DOLAR 32,3766 % -0.33
EURO 34,7159 % -0.3
GRAM ALTIN 2.393,74 % -1,20
ÇEYREK A. 3.913,77 % -1,20
BITCOIN 57.669,51 0.575
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Kadir Albayrak’a tepki çığ gibi büyüyor

Son Güncelleme :

24 Kasım 2017 - 12:14

Tekirdağ milletvekilleri,  siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının Tekirdağ temsilcileri, Haber Trak Gazetesi matbaasına yapılan hukuksuz baskına sessiz kalmadı. Tüm Tekirdağ bu olay karşısında gerekli hassasiyeti gösterdi ve Haber Trak Gazetesi’nin arkasında durdu.

Önceki gün Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ekiplerinin Haber Trak Gazetesi matbaasına hukuksuzca gerçekleştirdiği baskın Tekirdağ kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

TEKİRDAĞ KAMUOYUNDAN SERT TEPKİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve Faik Öztrak, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten,CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel , MHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı Fatih İşcan, Cumhuriyet Kadınları Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Seval Eşer, Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Gömeç Göçmen ve Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Özdemir Kavak konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak yapılan davranışı “basına sansür ve baskı” olarak nitelendirdiler.

“BU TUTUM KADİR ABİYE YAKIŞMADI”

Konuyla ilgili ilk değerlendirme MHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı Fatih İşcan’dan geldi. İşcan, matbaaya gerçekleştirilen hukuksuz baskının Büyükşehir Belediyesi ve Kadir Albayrak’a yakışmadığını ifade ederek, “Yapılan bir haber akabinde, bölgemizin önemli yayın kuruluşlarından biri olan Haber Trak Gazetesi matbaasına, zabıta ekiplerince baskın yapılması Büyükşehir Belediyesi ve Kadir abiye yakışmayan bir tutum olmuştur. Her platformda özgürlükten ve çok seslilikten bahsedenlerin, bu baskı politikasından bir an önce vazgeçmelerini tavsiye ediyorum. Basın özgür olmalıdır ve hiç bir makam yetkilerini antidemokratik uygulamayla basını susturmak için kullanmamalıdır. Çağdaş medeniyetlerde basın ve medya üzerine baskı kurulduğu görülmemiştir. İnanıyorum ki özgür basın mensupları; yöneticileri, yazarları, çalışanları, okurları ve destekçileri ile birlikte her türlü baskıyla sonuna kadar mücadele edecek ve gazetecilik etiğinden taviz vermeyecektir. Bu duygularla yayın kuruluşunuza karşı yapılan haksız uygulama ve baskıları esefle kınıyor ve geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diye konuştu.

“DOĞRU YOLDA DEĞİLSİNİZ BAŞKANIM”

Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel konuyla ilgili yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi’nin eleştiriye açık olmadığını dile getirerek: “Tekirdağ’daki basın çok zor şartlarda görev yapıyor. Ciddi anlamda ekonomiye de katkısı bulunan, vatandaşla kurumlar ve devlet arasında köprü kuran ve eleştirilerini kendi dilinde anlatan bir basınımız var Tekirdağ’da. Kadir başkanın eleştiriye hiçbir zaman açık olmayan bir yapısı var. Belediyeye bağlı kurumlarla alakalı çalışanlar da çok ciddi anlamda baskıda olduğunu duyuyorduk. Sizin yaşadığınız, yaptığınız haberleri hazmedemeyen, konuyla ilgili rahatsızlıkları varsa Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunabilecekken kendi kurumlarını devreye sokarak baskınlar yaptırarak, özellikle şikayet olmadan. Vatandaşla da uzlaşma sağlanmışken böyle bir baskın yapmasını biz iyi niyetli karşılayamıyoruz. Sizlere sahip çıkılması gereken noktada bu durumu esefle kınıyorum. Eleştiriye açık olacaksınız.1,5 katrilyon gibi bir bütçeye hükmediyorsunuz. Bu bütçeyle hizmet yapamadığınızı iddia edenlere aba altından sopa göstermeyi geçtiniz. Bu işi icraata dökmeye başladınız. Doğru yolda değilsiniz Sayın Başkanım. Gazeteniz bizleri de eleştiriyor. Bu hakkınız. Biz sizin yanınızdayız. İnşallah tekrarı olmaz” dedi.

