DOLAR 32,3558 % -0.4
EURO 34,8150 % -0.06
GRAM ALTIN 2.396,15 % -1,10
ÇEYREK A. 3.917,71 % -1,10
BITCOIN 59.133,30 3.149
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

“İstiklal Marşı bu milletin sesidir”

Son Güncelleme :

20 Mart 2021 - 14:25

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İstiklal Marşı’nın yüz yıldır hiç eskimediğini, anlam ve değerinden hiçbir şey kaybetmediğini söyledi.

Rektör Şahin, İstiklal Marşı’nın Türk Milleti için değerinin paha biçilemez olduğuna vurgu yaparak “Mehmet Akif Ersoy, herhangi bir şair değil; emperyalist güçler tarafından yeryüzünden silinmek, makûs bir kadere mahkum edilmek istenen bir milletin sesi, aklı ve vicdanıdır.” İfadelerini kaydetti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde “100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Sempozyumu” gerçekleştirildi.

“İSTİKLAL MARŞI HERHANGİ BİR MARŞ DEĞİL”

NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin,  “Bugün burada oldukça önemli bir günün anısı ve hatırası için toplanmış bulunuyoruz. Müslüman Türk’ün yurdun türkü işgal edilmek, canı cananı yok edilmek, varlığı, imanı ve namusu ayaklar altına alınmak istendiğinde; ‘Korkma’ diye güven ve umut verici mesajlarını anlamak, o kutlu çağrının sahibini daha yakından tanımak için, burada bir arada bulunmuş oluyoruz. O söz kutlu İstiklâl Marşımız’dır. ‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ diye başlayan, Hakkıdır Hakka tapan milletimin İstiklal’ diyerek biten bu marş, herhangi bir marş değil, Türk milletinin milli andıdır.” ifadelerini kullandı.

“İSTİKLAL MARŞI YÜZ YILDIR HİÇ ESKİMEDİ”

Mehmet Akif Ersoy’un herhangi bir şair değil milletimizin sesi, aklı ve vicdanı olduğunu söyleyen Şahin, “Yüz yıldır hiçbir şekilde eskimemiş anlam ve değerinden hiçbir şey kaybetmemiş bir sözdür. Bugün, dünkünden daha çok anlamlı ve değerli bir milli mutabakat metnidir. O kutlu sözün sahibi, topyekun Türk milletidir. Türk milleti adına konuşan ise Milli Şairimiz Mehmet Akif’tir. Mehmet Akif, herhangi bir şair değil; emperyalist güçler tarafından yeryüzünden silinmek, makûs bir kadere mahkum edilmek istenen bir milletin sesi, aklı ve vicdanıdır. Topu ve tüfeğiyle saldıran, düşmana çelik zırhlı duvar olup ‘dur’ diyen imanın ta kendisidir. Cephede silah, ilim meclisinde bilgi ve akıldır. İstiklal Marşımız hep var olsun. İstiklal’de daim bir istikbal için her zaman daim olsun. ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.’ Milli şairimizin ruhu şad, mekânı cennet olsun.” Diye konuştu.

“TÜRK MİLLETİ’NİN GÜCÜ GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ”

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fevzi Ersoy, sempozyuma telekonferans yönetmiyle katıldı. Ersoy, İstiklal Marşı’nın milletimizin bağımsızlık sembolü haline geldiğinin altını çizdi ve “Türk milleti, karakterinin bir parçası olan bağımsızlığını her zaman olduğu gibi korumayı yine başardı. İstiklal Marşımız işte böyle bir ortamda yazıldı. Mehmet Akif, bu müthiş şiirle memleketimizin o dönemde içinden geçtiği korkunç günleri gerçekten çok güzel tasvir etmiş. Türk Milleti’nin geçmişten getirdiği gücünü ve karakterini fevkalade bir şekilde gözler önüne sermiştir. Âkif’in bu millete ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmak zorunda bırakmasın’ sözüne hepimiz yürekten katılıyoruz. Ezelden beri hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak bir millete zincir vurulmasına bu aziz milletin hiçbir ferdi izin vermeyecektir.” İfadelerini kaydetti.

