylem Planlarında olan tüm işleri de hepsini de kararlı ve hızlı bir şekilde uygulamaya geçiyoruz. Bizim tasarrufumuz gereksiz gördüğümüz, israf gördüğümüz işlerden Sayın Cumhurbaşkanımız 1994’te bu zamanın gerçekten kıt kanaat bütçeleri ile Haliç’i temizledi.  Haliç ile birlikte çevre belediyeciliğini, gönül belediyeciliğini İstanbul’da başlatmış oldu ve 16 yıldır AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye çok çok büyük yatırımlar gördü. İnşallah bu yatırımları sizlerle birlikte teşkilatımızla birlikte daha iyilerini daha büyüklerini hep birlikte yapıyor olacağız” ifadelerini kullandı.

TEKİRDAĞ’A 3 BUÇUK MİLYARLIK YATIRIM

Tekirdağ’a yapılan yatırımlardan da bahseden Bakan Kurum, “Ben Tekirdağ’da yapılmış olan çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Toplamda 3 buçuk milyar değerinde AK Parti iktidarıyla Tekirdağ ilimize yatırım yapılmış.Bu yatırımların detaylarına bakacak olursak; il Bank Genel Müdürlüğümüz ile 59 işte 188 milyon liralık iş tamamlanmış ve 244 milyon liralık 11 tane işte devam ediyor. Toplamda yaklaşık 432 milyon liralık sadece İller Bankası Genel Müdürlüğümüz buraya iş yapmış. Toplu Konut Daire Başkanlığımız ise 21 şantiyede 5 bin 376 konut yapmış.Bu konutların bir kısmı alt gelir, bir kısmı orta gelir, bir kısmı da orta gelirin üstüne hitap etmektedir. Bunun yanında bu konutları destekleyecek camisi, hastanesi, kamu hizmet binası, ilkokulları, ortaokulları, liseleri, sağlık ocakları bunların hepsini de yaptı. Bunların da yatırım değeri yaklaşık 460 milyon Türk Lirası. Yine Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğümüz ile burada bütün ilçelerimize bütün belediyelerimize yaklaşık 9 milyon liralık hibe yardımı yapıldı. ÇED Genel Müdürlüğümüz ile 16 milyar liralık yatırımın önünü açacak. ÇED kararı aldık. Yine Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz ile toplamda 43 adet 39 milyon liralık işi tamamladık ve Kentsel dönüşümde de Tekirdağ ilinde 1.7 milyon TL’lik kira yardımı yaptık ve kentsel dönüşümü burada doğru bir şekilde yapılması için bakanlık olarak destekledik” diyerek açıklamasına devam etti.

“31 ARALIK 2017 TARİHİNDEN SONRA YAPILMIŞ YAPILAR İMAR BARIŞINA DAHİL DEĞİLDİR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Kurum, “Nevşehir Kapadokya’da bizim tespit ettiğimiz 100’ün üzerinde kaçak yapı var. Bunlar 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış yapılar. Bu yapılar imar barışına dahil değildir. Bu yapılara ilişkin hem savcılığa suç duyurusunda bulunduk hem de valiliğimizce süreci anbean takip ediyoruz. Bu yapılar imar barışına girmeyecek bunların hepsi de yıkılacak. Arkadaşlar imar barışını iyi anlamak lazım. İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış kaçak yapıların devletimizle olan barışı vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi açısından yapılmış bir kanun düzenlemesi. Bu kanun düzenlemesi ile birlikte elektriğini suyunu doğalgazını alamayan vatandaşlar vatandaşların önünü açmak için yapılmış bir düzenleme. O yüzden bunu iyi anlamak lazım. 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış hiçbir yapıyı ilgilendirmiyor ve bunların hepsini tespitini yapıp yakınlarını da gerçekleştireceğiz. İmar barışı geri gelir olarak bakmıyoruz yaklaşık 8 buçuk milyon vatandaşımız yararlandı. İnşallah bu 14-15 milyona gidecek çok ciddi talep var. 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuru sürecini uzattık. Şu an için 8 buçuk milyon vatandaşımız başvurdu. Beklenti 14 milyon vatandaşımızın bu kanundan yararlanması” diyerek açıklamasını noktaladı.

Bakan Kurum, Muratlı Karma Organize Sanayi Bölgesi ile Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki atık su tesislerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Kurum Çorlu ilçesine giderek orada da bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulundu.

Habertrak/Özlem İnan