CHP’Lİ VEKİLLERDEN BASKINA TEPKİ

Basın özgürlüğünü kısıtlama alanına giren uygulamaya tepki gösteren CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “Nereden gelirse gelsin, ne olursa olsun bizim parti ideolojimiz, sosyal demokrat bakış açımız basının görev yapma alanının genişletilmesi, halkın haber alma özgürlüğünün temin edilmesi bakımından sorumludur. Yani halkın haber alma özgürlüğünün sağlanabilmesi için basının hareket alanının genişletilmesi gerekir. Bu bağlamda değerlendirdiğimiz zaman bu olayın çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu bağlamda basın özgürlüğünün her zaman sağlanabilmesi yönünde hem fikiriz. Basının hareket alanının geniş tutulması son derece önemlidir. Bu bağlamda değerlendirdiğimiz zaman söz konusu işlemi kabul etmemiz mümkün değil.  “ifadelerini kullandı.

HALKIN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ İLE İLGİLİ BİR OLAY

Olayla ilgili açıklamada bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise;  Matbaa halkın haber alma özgürlüğü ile ilgili bir konudur. Matbaacılık faaliyeti, doğrudan haber alma özgürlüğü ile ilgilidir. Dolayısıyla çalışma şartlarının zorlaştırılması, ceza kesilmesi falan haber alma özgürlüğünü sıkıntıya sokar. Dolayısıyla bu tür müesseselere biraz daha farklı yaklaşmak lazım. Burada bir uzlaşma varsa belediyenin bunu dikkate alması gerekir. Bunu dikkate almaması demek başka bir şeye delalet eder” şeklinde konuştu.

KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, Basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir. Basın üzerine yapılacak hiçbir baskıyı kabul etmemiz mümkün değildir. Basının içerisinde bulunduğu şartları hoş görü ile değerlendirmeliyiz. Olayı tasvip etmiyorum.

YAPILANI DOĞRU BULMUYORUZ

CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker YAĞCIOĞLU’ ise konuyla ilgili olarak, ’’Basının yayın alanının kısıtlanması doğru bir tutum değil. Üstelik uzlaşı söz konusuyken bunların yapılmasını doğru bulmuyorum. Basına kimler tarafından müdahale yapılırsa yapılsın, bizler basın özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. ’’dedi.

“BASIN BİZİM SESİMİZDİR”

Konuyla ilgili Gazetemize konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Seval Eşer: “ Halkın, kamuoyunun bilgi almasının sağlanması bir tek basın yoluyla olur.  Yani bizim sesimiz basındır diye düşünüyorum ve böyle bir uygulamayı yanlış buluyorum. Basın kamuoyunun sesidir. Böyle bir şeyi tasvip etmiyorum” dedi.

“BASINA YAPILAN BASKI HALKA YAPILAN SANSÜRDÜR”

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren ise: “Basına yapılan her türlü hukuksuzluğu şiddetle kınıyorum. Basına yapılan baskı halka yapılan sansürdür.  Demokrasi tahammül rejimidir” diye konuştu.

“TEKİRDAĞ’IN EN ÇOK OKUNAN GAZETESİ”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Gömeç Göçmen: “Tekirdağ’ın en çok okunan gazetesine bu denli bir yaklaşıma çok üzüldüm doğru bulmuyorum” ifadelerinde bulundu.

“YEREL BASIN SUSTURULAMAZ”

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Özdemir Kavak yerel basının yanında olduklarını dile getirerek: “Basın susturulamaz. Biz sizin her zaman yanınızdayız. Biz her zaman adaleti, özgürlüğü, barışı, kardeşliği savunuyoruz. Bu anlamda da yerel basın susturulamaz. Bizim sesimizi tek duyuran basın. Bu anlamda da kimden ve nereden gelirse gelsin bu tür baskıların her zaman karşısındayız. Keyfi uygulamalar yapılamaz. Biz her zaman özgür basının yanındayız. Bu ülkede herkes düşüncesini özgürce söyleyebilmeli. Herhangi bir şiddet olmadıktan sonra herkes istediğini söylemeli.  Yoksa bu şekilde matbaa basmak doğru bir şey değil. Biz her zaman çok sesliliği savunuyoruz.  Adaletin ve hukukun üstünlüğü olmalı. Üstünlüğün hukuku değil” şeklinde konuştu.

YEREL BASIN DA TEPKİLİ

Öte yandan matbaamıza yapılan uygulama basında da tepki çekti. Tekirdağ’da yayın yapan birçok gazete ve internet sitesi olaya tepki gösterirken gazetelerinde ve sitelerinde hukuksuz baskına geniş verdi. Habertrak/Hülya Ural-Özel