“İSTİKLAL MARŞI MİLLETİMİZE MORAL VE CESARET VERMİŞTİR”

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, İstiklal Marşımız’ın, Kurtuluş Savaşı’nın en çetin dönemlerinde milletimize moral ve cesaret verdiğini kaydederek, “İstiklal Marşı’nın ilk kıtası ile başladığı konuşmasında hepimizin bildiği bu mısralar; Türk Milleti’nin bağımsızlığı için kanlı çarpışmalar sürerken, bir milli marşı yarışması başlatılmıştır. Memleketin ve milletin genel durumunu yansıtacak olan bu maaş için 500 lira ödül konulmuş, yarışmaya 724 kişi katılmıştır. 12 Mart 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında yaptığı meclis oturumunda okunan Mehmet Akif Ersoy’un Türk ordusuna ithaf etti İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından Milli Marş olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın en çetin döneminde, milletimize moral ve cesaret vermiştir.” Şeklinde konuştu.

“İSTİKLAL MARŞIMIZ TÜRK MİLLETİ’NİN GELECEĞİNE IŞIK TUTMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Yıldırım, İstiklal Marşı’nın Akif’in kaleminden çıkarak milletimize mal olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı: “İstiklal Marşı, milli mücadele yıllarında ülkenin her köşesinde dalga dalga yankılanarak milletimizin azmini, inancını, mücadele gücünü artırmıştır. Her mısra aslında tarihimiz, medeniyetimiz, ortak değerlerimiz, vatan ve bayrak aşkı bulunan İstiklal Marşımız Türk Milleti’nin geleceğine ışık tutmaya, milli bilinç ve hissiyatı canlandırmaya devam edecektir. Milletlerin geleceklerine yön veren, fikirleri ve yaptıklarıyla milletinin gönlünde taht kuran müstesna şahsiyetler vardır. Mehmet Akif Ersoy bu şahsiyetlerden biridir. Akif, milletin derdiyle dertlenen, acısını, sıkıntısını, yüreğinde hisseden, her daim vatanın kurtuluşu için mücadele eden, yaşadığı topluma yabancılaşmamış, manevi değerlerini gönülden benimsemiş örnek kişilerden biridir. Böyle eşsiz bir karaktere sahip olduğu için İstiklal Marşımız onun kaleminden çıkarak milletimize mal olmuştur.”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, NKÜ Rektörü Mümin Şahin, NKÜ Rektör yardımcıları, AK Parti Eski Milletvekili Metin Akgün hazır bulundular.

Sempozyumun ardından Fuaye Alanında “Mehmet Akif Ve İstiklal Marşı” isimli resim sergisi düzenlendi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP AÇILIŞINA KATILDI

   

Programın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, NKÜ Hukuk ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi yeni binasının açılışını yaptı. Şentop, yeni binanın açılışında yaptığı konuşmada; “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi benim için kıymetli bir üniversite. Tekirdağlı olmam hasebiyle. Tekirdağ’daki üniversitemiz gerçekten Türkiye’nin nadir üniversitelerinden. Seçkin bir üniversite olması için hep beraber gayret gösteriyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin fakültelerinden, birimlerinden biri de hukuk fakültesi. Hukuk fakültesi güzel bir başlangıç yaptı. Farklı yerlerden birçok kıymetli hocamızı da bünyesine kattı. İnşallah bu süreç devam da edecek. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin birçok fakültesi ve birimi gibi hukuk fakültesinin de iyi öğrenciler çekeceğini, iyi öğrenciler yetiştireceğini, adını duyuracağını biliyorum ve buna inanıyorum. Bunun için de hep beraber elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bugün burada hem hukuk fakültesinin hem de Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin yeni binaları olarak hizmet verecek binanın açılışını yapmak için bir araya geldik.” İfadelerini kaydetti.

Habertrak/Serhat Yeşilipek