DOLAR 32,3367 % -0.02
EURO 34,8384 % 0.03
GRAM ALTIN 2.405,18 % 0,49
ÇEYREK A. 3.932,47 % 0,49
BITCOIN 64.256,61 1.367
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

“İki ülkeyle konuşabilen tek ülke Türkiye”

Son Güncelleme :

21 Mart 2022 - 11:55

“KADINLAR, ÇOCUKLAR VE SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILAR VAR”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Trakya Bölgesi’nde görev yapan basın mensupları ile bir araya gelerek Rusya- Ukrayna savaşı başta olmak üzere ülke ve dünya gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Savaşın Rusya ve Ukrayna arasında olmasına rağmen birçok alanda etkileri olduğunu belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ” Bir an önce çatışmanın, savaşın, özellikle bir insani kriz de var, kadınlar, çocuklar, sivillere yönelik saldırılar var, insani krizin durdurulması önemli. Öncelikle acil bir ateşkes, sonra da kalıcı bir ateşkes sağlanmalı, sonra da iki ülke arasında, bölgemizde barışın tesis edilmesini güçlendirecek adımlar atılmalı. Bu konuda iki ülkeyle beraber konuşabilen tek bir ülke var; o da Türkiye. “diye konuştu.

“TÜRKİYE SAVAŞIN SONA ERMESİ İÇİN YOĞUN ÇABA SARF EDİYOR”

Getirilen kısıtlamaların ve ambargoların pek çok ülkeyi etkilediği gibi bazı ülkelerin de sorun yaşadığı ülkelere karşı fikrini değiştirmesine neden olduğuna değinen Şentop; “Türkiye savaşın sona ermesi için yoğun çaba sarf etmekte. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın Antalya’da buluştu. O zamana kadar Türkiye’nin bu konudaki arabuluculuk rolünü çok önemsemeyen ülkeler dahi bu konuda sadece arabuluculuk yapabilecek ülkenin Türkiye olduğunu fark ettiler.”dedi.

Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yoğun diplomasi mesaisi harcadığını, kendisinin de meclis başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade ederek; “Bir an önce çatışmanın, savaşın, özellikle bir insani kriz de var, kadınlar, çocuklar, sivillere yönelik saldırılar var, insani krizin durdurulması önemli. Öncelikle acil bir ateşkes, sonra da kalıcı bir ateşkes sağlanmalı, sonra da iki ülke arasında, bölgemizde barışın tesis edilmesini güçlendirecek adımlar atılmalı. Bu konuda iki ülkeyle beraber konuşabilen tek bir ülke var; o da Türkiye. Bugüne kadar ‘Oraya mı yakınsın, buraya mı yakınsın’, ‘dış politikada eksen kayması’ falan gibi tamamen soyut, teorik eleştirilerle Türkiye’ye saldıranlar bile bu anlamda adım atabilecek tek ülke olduğunu gördüler. Türkiye savaşla barış arasında da bir köprü. Bu bakımdan Türkiye’nin gerçek büyüklüğünü anlamak için dünyadaki bu çerçevede görmek lazım.” İfadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN SELAMETİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”
Kısa süre içerisinde bir ateşkesin sağlanacağını ve sonrasında savaşın sona ereceğini düşündüğünü ifade eden Şentop; “Dünya 100 yıl öncesindeki gibi bir kaos, karmaşa içerisine sürüklenen bir dönemde. Bu dönemde Türkiye’nin selameti her şeyden önemli. Bu konuda tedbirlerimizi alıyoruz. Türkiye’ye güvenerek, birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerekli. “diyerek sözlerini tamamladı.

Programa, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Habertrak/Serhat Yeşilipek